12 srpna 2020

Červená řepa ve sladkokyselém nálevu

Řepu jsem nyní zavařovala do třetinových skleniček. Z 8 hlav řepy jsem měla 13 ks skleniček, akorát do zavařovacího hrnce.

Ingredience: 

6-8 hlav řepy
křen strouhaný na větším struhadle
koření (fenykl, anýz, kmín)
nálev ( 1000 ml vody, 300 ml octa, 5 dkg cukru, 3 dkg soli)

Řepu před vařením neloupeme, jen umyjeme.Po uvaření zchladíme studenou vodou a kůžička jde stáhnout i pouze rukou. Pak teprve krájíme kostičky nebo plátky.

Vrstvení do sklenic:

Do třetinkové sklenky asi polovinu řepy, pak lžičku křenu, špetku anýzu, špetku fenyklu a špetku kmínu. Doplníme řepou a opakujeme vrstvu s křenem a kořením. Kmín jsem dávala letos poprvé podle starého receptu, ale možná by se mohl i vynechat.

Po sterilaci sklenky necháme vychladnout a pak můžeme protřepat, aby se řepa promíchala s křenem a kořením.

Je také možné odhadem promíchat křen s kořením v celém množství v míse a pak plnit do sklenic.

POZOR!!!

Pokud máte rádi řepu strouhanou, pak ji nejprve s křenem a nálevem promíchejte a pak plňte do sklenic. Já jsem jednou naplnila sklenice strouhanou řepou, pak zalila a zavařila. nestačila jsem se divit, když se řepa začala kazit, protože nálev se nedostal řádně mezi řepu.  Pokud krájíte kostičky, nálev se mezi řepu dostane lépe. 



6 komentářů:

  1. Maruško, díky. :-) Řepu taky dělávám, ještě mám ve spíži, je hooodně zdravá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si jednu dobu odšťavňovačem dělala šťávu k okamžitému použití ze syrové řepy. Říkalo se, že je to jako druhá krev. Ta šťáva byla i hodně hustá. Ale odšťavňovat byl starý a už ho nemám, tak si šťávy ze syrové zeleniny a ovoce nedělám. :-)

      Vymazat
  2. Zavařená řepa je moc dobrá :-) Nedávno jsem dělala pečenou řepu, také to nebylo špatné :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky Majko, nevím proč, sice jsem to četla dřív, ale asi jsem měla hlavu v oblacích a teprve ted mi to došlo tak komentuju: pokud to neznáš tak z červené řepy je na 1* i zelí. Normálně syrovou bulvu postrouhám na hrubém struhadle, šup na podušenou cibulku a kmín, sul jako jste zvyklí na chut - vše. Já ještě dávám skořici....takové zelí jsem jednou jedla v jedné hospodě u nás, tak mi to chutnalo, že ted nejen já ale i rodina chce skořici i do bílého i červeného a je to jedno zda z hlávky nebo sterilované. Jak se říká, kolik lidí - tolki chutí. Zrovna jsem od kamarádky dostala 5 bulv, tak mám dilema, zda vše postrouhat do mrazáku či něco nechat a předchystat na boršč, ten mi také rádi. - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zelí z červené řepy neznám, ale dělala jsem kdysi červenou řepu se zelím a zavařila. Někdy tvůj recept vyzkouším.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář