20 října 2021

Kandovaná cuketa

Moje maminka dříve kandovala dýni, kandovat se dala i pomerančová kůra, citronová kůra, ale k tomu je potřeba opravdu ovoce bez chemického ošetření. Když se dala kandovat dýně, proč to nezkusit s cuketou, které se mi letos urodilo zase hodně.  Obě zeleniny jsou téměř bez chuti a chuť se jim teprve musí dodat. Slaných cuketových receptů jsem už vyzkoušela hodně,  zkusím tedy cuketu kandovanou, takové ty bonbonky "gumídky". Obrazový návod si zvětšete.

Nebudu si kandovat cuketu ani dýni pravidelně, jen jsem měla takový nápad a dopadlo to dobře. Tak snad až bude zase nadúroda......

18 komentářů:

  1. Zajímavé Maruško. Já jsem dýní drtivá zavazovala s ananasovou příchutí a ze všech kompotů byla většinou první snědená. Kluci ji přímo milovali a brali si malé skleničky i do školy ke svačině. Teď už nezavarim. Zahradu nemám a kompoty dělám z jablek a ta hned sníme. Vařila jsem jen marmelády. Těch mám ještě dost. Měj se pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme dýňový kompot také rádi, jen se mi nějak nedaří pěstovat dýně. Táta je mýval na kompostu a plazily se okolo vstupu a museli jsme dávat pozor, abychom na rostlinu nešlápli. To by na manžela nebylo. A na jiném místě jim to moc nejde. Cuketa, patyzon a dýně jsou podobné rostliny. Ona zahrádka, zvláště, když něco pěstuješ dá hodně práce od jara do podzimu a kolikrát už jsem si také říkala, že to prodám. Ale dokud tam nějak dolezu, tak je mi to líto. Uvidíme, jak to budu zvládat.

      Vymazat
  2. Maruško,jsi šikovná a nápaditá.Myslím,že se opravdu dá kandovat všechno.Cuketu mám ráda a dostávám ji od rodiny a nebo mi nosí sousedka.Také jsem z ní dělala všechno možné i buchta je dobrá.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buchtu jsem pekla často. Ale pokaždé ji mám jinou. Sice stále s kakaem, ale když je cuketa více vodnatá, tak mi vznikne buchta taková gumová. A to miluje dcera. Prý "mami upeč mi gumovou", a zrovna je povedená kyprá. :-D

      Vymazat
  3. Majko, už jsem na nějakém blogu zaregistrovala kompot z cukety. A proč by nemohla být i kandovaná? Důležité je to, že chutná. Cuketu občas dostanu a buď jí obalím, nebo ogriluju. Dobrá je také v bramboráku. Já dnes vařila med z rýmovníku. Hodně se rozrostl, tak jsem si nechala jen vrcholové řízky a ze zbytku je medík. V zimě se bude hodit.
    Měj hezké dny. 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já občas udělám něco jako brambaorák, ale bez brambor, jen s cukety, ale ochutím jako bramborák a máme to s bramborem a salátem klidně na oběd. Alenko, ale zaujal mne ten med z rýmovníku. Juknu na net. Také už mi několikrát přerůstal, tak jsem ho ostříhala, nechala si jen asi 2 řízky a zbytek vyhodila. A jak vidím je to škoda. I tobě hezké dny.

      Vymazat
  4. Maruško, kandovanou cuketu jsem nikdy nejedla ani nedělala. To je nápad ! Cukety v kuchyni využívám hodně, nejvíc mě chutná dušená nebo grilovaná. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme měli letos cuket hodně a i když se cuketa dá uchovat i delsší dobu, tak jsme vymýšleli všelijaké recepty. Třeba kolečka cukety i se slupkou osolit, položit na pečící papír, do vykrojené díry po semeníku vyklopit vejce, okořenit a navršit strouhaný sýr a dát zapéct. Rychlé, dobré....To kandování mě jen tak napadlo, tak jsem to vyzkoušela. :)

      Vymazat
  5. Cuketu máme rádi,ale kandovanou,ta by u nás úspěch neměla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme ji slupli jako skladkokyselé bonbony gumídky a první várka šla do perníku a tam nám také chutnala. :)Ale jasně, že každému chutná něco jiného. Manželovi nechutná zase dýňové zelí. Prý, když zelí, tak zelí. :-D

      Vymazat
    2. Marti nemohu se k tobě dostat na balog. Když kliknu na tvoje méno v komentáři, tak se otevře profil, ale žádná webovka. Neiložila jsem si adresu a tak nyní k tobě nemohu. Zkusím adresu napsat do adresáře.

      Vymazat
  6. Moc zajímavé a určitě i dobré....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, jen se po tom zaprášilo. Ale z velké cukety to byla jen troška do misky a se spotřebovanou elektrikou asi dost luxus. Takže to dělávat asi nebudu, byla to jen zkouška. Maminka sušila dýňovou v plynové troubě, ale měla na to takový přížkový sušák na několik pater. A to chvílema troubu vypínla, opravdu jen sušila a sušila takto i švestky.

      Vymazat
  7. Ahoj Majko, jak bylo ve středu hezky, tak jsme zazimovávali chatu a čtvrtek byl den lazara. Sirup z rýmovníku dělám často a vnucuji rodině, přátelům. Vůbec mi nevadí ani v jogurtě. V čaji s mátou a zázvorem, špetka skořice - co Ti budu povídat, huba ví co je dobré. V době kdy nebylo ananasu, tak se hodně dělal dýňový kompot, měli sme ho rádi, zahradu sme v roce 2002 prodali a na chatě, jak je tam od starých stromů stín, nejdou ani kytky natož zelenina. Přišla mi sms na 3 vakcínu a pak zase mail, že na termín se může čekat několi dnů, nebo i týdnů...už to zase vystrkuje růžky...co u vás? Dávej na sebe a chlapi pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Mílo, tak se po receptu na sirup podívám. Dobu od 2. ke 3. očkování nám zkrátili a tak se obávám, abychom nepotřebovali do léta zase 4. dávku. Venku je sice chladněji, ale svítí sluníčko a to je super. Ještě jsem nezasadila česnek, ale myslím je čas. Zítra bych chtěla začít vyrábět hmyzí domeček na zahradě. Manžel vyrobil jakési prapodivné trojúhelníkové krmítko pro ptáčky, a protože je opravdu prapodivné na tyto účely, tak ho zkusím využít jinak. Sice kolaudace a možnost nastěhování bude až příští rok, ale musíme být připraveni. :-D Měj se hezky M.

      Vymazat
  8. To jsem ještě neslyšela.Oba nápady(jak cuketa,tak sirup z rýmovníku).Rýmovník jsem pořád rozdávala,ale už jsem byla trapná,tak vyhazuji.Toto je vynikající.Musím počkat až mi rýmovník zase vyroste.
    Přeji další úspěšné pokusy ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, mě to napadlo, když vím, že dýně má stejné vlastnosti jako cuketa a vzpomněla jsem si na maminku. Také počkám, až mi doroste rýmovník a vyzkouším to. Naštěstí roste docela rychle.

      Vymazat
  9. Maruško, to jsem z cukety ještě nedělala. :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář