12 srpna 2020

Likér z černé jeřabiny (arónie)

 

Právě koncem srpna a začátkem září dozrávají plody černé jeřabiny (arónie). Aronie má obrovské léčivé účinky.

Já jsem si vyrobila likér

1. s rumem


ingredience:

2 litry odstopkovaných plodů černé jeřabiny
3/4 kg cukru krystal
2 vanilkové cukry
šťáva z jednoho citronu
2 lžičky kávy
1 lžička mleté skořice
3 ks hřebíčku
1 litr vody
1/2 litru rumu

Postup:

Obrané plody vsypeme do hrnce, přelijeme vodou a povaříme 5 minut, za občasného promíchání přidáme  citronovou šťávu, hřebíček a skořici a ještě vaříme další 2 minuty. Směs odstavíme a necháme do druhého dne, nebo případně od rána do večera stát na chladném místě.
Studenou směs přecedíme, nejlépe přes plátno, vmícháme cukr  a kávu a uvedeme do varu, až se cukr rozpustí přidáme vanilkový cukr a vaříme ještě dvě minuty. Do vychladlého sirupu přidáme rum, nalijeme do čistých sklenic, zavřeme šroubovacím uzávěrem (nesmí se protáčet) a uskladníme do sklepa.

2. s vodkou (jemnější)


ingredience:

2 l bobulí jeřabin bez stopek

0,5 l vodky

2 hřebíčky

kousek skořicové kůry

1 badyán, není podmínkou

0,5 kg cukru

0,5 lžičky kyseliny citrónové

1 l vody

 Postup přípravy:

Do 1 l vody dáme omyté jeřabiny a koření a přivedeme vše k varu.Povaříme 30 minut, necháme částečně vychladnout. Směs přecedíme přes jemné síto nebo hrubé plátno. Přidáme cukr a vaříme do jeho rozpuštění.Necháme zcela vychladnout, přidáme vodku a kyselinu citrónovou. Důkladně promícháme a nalijeme do čistě vymytých lahví.

Jiná možnost zpracování arónie


Sirup:

Napadá mne, že stejným způsobem připravíme i sirup bez rumu, ale do lahví ho plníme horký až do hrdla. Láhve kryjeme vrstvou mokrého a vyždímaného celofánu, posypeme trochu kyselinou sorbovou a opět překryjeme mokrým a vyždímaným celofánem a vše zajistíme gumičkou. Až celofán uschne, je dokonale přilnutý ke sklenici. Většinou pak ještě přikryji kouskem igelitu   a opět zajistím gumičkou. Skladovat v chladnu.

2 komentáře:

  1. Maruš, to je to, co jsem potřebovala, recept. Hned zítra se do toho pustím.
    Děkuju za jeřabiny i receptík.
    Dorazili jsme s Matym domů o půl 11, byla to krásná procházka s příjemným posezením :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jste spokojení. Já děkuji za mlsání. Ty pralinky už nejsou. :-D. Také se do toho likéru hned pustím a asi si udělám i kompot nebo jen sirup bez rumu. Sousedka to nechtěla, tak toho mám hodně. Mohla sis vzít více. Tak ať se daří. :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář