Jelikož nemám pekárnu, vyzkoušela jsem jednoduchý, levný a chutný chléb, který mnozí jistě znáte. líbí se mi, že recept je hrnkový a nemusím nic vážit.
Suroviny
3 hrnky hladké mouky
1,5 hrnku
vody
1/2 lžičky
sušeného droždí
1,5 lžičky
soli
kmín
Postup
V míse smícháme všechny suché suroviny.
Přidáme vodu a promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12-18 hodin
při pokojové teplotě.
Když je těsto vykynuté, na pomoučněném
válu ho několikrát přehneme přes sebe. Nelekejme se, že je těsto docela řídké. Překládáním do něho dostaneme ještě trochu mouky a vzduchu. Překládání nahradí hnětení. Těsto posypeme moukou a necháme ještě
cca 1 hodinu kynout.
Troubu vyhřejeme na 200°C a dáme do něj
vyhřát i hrnec nebo ohnivzdornou mísu, která má i víko (poklici). Těsto dáme do horké mísy (hrnce, pekáče) a pečeme uzavřené 30 minut, pak sejmeme poklici a pečeme
ještě 20 minut, i déle, pokud máme raději tmavší kůrku.
Příprava i provedení je jednoduchá a chléb nám chutnal. Navíc se mi líbí jeho tvar lépe než z pekárny. Recept je základní a z bílé mouky, ale myslím, že by se dal použít i na jinou, tmavou mouku.
Chléb jsem hojně pekla a měl úspěch.👍
OdpovědětVymazatDelavám ho většinou v zimě, kdy je více času a nevadí manželovi horká trouba.
VymazatNějak se nemůžu odvážit...
OdpovědětVymazatMaruško, občas chleba peču, ale kváskový. Ráda vyzkouším ten Tvůj, jdu si opsat recept. Díky za inspiraci. Zdraví Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Lenko, pekla jsem dneska kváskový, ale ze sušeného kvásku od Dr Oetkera. A také je dobrý a nedal ani moc práce.
VymazatMaruško, skvělý a jednoduchý recept. Určitě vyzkouším, dík za tip 😀
OdpovědětVymazatZajímavý recept. Určitě brzy vyzkouším.
OdpovědětVymazatVypadá moc dobře. Hrnkové recepty mám moc ráda.
OdpovědětVymazatMaruško,vůbec jsem netušila,že máš další blog.Já se na blogu moc nerozkoukávám.
OdpovědětVymazatAle potěšila jsi mě tímto receptem.Chleba si peču doma už dlouho,jiné nejím a tak vyzkouším i tento.
Děkuji a přeji hezké dny
Poslední dobou peču také chleba častěji, vyzkouším s dovolením i tento recept. Vypadá krásně i na řezu.
OdpovědětVymazatAť se daří, Maruško :-)
Mnam, to vyzera super!
OdpovědětVymazatTak to je super recept. Mám ráda jednoduché a rychlé recepty, bonusem je pokud se u nich zašpiní co nejméně nádobí a člověk po nich nemá v kuchyni nepořádek jak po výbuchu. Tento recept něco takového splňuje. Za takové tipy jsem vždy ráda. Hezký článek. Líbí se mi přehlednost v tomto článku, recept by podle něj měl člověk snadno zvládnou. V blízké době určitě vyzkouším. Super. :)
OdpovědětVymazatKatie S. (https://kulturnicek.blogspot.com/)