30 září 2020

Císařská vyhlídka

Pátý díl románu Hany Marie Körnerové Císařská vyhlídka navazuje na předešlý díl, kdy se Hermína vrátila do Štěpanic v Čechách z Francie zmítané revolucí ...Zatčením Robspiera konči období zvané Teror a za pomoci přátel unikla gilotině na poslední chvíli. Z otřesných událostí se nemohla vzpamatovat a dlouho trvalo než se opět zapojila do společenského života. 

Manželova nevěra a zjištění, že má utajovanou domácnost už s více dětmi, ji přiměla k rozhodnutí, že se vrátí do Francie, kde se situace obrátila, u moci stál oslavovaný Napoleon Bonaparte a uprchlá šlechta se pomalu vracela do vlasti.

Hermínina sestra se s manželem a dětmi natrvalo usadila v Itálii, na sídle, které její manžel zdědil po smrti nevlastní sestry a Hermínu čím dál více pronásledovala myšlenka návratu na rodný Meuron. Teď už by to bylo snadnější, i když ne bez dalších úskalí. Manžel ji klidně pustil na cestu do Francie, ale nedovolil odvézt děti. Přesto se Hermína majetku ve Francii ujímá a dává panství dohromady s myšlenkou na to, že jakmile děti dospějí , budou moci svobodně přijet za svou matkou a žít s ní v rodné zemi. Byla to vysoká cena. 

 I když se poměry ve Francii změnily, přesto Hermína prožívá mnoho těžkých chvil a jde o život nejen jí, ale i Malincotovi, který je v této době považován za zrádce a je třeba dokázat, že zradil jen na oko a ze všech sil pomáhal všem pronásledovaným v době Teroru a zachránil i Hermínu spolu s André Gisserotem, Hermíninou osudovou láskou.

Nezapomeňme ani na Stefaniinu nemanželskou dceru Adélu. Je to děvče plné vzdoru, svéhlavá slečna, která přidělává všem jen starosti. Vlastnosti její povahy však zaujmou jejího dědečka, vlivného diplomata hraběte Gisserota, který s ní má své plány.......

Setká se Hermína ještě někdy se svou láskou? André je již dávno ženatý a má děti, v manželství není šťastný ani on ani jeho žena. Přesto k sobě chovají úctu. Podaří se vyřešit vztahy všech k jejich spokojenosti?


Všechny díly:

Kočár do neznáma
Třetí přístav
Druhý břeh
Dlouhá cesta
Císařská vyhlídka

Tak tohle bylo opravdu skvělé čtení. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář