13 ledna 2024

Babi, ty neumíš utíkat?


...křikl na mne před 12. Lety skotačící vnuk, když běžel ze školky a já za ním funěla do kopce, abych mu byla oporou a ochranou, kterou ještě potřeboval. Proč mi čím dál častěji tato otázka prolítne mozkem? Otázka nezáludného dítěte, které ještě nevnímá, co je věk a co s člověkem provádí.

Příští rok mi bude sedmdesát. Celý život jsem pracovala, nikdy jsem nepobírala žádné dávky, nestála jsem se žádostí na pracovním úřadě. Vychovala jsem tři děti. Všichni jsou řádně zaměstnáni. Onen vnouček (jeden ze tří) začal studovat a já se jen děsím, jak ten čas letí. Ano letí a doba se mění a já bych se měla za své stáří stydět. Měla bych se uchýlit někam do ústraní a tam co nejrychleji pojít, abych nepřekážela.

Abych se při tom nějak zabavila, mohla bych vzpomínat na dětství, na mládí, na své rodiče, kterých jsem si vážila a které jsem dochovala. Mohla bych vzpomínat, jak jsem ráda a myslím dobře lyžovala i ve slovenských horách, vzpomínat na své horské výšlapy, na pokoření Gerlachovského štítu, Lomnického štítu a dalších vrcholů hor v celém Československu. Mohla bych zkusit někam utíkat, ale nejde to. Opět mohu utéct jen ke vzpomínkám na několik padesátek a jednu nonstop ušlou stovku kilometrů. Myslím, že jsem uměla víc, než utíkat. Ke své řádné práci jsem si dokázala přivydělávat. Můj koníček se nakonec díky povolení MNV a později ŽL stal přivýdělkem. Jenže tím pádem se z koníčka stala tvrdá zakázková práce, ze které i záda bolela.  Každý ve svém životě něco dokázal a jsou i mnohem větší hrdinství, za co si člověk zaslouží úctu. Třeba nevzdat boj s rakovinou, či jinou zákeřnou nemocí a bojovat a běžet.

Věk… Za časů Přemysla Otakara II. jak píše pan Vondruška, se královský prokurátor Oldřich z Chlumu, pán na Bezdězu, cítil ve svých třiceti letech už starý, i když si to nechtěl připustit. I já jsem v osmnácti vyloudila úsměv na rtech, když jsem v detektivce četla, že mladý vyšetřovatel právě dosáhl třicítky. Jaký mladý? Věk…roste. Lidstvo umírá později a ještě později a možná jednou neumře vůbec….  

A jsme u toho. Lidé se dožívají čím dál vyššího věku a tak je potřeba, aby se i odchod do důchodu přizpůsobil a to číslo vzrostlo. Odchod do důchodu. Je to ortel?  Jsem v důchodu, rychle musím někam zalézt, abych nepřekážela. Nepřekážela mladým v obchodě, nepřekážela při nastupování a vystupování z dopravního prostředku, nesmrděla……a hlavně nekecala do politiky a nesnažila se třeba volit.

Proč se tak strašně, ale opravdu strašně, množí nenávistné články vůči starým lidem?  Mladí touží zakázat volit starým lidem, ale při tom volených osob v pokročilém věku sedí v parlamentu a u Ústavního soudu a v Senátu hromada. Nechápu. Mladí chtějí volit už v šestnácti letech, a při tom sami neví, co by oni chtěli vlastně v životě dělat. Ale to už jsem sklouzla k politice a to nebyl záměr.

Prostě si v poslední době všímám, že se množí články odsuzující chování důchodců a komentáře pod těmito články nahánějí až strach. Jaká nenávist a odpor. Ano, jsme pomalejší, nemocnější a přesto se dokážeme přizpůsobovat době. Naučili jsme se používat mnohé moderní technologie, počítače, mobily, platební karty, platební terminály, snažíme se jít s dobou, snažíme se utíkat….Ale přece jen máme my staří výhodu. Kdyby se cokoli stalo a nastal opravdový stav nouze,  mladí by se horším životním podmínkám přizpůsobit nedokázali.  

 

P.S.  Tak jsem se zkusila zamyslet zde, protože reagovat na diskuzích pod články (seznam.cz apod.)  mám na věky věků zakázáno pro porušování pravidel a to těch, že nevystupuji pod svým pravým celým jménem.  Diskutovat tedy nemohu a raději v rámci svého zdraví o to ani neusiluji.  Jen si všímám, že články na seznem.cz píší autoři s přezdívkami. Autora tedy nikdo znát nesmí, ale osoba reagující na jeho článek již musí být plně ztotožněná. Aby to zabránilo napadání? To tedy nezabrání.  

24 komentářů:

  1. Maruško, v prvé řadě chci poděkovat za článek, kterých je na blozích jako šafránu. V posledních letech, alespoň co já bloguji, už lidé moc nepíší o sobě. Tedy ano, nejčastěji třeba kam zajeli, co viděli nebo co "uštrikovali". Mně chybí články toho druhu a mám dojem, že lidé se raději nechtějí k ničemu vyjadřovat. Psát otevřeně svůj názor se asi moc nenosí, třeba mají k tomu svůj důvod. Z mého pohledu mám takový článek raději než že jsem "ušila pytlík na klamerky nebo upekla buchtu". Takže já děkuji za otevřenost, za upřímnost a jen abys měla k tomu článku nějakou zpětnou vazbu: Napsala jsi tu kus pravdy, která ať se někomu líbí nebo ne, opravdu je. Otevřela jsi více témat a ráda si přečtu reakce čtenářů. Jen tak dál!
    Přeji Ti, ať se daří a zdraví především. 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tedy nechám ráda inspirovat i šikovnými švadlenkami, pekařkami a podobně. Každý si chce i víceméně vytvořit jakousi dokumentaci svých dovedností. Škoda, že to nebylo. Když jsem byla mladá. Měla bych větší možnost prezentovat a prodat svou práci. Jinak se vůbec nedivím, že lidé o mnohém nemluví, nechtějí být terčem verbálních útoků. A psát články jen na společenská témata je dost náročné. Ne vždy autor správně podá svou vlastní myšlenku tak, aby ji čtenář právě tak pochopil, aby to nakonec nevyznělo jinak. Třeba, já nefňukápm, ale moje naštvání tak může působit. Na tomto blogu jsem se chtěla věnovat rùznym historkám ze života, ale zatím jich tu moc není. :)

      Vymazat
  2. Nějak to tak podobně cítím, byť o několik let mladší než ty. I kdyby člověk vynalezl lék na nesmrtelnost stejně ti co jsou dnes mladí dle zákonů přírody které oblafneš jen opravdu trochu musí dospět, mít střední věk a pak z nich budou i staří lidé. Nesmrtelní kteří budou zas vadit dalším generacím. Kteří se budou muset zlikvidovat jinak. Je to námět na dobrej sci - fi román když se nad tím zamyslíš do důsledků.... já se u diskuzí někdy bavím, ale víc se hrozím nad tím kolik nenávisti tam je. Díky anonymitě to je mnohem jednodušší než svůj názor říkat lidem do očí. Jo, je to pár desítek jedinců, frustrovaných a závistivých, ale pokud se tahle frustrovanost bude mezi lidmi šířit mohou být za chvíli dost velkým nebezpečím. Zdá se mi že lidstvo spíš než aby se stávalo chytřejším hloupne. Hloupne z toho že se pořád máme relativně dobře, místo toho aby jsme byli chytřejší a snažili se do budoucnosti zabránit tomu aby se naše situace nezhoršovala ale zlepšovala. A tím rozhodně nemyslím ten tolik probíraný Green Deal na který krom Evropy celý svět zvysoka kácí. Tady jde o jiné věci na které se nějak zapomíná. Na základní pravidla slušnosti, na to umět si pomáhat bez toho že by jsme za to očekávali veřejné pochvaly a finanční zisky. Je to těžké nějak to vyjádřit, nejsem řečník. Nevím čeho všeho se mi dožijeme, ale mám strach spíš o své děti a jejich děti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jsi to skvěle. Generační problémy byly vždy, ale byly stanoveny nějaké etické mantinely. V autobuse tě kope do kolen dítě proti sedící a matka nehne brvou. A na tom dítěti je vidět, že sleduje tvou reakci, když tě kopne. Když sama napomeneš cizí dítě, matka seřve ještě tebe. Ve školách mají děti učitele na háku. Pomalu ani rodič není autorita, ale otrok dítěte. No, to by bylo další téma. Už jsem četla i dopis jedné ženy psycholožce, co má dělat, když je jí péče o starou matku fyzicky odporná. Že prý se ani matka o ní nestarala. Byla to žena kolem šedesátky. Jestli má své děti, dává jim příklad a i ona jim pak bude fyzicky odporná.

      Vymazat
  3. Majko, je pravda, že i my jsme v určitém věku brali za starce čtyřicátníky, tak to je v každé generaci a určitě i bude. Jen si myslím, že jsme tenkrát věděli, co je to slušnost, respekt ke starší generaci, tolerance. Samozřejmě, že jsme nebyli všichni ideální, to by pravda nebyla., ale určitě si lidé dokázali mezi sebou víc pomáhat, zajímat se, vědět o sobě, povídat si. Dneska si jede každý na své vlně a okolí ho moc nezajímá. I když musím říct, že máme kolem sebe několik základních a středních škol, s mnohými dětmi se setkávám při každodenní nákupech nebo procházkách s Barčou, ale s vysloveně nenávistným chováním vůči starším jsem se zatím nesetkala, spíš s nevšímavostí. Jsem ráda, že jsem si mohla prožít nejen skvělé dětství, ale i další roky mezi kamarády, se kterými jsme zažili spoustu legrace, výletů i dovolených. Nebylo to vždycky samozřejmě jen růžové, ale věděli jsme, že nablízku máme nějakou tu spřízněnou duši. Ve virtuálním světě tohle prostě nejde. Zdravím, pá 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, že v reálném životě se s tou nenávisti člověk tak běžně nesetká. Ovšem to musí být také nevšímavý a nereagovat na některé chování nebo ničení třeba laviček, kouření před obchodem a pod. Pokud se ozve, tak to máš vidět. Jednou jsem obcházela takový hlouček studentů, (před školou kouřit nesmí, tak to stihnou u obchodu při kupování svačiny), jeden se při gestikulaci rozmáchl a ještě couvl, vrazil do mně a propálil mi díru na rukávě oblíbené bundy a místo omluvy mi sprostě vynadal. Raději si jich také nevšímám.

      Vymazat
  4. Maruško,ty komentáře nemá vůbec cenu číst,akorát se nervuješ.Ti lidé jsou nenávistní
    ke všemu ať se tam dá článek o čemkoliv.Jednou jsem si na takového komentátora klikla
    a on komentoval každý článek a vždy negativně.Já byla nejvíce špatná v době covidu,kdy jsme
    měli důchodci vymezený čas na nákupy.Chodila jsem na FB na naše město.To bylo neskutečný,
    manžel vzal můj mobil a někam ho uložil.Už komentáře nečtu a je mi lépe.Podle mě jsou to lidi,co
    nemají co dělat,jsou pořád naštvaní a tím,že na všechno nadávají si to kompenzují.
    Jednou se tam nějaká paní ptala a co vaši rodiče,jednou budou také důchodci a co vaši prarodiče?
    Nevím,čím to je,výchovou v rodině a nezájmem a ty nejstarší členy.Hodně jsme o tom tenkrát se sestrama
    a kamarádkama diskutovaly.Měj hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, také si zakazuju ty články a komentáře číst. Jen mne překvapilo, že se množí jak houby po dešti. Každý má potřebu se do důchodců trefovat.

      Vymazat
  5. Napsala jsi to moc hezky. Že generace mladých bude názorově jinde nežli generace těch starých, je normální. Ale ta současná nenávist vůči důchodcům v různých komentářích normální není. Byť to není většinové číslo, tak chyba někde je. Určitě i dříve se občas něco takového vyskytlo, ale mně to teď připadá jinak zabarvené. Ten, kdo to píše, jako když neví, co píše, jen papouškuje co si taky někde přečetl, nedochází mu dané souvislosti a především nemůže mít rád lidi. A kdyby hloupost nadnášela......
    Klidnou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak. Jenže ony to nejsou jen komentáře, ale samotné články. Seznam.cz dál možnost psát komukoli a tak to jede. Hanko prima neděli.

      Vymazat
  6. Maruško to je moc hezký článek. Ano, mě také Seznam.cz zablokoval trvale přístup a to proto, že jsem nechtěla dát svoje telefonní číslo pro ověření. Nevím, proč by zrovna tam měli znát moje telefonní číslo...tak mě prostě zablokovali. Ale je to jedno. S těmi články máš pravdu a mám pocit, že to píší hlupáci, kteří v životě ještě nic neukázali, než sedět u počítače a psát nesmyslné články. Kdyby měli vzít do ruky lopatu, tak by z toho měli doživostní trauma...Já jsem začínala jako dělnice a při práci a dětech vystudovala SEŠ. Učila se po nocích, ráno šla do práce, odpoledne domácnost, děti a staří rodiče o které bylo potřeba se postarat. Neodložila jsem je do nějakého domova seniorů, ale dožili doma. Neměla jse to jednoduché. ale musela vše zvládnout. Tře děti dají zabrat. Všichni vystudovali a jsou zaměstnaní. Za nás byla mateěská 193 dny, víc ani "ň" a museli jsem se postarat. Byly sice školky a jesle, ale i tak to bylo náročné. Děti často marodily a ty probdělé noci u jejich lůžka jsme ani nepočítali...Ano, byla jiná doba, byli jsme i skromnější a co je hůavní, byli jsme slušnější a měli k sobě blíž. Přeji Ti krásné dny. zdraví a štěstí. To my senioři teď potřebujeme nejvíc a přála bych si i tu trochu úcty ke stáří a zkušenostem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško a budou to mít ti mladí pak možná ještě těžší. Na dítko nesmí zvýšit hlas ani rodič natož učitel a tak se jim to jednou vymstí. Minulý týden jsem šla do města a vystoupila jsem u ZŠ, měla jsem to blíž do prodejny pracovních oděvů, kde jsme měli se synem scuka. Za mnou šla skupinka asi ta 12. letých kluků. Jeden mě předešel, měl v ruce kouli, otočil se na mne, ale tu kouli pak hodil jinam. Kluci za mnou se mu začali smát a že prý je blbec. Pak se do mně jinou koulí některý z nich trefil. Otočila jsem se s dotazem, zda se baví dobře a že určitě nechtěl, že? Jiný kluk se řehtal a blekotal, že on prý nechtěl. Bavili se tím, jak se trefovat do staré babky. Dali pokoj, když jsem řekla, ať se trefuje do své babičky.

      Vymazat
  7. Marie, tohle je článek, který jsem si moc ráda přečetla. A navíc, sama jsem podobně laděný napsala, ale stále jsem ho odkládala, až na někdy a mám ho jako koncept uložený, jenže byl čas Adventu, byly Vánoce a pak jiná témata, říkala jsem si, že nebudu dělat vlny.Já si myslím, že plno mladých je slušných, ale bohužel nejsou vidět, neb ti neslušní je prostě převálcují. Jezdívám třeba k mladým z Prahy Hl.n. směr Říčany, mladí hodí na nástupišti bágl na zem a pak ve vlaku na sedačku, mluví jako čuňata a to i děvčata - pokud jim něco a slušně! řekneš, tak si vyslechneš - zeptala jsem pak - kdo vás tohle naučil, takhle mluví doma maminka? Čučeli na mne jako zjara. A nikdo se tě nezastane.
    Třeba slečna v busu z Prahy do N. - celou dobu nahlas do mobilu vypráví někomu o noci z pátku na sobotu, - téměř porno a není jí to hloupé před narvaným busem a dětmi!A lidi sedí a jsou zticha. Mám štěstí, že dcera a její rodina je ok, jinak bych se propadla hanbou. Od mala jsme byli vychováváni k tomu, že budeme pracovat, jak holky, tak kluci.Ale musím říct, že se v širší rodině našly i černé ovce. To neovlivníš.
    Někdy mi přijde, že ti starší lidé mají zajímavější koníčky než mladí. Bude mi, jestli se dožiju, v únoru 76 let a zatím si nestěžuji.
    Vyskakuji jen do výše svého důchodu a říkám, co si myslím.Vyhledávám jen lidi, kteří za to stojí a ostatním se vyhýbám.
    Několikrát jsem četla komentáře pod různými články a fascinovalo mě, jaké děsné žvásty tam byly a těch chyb.Proto to nečtu. Natož, abych se mezi ně vmísila s komentářem. Na telku se nedíváme dva a půl roku vůbec a máme pokoj.
    Všimni si třeba, že novináři neumějí ani používat číslovky, co tedy studují, když pak píšou s chybami.
    Omlouvám se za dlouhý komentář, máš za to u mne pivko, až pojedu k vám na Moravu na dovču. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko. Jsou i výjimky. Samozřejmě i ti důchodci jsou někteří pěkně protivní. Jiřinko, těším se. Doufám, že nám to vyjde.

      Vymazat
  8. Maruško moc hezky napsáno ! Já mám vyloženě strach o svého tátu (88 let). Několikrát byl přepaden, okraden a má plno špatných zážitků s tím, že je senior... Naposledy při nástupu do vlaku se mladíkovi za ním zdálo, že mu to nějak dýl trvá a tak do něho strčil, a to tak silně, že táta letěl přes celou chodbičku na dveře wc, které se nárazem otevřely a on dopadl až na umyvadlo v něm. Mladík se neomluvil, nepomohl mu, ani se nezastavil a šel si sednout. Pomohli mu další lidé, celou situaci viděl i jeden nádražák, který šel mladíkovi vynadat...
    Více úcty ke stáří by rozhodně neškodilo ! I v médiích místo neustálých připomínek, kolik stojí důchodci a jak to zatíží rozpočet. Měj se hezky, Lenka

    OdpovědětVymazat
  9. Jdeme kolem, abychom vám popřáli pokračování dobrého týdne.
    A děkuji za návštěvu domu.

    Passando para te desejar uma continuação de uma boa semana.
    E obrigada pela visita lá na casa.
    janicce.

    OdpovědětVymazat
  10. Nejlépe studovat do 30 let politologii a nic nedělat, to je krédo většiny, co sedí neustále u pc ve virtuálním světě. Od života očekávají, že jim přinese vše na zlatém podnose - leckdy k tomu přispívají rodiče svou výchovou. Také jsem tak stará, taky jsem pracovala i v inv.důchodě, nikdy žádná podpora a co dodat.......... je mi z toho smutno..... Olina z Jizerek přeje všem hodně síly a pevné zdraví

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Olinko zdravím. Rodiče si myslí, že vychovávat má škola, ale učitel nesmí na žáka ani křiknout, natož ho nějak potrestat za špatné chování. To si na něho pak rodiče ještě došlápnout nebo si na něho žáci vymyslí něco nechutného.

      Vymazat
  11. Ahoj Majko, reaguji pozdě, ale se přidávám....to co si napsala podepisuji. Někdy je člověk tak překvapen, že se pak diví i sobě....jak bylo tak kluzko tak jsem sebou švihla....naproti přez frekventovanou silnici, mladá holka možná paní, přeběhla a zvedala mne, nestalo se vám nic, nemám někam volat, můžete chodit? já se zmohla jen na poděkování, až doma jsem se divila. A o opačné příklady též nemám nouze. K těm seniorům nenávist vyvolávají podle mne média, nevím zda tím jak pořád melou o kolik přidávají na důchodech chcou maskovat miliony nebo spíše miliardy za které potřebujeme stíhačky co nasí jaderné zbraně nebo jiné výdaje. Ale já byla zvyklá na jinou morálku všude a u všech a to mi zde dnes bohužel chybí. Jak se říká : ryba smrdí od hlavy. Ach jo ....díky za článek, vyjádřil moje pocity ... dávej na sebe pozor. Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, jsou mezi lidmi i ti slušní, není dobré na generace pohlížet jako na jeden celek a tomu přisoudit vlastnosti.

      Vymazat
  12. Marijko, krásné napsané. Vychovala jsem 3 děti a celý život pracovala. A pořád slýcháš jak ujídáme chlebíček mladý a podobné pitomosti. Pracovala jsem 9 let navíc, abych se trošku finančně otřepala a pořídili jsme si bydlení, které jsme s mužem opravovali. 9 let posloucháš od mlaďochů 30 - 35 let, že zabíráš místo mladším, kteří práci nutně potřebují a mají děti. No, kecy v kleci. Oni potřebují peníze, ale nechtějí pracovat a odvádět dobrou práci, potřebují všechno dostat na stříbrném talíři a pokud možno bezpracně. A po tak jsem přestala pár let před sedmdesátkou pracovat. Věk dožene všechny, zrovna tak i nemoci nebo to, že nejsme schopni rychlé chůze či zvedání břemen. Čas běží nezávisle na tom, jak chtějí mladí. I oni budou jednou v naši "kůži". A tak si myslím, že trošku úcty ke stáří bychom si zasloužili i od mladších. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Není potřeba nás uctívat, ale chovat se k nám slušně.

      Vymazat
  13. Marija, víš, co já si myslím? Že není na škodu, když bydlí víc generací pohromadě. Bydlíme s rodiči a jsem strašně vděčná za to, jak jsme se naučili respektovat a vycházet si vstříc, pomáhat si. Dívám se, jak naši stárnou, a někdy je mi to líto, ale ve mě se to mění v jakýsi soucit a přání... Oni mluví také o tom, že je ve společnosti nálada "proti důchodcům" - já to nějak nevnímám. Je pravda, že takové články a diskuse nečtu. Ale určitě se mi to nelíbí. Je to furiantství. Ví, někdo, jaký bude ve stáří? Když jsem byla v nemocnici, několik lidí bylo osamocených, nikdo za nimi nechodil. Měli dřív přátele, měli děti, měli zvířata a pak umírali sami... Nikdo nemůže vědět, co bude za pár let, a jaké bude mít stáří... Asi špatně vychováváme naše děti, když se pak tak chovají :-(

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář