Na zahradě vrcholí okurková sezóna a jelikož nemohu chodit sbírat okurky nakládačky každý den, stane se, že i některé trochu přerostou. Pak zakládám na kvašáky (rychlokvašky). Ty se samozřejmě musí brzy sníst, ale vyzkoušela jsem recept na způsob, který umožní uchování do zásoby.
Ingredience:
Postup:
Nakrájejte cibuli a mrkev na kolečka, převařte vodu se
solí, (na 1 litr 4 dkg). Umyté okurky skládejte do sklenic,
prosypávejte kolečky cibule a mrkve, prokládejte koprem. Ještě teplým roztokem
soli zalijte a zavíčkujte! Sklenice naskládejte na plech na pečení (budou
přetékat) v normálně teplé a světlé místnosti. Během 2 - 5 dnů okurky začnou
kvasit, víčko se nafoukne, trochu nálevu vyteče, do okolí se vine lákavá vůně.
Po asi 10 dnech kvašení končí, víčko se samo zatáhne, je možno ochutnávat nebo
sklenice uložit do komory nebo sklepa. Konečně máte zdravě vypěstované bio okurky naložené
přírodním způsobem "bez chemie". Dobrou chuť!
Poznámka:
Neuvádím množství okurek, záleží na
velikosti, ale do sklenky 0,7l se vejdou spíše menší okurky. Cibuli a mrkev
prokládám přiměřeně. Důležité je dodržet množství soli na 1 l.
Takto už jsem dělala okurky vícekrát a opravdu vydrží téměř do další sklizně okurek.
Pro rychlou spotřebu stačí si vyrobíme kvašáky třeba ve větší nádobě a můžeme použít větší nakladačky. I lák z mléčného kvašení zeleniny je zdraví prospěšný.
********
Stejným způsobem lze vyrobit a uchovat kysané zelí po jednotlivých dávkách v zavařovacích sklenicích. Jen doba kvašení je trochu delší. Zelí dochuťte, jak jste zvyklí , promíchejte a nechte trochu odležet. Pak napěchujte do sklenic a řádně zavíčkujte. Proběhne mléčné kvašení s malým vytékáním šťávy, víčka se uvolní, ale po dokončení procesu se sama uzavřou a zelí se uskladní.
Maruško, skvělý recept na okurky i zelí. Vzpomínám si, že jsme jako děti rádi baštily rychlokvašky na poutích, kde se prodávaly hodně často. Měj se fajn, zdravím 😜
OdpovědětVymazatI ty se měj fajn. Já jsem je jako dítě ráda neměla, ale později jsem jim přišla na chuť.
OdpovědětVymazatKvašáky jsem ještě nezkoušela, ale vidím, že to není žádná věda, děkuju za recept;-)
OdpovědětVymazatKvašáky jsou velmi jednoduché. My jsme letos dělali i do velké sklenice a byly výborné. Manžel se po nich může utlouct.
VymazatMňam-to bych si taky dala ☺
OdpovědětVymazatPřeji krásné dny ☺
I tobě krásné dny Evičko.
Vymazat