23 září 2020

Po týdnu se ukázalo

Včera jsem poprvé nasedla na invalidní vozík, abych se nechala manželem dopravit do nemocnice na kontrolu. Nejprve rentgen a potom kontrola u lékaře na chirurgii. Vše proběhlo docela rychle. První obavy jsem začala mít při pohledu na lékaře a jeho obličej, když dlouze prohlížel snímky. Pak nechal zavolat i traumatologa. A vyslechla jsem verdikt. Operace 29.9. s nástupem 28.9. Vyfasovala jsem žádanky na odběry a na předoperační vyšetření. 
Pod sádrovou dlahou totiž došlo k posunutí vlivem tlaku hematomu. Tento hematom se musí odsát a kosti se pak zafixují šroubem nebo drátem.  Myslela jsem si, že poctivé užívání léků na otoky, spolu s injekcemi proti srážlivosti krve ten hematom rozpustí. Nestalo se. Bolesti už nemám tak silné, ale.....
Při předoperačním pohovoru s lékařkou jsem nakonec zvolila spinální anestezii, což je umrtvení spodní poloviny těla. A nyní mám z toho strach, aby nedošlo při vpichu umrtvovací látky k ochrnutí. Ale asi bych měla strach i z celkové narkózy. Prý dostanu před zákrokem ještě prášek na uklidnění. 
Když jsem se ptala doktora, jak dlouho budu v nemocnici, řekl, že můžu jít druhý den po operaci domů. To se mi nějak nezdá, ale stejně mluvila i sestra na chirurgické lůžkové části, když jsem si na radu staršího syna objednávala nadstandardní jednolůžkovy pokoj.  Prý je volný do 1.10. Tak říkám, že to je škoda, že pak mne musí asi přesunout na normální pokoj. A sestra na to, že to už budu určitě doma. Tak jsem si ho zamluvila.  Syn už ho také využil. Nikdo nebude poslouchat mé případné naříkání, budu si moci telefonovat, jak budu chtít, prdět bez ostychu....
Tak nyní jen doufat, že nenastanou nějaké komplikace. 
A budu moci na jaře do svého oblíbeného lesíčku. Podzimní fotka je vylovená z archivu.
 Moc děkuji všem, kteří jste mi napsali dopis nebo povzbuzující komentář. 
Mějte se krásně. Marie.

19 komentářů:

  1. Myslím, že jsi zvolila dobře. Pro nás už celková anestezie není dobrá. Držím palce aby všechno dobře dopadlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jituško. Dám vědět, jak se to vyvíjí. Sice jsem zatím dříve neměla potřebu se takto svěřovat, ale jak jsem zjistila, pomáhá mi, když se nakonec vypovídám.

      Vymazat
  2. Maruško, Maruško, ty zlobíš. :-)
    Prodělala jsem operaci cév ve spinální narkóze a bylo to luxusní.
    Já celkovou špatně snáším a tahle byla šetrná a dokonalá.
    Takže ti vybrali skutečně dobře a druhý den domů je standardní postup.
    Dnes nepotřebují, aby se jim lidé vyvalovali ve špitále, dnes je to fičák.
    Já ráno přišla a druhý den hybaj domů.
    Tak držím palce !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Simonko, za podporu. Už jsem se naučila na berlích, ale jen na krátké vzdálenosti. Manžel se snaží, jak se říká, v nouzi poznáš přítele. Až je mi ho líto a doufám, že se nesloží. Také to nemá s astmatem jednoduché. Tak zatím papa a těším se na chvíli, až budu mít to nejobávanější za sebou a zase se ozvu.

      Vymazat
  3. ..a prdět je důležité, není to kolektivní sport :-)
    Myslím na tebe.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to moc líto.Věřím,že brzy ti bude lépe.Já znám jen dlouhé celkové narkozy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem zatím žádnou narkózu nepotřebovala a tak nemohu soudit, ale lékařka mi vlastně řekla něco podobného jako Simonka. Prý nebudu zmatená, jak to někdy po narkóze bývá, znecitlivění bude pomalu odcházet a mezi tím se prý nasadí léky proti bolesti. No kéž by to bylo tak. :)

      Vymazat
  5. Je mi ľúto že máš komplikácie... Operácia je bohužiaľ nevyhnutná, tak držím palce aby sa všetko podarilo a potom aj bezproblémovo vyliečilo! Ale rehabilitácia bude potom nutná. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano o rehabilitacích se zmiňovali. Naštěstí to nemáme do nemocnice daleko a rehabilitační centrum tu bývalo docela slušné. Tak mám najednou pocit, že si tím projde snad každá žena okolo mého věku. Moje maminka si na zahradě zlomila krček stehenní kosti. Zatím přeji hezké dny a jak budu mít náladu po zákroku psát, tak se ozvu. :)

      Vymazat
    2. Hlavne mysli teraz na seba, aby sa liečba poberala len tým správnym smerom. Ostatné počká, má to čas!☺

      Vymazat
  6. Maruš, držím pěsti a myslím na tebe. Neboj bude zase fajn ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško moc děkuji. Musím doufat. Zítra ti ještě napíšu mejlík.

      Vymazat
  7. Spinal jsem měl několikrát. Poprvé to bylo strašně divné, když jsem měl pocit, že nemám nohy. V celkové anestezii sice člověk nic neví, ale může to být nebezpečné, zvláště pro polymorbidní pacienty.
    Nikdy jsem se ale nebál, chce to trochu fatalismu - co se má stát, se stejně stane.
    Přeji ti jen všechno dobré!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechno je jinak. Operace odložena pro trombózu v lýtku.

      Vymazat
  8. No to je nadělení! Snad bude brzy všechno v pořádku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím se to komplikuje, nejprve měsíc léčit trombózu. Operace byla odložena.

      Vymazat
  9. Maruško, držím palce a neboj, všechno dopadne dobře. Drž se...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ale zatím se vše komplikuje. V lýtku mám tromb, operace se odložila na neurčito.

      Vymazat
  10. Náš malý vnouček si zlomil ruku. Obě kosti. Dali mu to do sádry a na příští kontrole mu řekli, že to špatně srůstá. Že to musí operovat. Hned odpoledne ho uspali, dali mu do kosti dva dráty a druhý den už šel domů s novou sádrou.Takže to asi tak chodí.....

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář