05 ledna 2023

Košíčky z listového těsta na slané i sladké pohoštění

 
Na slané i sladké pohoštění.
Budeme potřebovat listové těsto a vajíčko na potření a samozřejmě náplň. 
Jsou hospodyňky, jako byla třeba moje maminka, které si těsto připravují samy. Jelikož je dost pracné, stačí, když si koupíme těsto mražené nebo již rozválené srolované do ruličky. To je pro mne dost drahé, proto jsem si oblíbila to mražené. 

Těsto vyválíme  ( 3 mm) a vykrajujeme kolečka cca 6 cm a z poloviny koleček vykrojíme ještě kolečko, abychom dostaly kroužek. Máme stejný počet plných koleček a stejný počet kroužků. Kolečka klademe na plech vyložený pečícím papírem (můžeme blíž k sobě, těsto zmenší průměr a nafoukne se do výšky). Nejraději prstem potřeme každé kolečko rozšlehaným vajíčkem, tak, aby vajíčko nestékalo po krajích, aby se  košíčky nafoukly stejnoměrně a nedeformovaly se. Kroužek položíme na kolečko a také potřeme horní okraj kolečka vajíčkem. Dáme péci  do předehřáté trouby na 200°C do zlatova. 

Náplň jsem použila slanou - pomazánku z balkánského sýra (balkánský sýr, máslo, pomazánkové máslo vyšleháme, není třeba dochucovat, balkánský sýr je dost slaný). Nastříkáme do košíčků, ozdobíme dle chuti. Já použila červenou papriku a čtvrtku černé olivy. 

Jelikož listové těsto je neutrální chuti, lze naplnit košíčky i sladkým krémem jako do kremšnitu nebo sněhovým do kremrolí. :-)

A co s odpadem po vykrojení koleček? Naskládat na plech, potřít vajíčkem, posypat solí a drceným kmínem a šup s tím do trouby. Výborné místo slaných tyčinek. :)

8 komentářů:

  1. Kupované listové těsto používám hodně na všechno možné.Máme ho rádi.Mezi svátky jsem také k cukroví dělala podobné
    slané pečivo,ale košíčky by mě nenapadly.Ty musí být Maruško dobré.Je to bezva nápad je naplnit nějakou sýrovou pomazánkou.Začátkem února nás čeká jako každý rok velká oslava vodnářů,manžel,zeť a vnuk a myslím,že udělám košíčky
    podle tebe,aby bylo zase něco nového.
    Měj hezké dny nového roku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Jituško, dělala jsem to poprvé a všem to chutnalo.

      Vymazat
    2. Také ti přeji do nového roku pohodičku a ty oslavy si všichni užijte. To je hezké, že jsou chlapi ve stejném znamení. :)

      Vymazat
  2. Listové těsto používám, ale takovéto košíčky jsem nikdy nedělala. A už vím, že je co nejdříve udělám. Díky za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Majko vypadají famózně. Já už je dělala s náplní z našlehané játrovky, to muž má raději. Pak mne napadlo že než vykrajovat kolečka s dírkou, tak jsem vykrojené kolečka mrskla na venkovní stranu plechových košíčků na cukroví, oni zůstali krásne duté a pak jsem je naplnila. No ulehčila jsem si práci, ale z venku nic moc tvar...no listové těsto. Jseš holka šikovná - dávej na sebe i 2 chlapi v chalupě pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
  4. Majko, bezva nápad. Já také používám kupované listové těsto. Máme rádi slané tyčky, záviny sladké i slané a nebo trojhránky plněné marmeládou a obalované v moučkovém cukru. Tvůj nápad určitě někdy vyzkouším. Pěkný víkend, pá 😉

    OdpovědětVymazat
  5. To je určitě dobroty. Já listové těsto nekupuji a dělat ho doma je hodně pracné...Ale možná, že ho zkusím koupit a recept vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné pohoštění, je výhoda, že se dostane koupit listové těsto a člověk si může vybrat. Osobně dávám přednost těstu chlazenému a Babické se mi zdá nejlepší. Když si vezmeme, kolik dnes stojí mouka, tuky atd., pak se vyplatí koupit hotové. ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář