21 února 2021

Nadýchaný perník s rybízem nebo jiným ovocem

  Tento koláč má s perníkem společného snad jen to, že se do těsta přidává kypřící prášek do perníku. Moje maminka přidávala do perníku na drobné kostičky nakrájené kandované ovoce a jelikož máme z poslední sklizně opravdu hodně jablek, strouhám do základního těsta místo kandovaného ovoce jablka. I rybízu bylo hodně a v mrazáku jsem měla sáček s mraženými kuličkami, tak jsem zkusila i rybíz a dala jsem ho do těsta před pečením rovnou jen mírně rozmrazený, aby šly kuličky od sebe. Rybíz perník docela chuťově osvěžil. 

Ingredience

      • 300 g hladké mouky (200)
      • 150 g polohrubé mouky (200 + 50 ořechy nebo kokos)
      • 225 g cukru
      • 1 bal. čokoládový pudink
      • 1 bal. prášek do pečiva ( většinou vynechávám nebo dám jen půl balíčku)
      • 1 bal. kypřící prášek do perníku
      • 1 bal. vanilkový cukr
      • 2 lžíce kakaa (podle toho, jak je kakao tmavé)
      • 1 lžička skořice
      • 2 hrnky mléka
      • 1 hrnek oleje
      • 2 ks vejce
      • 1 hrnek rybízu (mraženého nebo na hrubo nastrouhaná čerstvá jablka)

Postup

Promícháme sypké ingredience, v mléce rozkvedlám vejce, vliji do sypké směsi, přiliji olej a ručně (není třeba robot) promíchám. Nakonec vmíchám rybíz jen částečně rozmrazený (jablka, cuketu odhadem 1-1,5 hrnku) Těsto vliji na pekáč vyložený pečícím papírem, stěrkou urovnám a peču cca 35-40 minut na 170 °C.

Poznámka

Šťavnatost ovoce může trochu ovlivnit konzistenci. Třeba jsem zkoušela tento recept i s cuketou a někdy byl nadýchaný a někdy nižší a tak trochu "gumový". To zase ale zbožňovala dcera. No přiznám se, že jsem kolikrát už ani ingredience nevážila a vše dala odhadem a tak i výsledek byl pokaždé trochu jiný, ale chutný vždycky. :) A docela snadný na přípravu. 

7 komentářů:

  1. Nejsem moc velká pekařka, ale koláče typu zamíchat a nalít na plech, ty dělám. Tohle je super recept, který určitě vyzkouším. Perníkové těsto mám ráda a na mrazáku také ještě trochu rybízu. Díky za recept ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také peču jen když mám náladu nebo nyní, když se musí nějak zpotřebovávat ta jablka. A preferuji také zamíchat, nalít a upéct. :) A když jsou recepty hrnkové, tak to je nejlepší, že se nemusí vytahovat ani váha. :)

      Vymazat
  2. Hezký den Majko, hrníčkové buchty mám ráda a dělávám, protože manžel musí! mít něco ke kávě. Nejrychlejší mám též s jablkama, ale na kostičky, hóóódně nasekaných ořechů, rozinky a kandované ovoce. Já všechno ovoce musím kupovat. V dětství hodně sme dělávali sušené jablka, hrušky, švestky a pak sme je dostavali místo cukrkandlu nebo mejdelka. Přeji pohodové dny, hlavně prožité ve zdraví. Dávej na sebe pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
  3. Precioso blog, me ha gustado mucho. Tienes un nuevo seguidor desde España. Saludos desde http://faunacompacta.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam, vyzerá skvele!!! Ja teraz robievam dosť často bublaninu. Ale hrnčekové recepty moc nemusím, mám radšej keď je v recepte vypísaná presná gramáž. Prajem dobrú chuť a príjemný deň! 🌞

    OdpovědětVymazat
  5. To bych si taky pochutnala.Poslední dobou peču i 2x týdně buchty s povidly.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  6. Super recept,už jsem vyzkoušela...chutnalo....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář