12 srpna 2020

Kořenová zelenina ve slaném nálevu


Tento recept je vhodný pro zahrádkáře, kterým se urodilo kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) hodně, je nutné ji zpracovat a nevejde se do mrazáku. Zelenina se dá zavařovat ve sladkokyselém nálevu (pak není nutná dvojí sterilace, díky octu), já však uvádím recept na zeleninu ve slaném nálevu pro pozdější širší využití.

Zeleninu při očištění vkládáme do vody s troškou kyseliny citronové (na špičku nože do 10 l nádoby), aby hlavně petržel a celer neztratily barvu než budeme hotovi.
Nyní zeleninu nakrájíme na kostičky (vlnkovým nožem) nebo nastrouháme. Kostičky vkládáme do většího hrnce s vodou a opět malinko kyseliny citronové. Zeleninu v hrnci dolijeme vodou tak , aby byla přikrytá. Nyní osolíme podle množství a chuti.Množství soli neuvedu přesně. já jsem dala 3 polévkové lžíce na 8 litrový hrnec.
Zeleninu uvedeme k varu povaříme tak 5 minut. Necháme chvíli zchladnout, abychom se při plnění do sklenic neopařili. Do sklenic plníme totiž horké, zavíčkujeme a sterilujeme dvakrát. První sterilace 1 hodinu na 100°C, pak nechat jeden den v klidu a další den sterilace 25 minut na 100°C.

Dvojí sterilaci není radno podceňovat. V průmyslové výrobě se kořenová zelenina jen ve slaném nálevu steriluje až na 170 °C, čehož doma nedocílíme. Soli zde není tolik, aby působila jako konzervant.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář