12 srpna 2020

Karamelový koka likér

Někdo řekne, že je to asi Baileys. Ale Baileys je značkový likér a tak si uděláme něco podobného, ale obměněného a také dáme svůj název a tudíž nás nemůže nikdo žalovat, ani nás nemůže EU popotahovat.

Likér je velmi dobrý a je to taková upravená varianta z různých likérů.

Budeme potřebovat

2 konzervy plnotučného kondenzovaného slazeného mléka
2 konzervy neslazeného mléka SALKA  
1 hrnek mléka
lžíci kakaa
12 dkg kokosu
1/2 l rumu

Slazené kondenzované mléko, tak jak je v konzervě vložíme do vody a vaříme cca 1,5 hodiny. Vyjmeme a necháme zchladnout. Mléko uvnitř krásně zkaramelizuje.

Do kastrolku vlijeme neslazené mléko a hrnek čerstvého mléka, přidáme strouhaný kokos a kakao a vaříme až kokos změkne, mícháme cca 30 minut Možná trochu metličkou nebo ponorným mixérem rozšleháme kakao, aby nenechalo hrudky. Povařenou směs necháme do druhého dne odpočívat. Druhý den scedíme přes sítko do mísy, přidáme vychladlé zkaramelizované mléko, rozšleháme a pak postupně přiléváme rum. Důkladně promícháme a plníme do sklenic. Z této dávky bude 1,5 l likéru a tak necelá decinka na okamžité ochutnání. :)


Domácí Baileys by měl být podobný, ale místo svařeného kokosu se uvaří řídký mandlový pudink a po vychladnutí do něho vmíchá karamelové kondenzované mléko a rum.

 Poznámka

Dnes se dá koupit už hotové karamelové nebo kakaové kondenzované mléko.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář