25 března 2019

O život princezny

Autorem Janem Bauerem se necháme zavést do doby krále Jindřicha Korutanského, jenž se dostal na český trůn díky sňatku s Annou Přemyslovnou, dcerou krále Václava II., po smrti Anina bratra krále Václava III.

Píše se rok 1308, když je královský soudce Melichar povolán ke královně Anně. Ta jej žádá o ochranu princezny Elišky, své šestnáctileté sestry. Eliška je v klášteře benediktinek jako schovanka na vychování a má pocit, že jí někdo usiluje o život.
Melichar Elišku navštíví, ale ta nikomu nedůvěřuje a není hned sdílná. Ovšem nakonec se přece jen svěří, že ji chtěl někdo otrávit. V podezření je abatyše Milada, proto Melichar odvede Elišku na hrad. To se však královně nelíbí, uvádí, že se Melichar svého úkolu nezhostil jak měl a dá Melichara uvěznit. Uvězněn je i jeho pomocník Božetěch, ovšem někým jiným.
V zemi panuje rozvrat, šlechta se bouří, král povolává vojska z Korutan a posily z Míšně.
Nakonec král Melichara z vězení propustí a vrátí mu jeho funkci královského soudce.

V českém království již dávno není bezpečno, bratr klidně zradí bratra, otce.....Král se stará jen o své zájmy a spolu s královnou Annou se obávají, že Eliška by mohla ohrozit trůn a jako Přemyslovna a dcera krále Václava II. usednout na trůn. Když se královskému páru nepodařilo Elišku otrávit a vinu svést na Melichara, východiskem pro ně byl sňatek Elišky s neurozeným mužem. Eliška se musela vrátit do kláštera a tam setrvat do svatby o kterou nestála. Rozehrává se napínavý příběh o záchranu Elišky a českého království.

Jelikož mám ráda podobnou literaturu, četla jsem knihu opět jedním dechem a doporučuji ji všem, kteří mají rádi historické detektivky a románově laděnou literaturu faktu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář