20 srpna 2021

Chléb podle Ládi Hrušky

Jelikož  nemám pekárnu, vyzkoušela jsem jednoduchý, levný a chutný chléb, který mnozí jistě znáte. líbí se mi, že recept je hrnkový a nemusím nic vážit. 

Suroviny

   3 hrnky hladké mouky

   1,5 hrnku vody

   1/2 lžičky sušeného droždí

   1,5 lžičky soli

   kmín

 

Postup

 

 V míse smícháme všechny suché suroviny. Přidáme vodu a promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout 12-18 hodin při pokojové teplotě. 

Když je těsto vykynuté, na pomoučněném válu ho několikrát přehneme přes sebe. Nelekejme se, že je těsto docela řídké. Překládáním do něho dostaneme ještě trochu mouky a vzduchu.  Překládání nahradí hnětení. Těsto posypeme moukou a necháme ještě cca 1 hodinu kynout.

Troubu vyhřejeme na 200°C a dáme do něj vyhřát i hrnec nebo ohnivzdornou mísu, která má i víko (poklici). Těsto dáme do horké mísy (hrnce, pekáče) a  pečeme uzavřené 30 minut, pak sejmeme poklici a pečeme ještě 20 minut, i déle, pokud máme raději tmavší kůrku.

Příprava i provedení je jednoduchá a chléb nám chutnal. Navíc se mi líbí jeho tvar lépe než z pekárny.  Recept je základní a z bílé mouky, ale myslím, že by se dal použít i na jinou, tmavou mouku. 

 Ukázkové video a zdroj receptu. 

12 komentářů:

  1. Chléb jsem hojně pekla a měl úspěch.👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Delavám ho většinou v zimě, kdy je více času a nevadí manželovi horká trouba.

      Vymazat
  2. Nějak se nemůžu odvážit...

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško, občas chleba peču, ale kváskový. Ráda vyzkouším ten Tvůj, jdu si opsat recept. Díky za inspiraci. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, pekla jsem dneska kváskový, ale ze sušeného kvásku od Dr Oetkera. A také je dobrý a nedal ani moc práce.

      Vymazat
  4. Maruško, skvělý a jednoduchý recept. Určitě vyzkouším, dík za tip 😀

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavý recept. Určitě brzy vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  6. Vypadá moc dobře. Hrnkové recepty mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško,vůbec jsem netušila,že máš další blog.Já se na blogu moc nerozkoukávám.
    Ale potěšila jsi mě tímto receptem.Chleba si peču doma už dlouho,jiné nejím a tak vyzkouším i tento.
    Děkuji a přeji hezké dny

    OdpovědětVymazat
  8. Poslední dobou peču také chleba častěji, vyzkouším s dovolením i tento recept. Vypadá krásně i na řezu.
    Ať se daří, Maruško :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je super recept. Mám ráda jednoduché a rychlé recepty, bonusem je pokud se u nich zašpiní co nejméně nádobí a člověk po nich nemá v kuchyni nepořádek jak po výbuchu. Tento recept něco takového splňuje. Za takové tipy jsem vždy ráda. Hezký článek. Líbí se mi přehlednost v tomto článku, recept by podle něj měl člověk snadno zvládnou. V blízké době určitě vyzkouším. Super. :)
    Katie S. (https://kulturnicek.blogspot.com/)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář