20 srpna 2021

Velehradské kvašáky

 Na zahradě vrcholí okurková sezóna a jelikož nemohu chodit sbírat okurky nakládačky každý den, stane se, že i některé trochu přerostou. Pak zakládám na kvašáky (rychlokvašky). Ty se samozřejmě musí brzy sníst, ale vyzkoušela jsem  recept na způsob, který umožní uchování do zásoby.

Ingredience:

okurky nakládačky
cibule (pomáhá konzervaci)
voda
sůl
kopr
může ale nemusí:
křen (křenový list)
vinný list
česnek

Postup:

Nakrájejte cibuli a mrkev na kolečka, převařte vodu se solí, (na 1 litr 4 dkg). Umyté  okurky skládejte do sklenic, prosypávejte kolečky cibule a mrkve, prokládejte koprem. Ještě teplým roztokem soli zalijte a zavíčkujte! Sklenice naskládejte na plech na pečení (budou přetékat) v normálně teplé a světlé místnosti. Během 2 - 5 dnů okurky začnou kvasit, víčko se nafoukne, trochu nálevu vyteče, do okolí se vine lákavá vůně. Po asi 10 dnech kvašení končí, víčko se samo zatáhne, je možno ochutnávat nebo sklenice uložit do komory nebo sklepa. Konečně máte zdravě vypěstované bio okurky naložené přírodním způsobem "bez chemie". Dobrou chuť!

Poznámka: 

 Neuvádím množství okurek, záleží na velikosti, ale do sklenky 0,7l se vejdou spíše menší okurky. Cibuli a mrkev prokládám přiměřeně. Důležité je dodržet množství soli na 1 l.

Takto už jsem dělala okurky vícekrát a opravdu vydrží téměř do další sklizně okurek. 

Pro rychlou spotřebu stačí si vyrobíme kvašáky třeba ve větší nádobě a můžeme použít větší nakladačky.  I lák z mléčného kvašení zeleniny je zdraví prospěšný. 

********

Stejným způsobem lze vyrobit a uchovat kysané zelí po jednotlivých dávkách v zavařovacích sklenicích. Jen doba kvašení je trochu delší.  Zelí dochuťte,  jak jste zvyklí , promíchejte a nechte trochu odležet. Pak napěchujte do sklenic a řádně zavíčkujte.  Proběhne mléčné kvašení s malým vytékáním šťávy, víčka se uvolní, ale po dokončení procesu se sama uzavřou a zelí se uskladní.


6 komentářů:

  1. Maruško, skvělý recept na okurky i zelí. Vzpomínám si, že jsme jako děti rádi baštily rychlokvašky na poutích, kde se prodávaly hodně často. Měj se fajn, zdravím 😜

    OdpovědětVymazat
  2. I ty se měj fajn. Já jsem je jako dítě ráda neměla, ale později jsem jim přišla na chuť.

    OdpovědětVymazat
  3. Kvašáky jsem ještě nezkoušela, ale vidím, že to není žádná věda, děkuju za recept;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvašáky jsou velmi jednoduché. My jsme letos dělali i do velké sklenice a byly výborné. Manžel se po nich může utlouct.

      Vymazat
  4. Mňam-to bych si taky dala ☺
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář