15 listopadu 2022

Návrat na panství


Amada Geard v knize Návrat na panství rozpracovala napínavý příběh rodiny Rathmoreových. Dalo by se říci, že jde o ságu této rodiny v období od roku 1939 do současnosti, tedy  do roku 2019 napříč několika generacemi.

Elis se na čas vrací domů do svého rodiště v hrabství Kerry v Irsku,  když se jí  jako novinářce moc nedaří a rozchází se i s přítelem..  Aby zahnala nudu, půjčila si v obchůdku, kde měla přítelkyně její matky malý antikvariát, několik knížek. Z jedné knihy vypadl dopis od Charlotte z roku 1940. 

Elis dopis zaujal natolik, že se vydala na panství Blackwater Hall, aby dopis předala některému z členů rodiny v Půlnočním domě.....   

Knihu jsem četla celkem se zájmem, i když mi dalo dost zabrat zorientovat se v čase a postavách. Děj se totiž na přeskáčku střídal v letech 1939, 1940,1958 a 2019, aby se opět do některého roku znova vrátil.  Naštěstí v knize je i rodokmen rodiny Rathmoreových, ke kterému jsem se musela často vracet, když jsem se začala v postavách ztrácet. Proto jsem také knihu přečetla během dvou dnů, věděla jsem, že kdybych ji na chvíli odložila,  ztratila bych se nejen v čase a souvislostech nejen rodinných ale i historických. Postav je tam na moje vcítění se do děje dost, protože se seznámíte nejen s rodinnými příslušníky, ale i jejich služebnictvem a přáteli, kteří hrají svou důležitou roli.  

11 komentářů:

  1. Jéžiš, Majko když slyším sága tak mne neni dobře....když vyšla před léty první Dynastie Morlandů tak jsem počítala cca 5 pokračování, protože to začínalo snad v 11. století (byla jsem členkou Knižního klubu tak jedna stála snad 299,- kč) a ono to má 35 kousků - a vedle sebe 120? cm. Ale vím v kterým díle už co je a některé mám přečtené - no hodně krát. Nekecám. Jenom nevím kam s tím, protože nechci aby to skončilo jednou v kontejneru...mladí mají své a též málo místa. Domluvila jsem se s manželem, že tam kde máme chatu tak se ve vesnici poptáme v knihovně, zda by si to nevzali. Je toho skutečne na předání dost. Co jsme měli starou odbornou literaturu tak sme dali střední škole a časopisy Koktejl a pod. zase domovu pro seniory. Začínáme si uvědomovat vek a redukovat svoje koníčky, aby po nás bylo k likvidaci opravdu to potřebné... a pro potěchu ducha si zajdu do knihovny. - Opatruj se a přijatelné počasí přeje Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milo, naštěstí to nebyla sága v pravém slova smyslu o mnoha knihách, dějově zasahující postupně od nejstarší generace k současnosti, i když generacemi jsem se prošla, avšak na přeskáčku. Proto jsem se musela více soustředit. Ocitala jsem se v různých dobách a to přehazování bylo náročnější, ale asi by to jinak nešlo. Přesto kniha stojí za přečtení.

      Vymazat
  2. Majko, to by byla určitě dobrá změna po těch mých detektivkách. Při další návštěvě knihovny se poptám, díky 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chtělo to více soustředění. I když to není detektivka, pátrání a odhalování záhad je tam dost.

      Vymazat
  3. Knížka je určitě zajímavá,ale já dočetla knihu o rodinné ságě,která měla 809 stran a už se těším
    na pořádnou detektivku.Ale stejně si název knihy píšu.
    Maruško,měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, nebyla to dává v pravém slova smyslu, ale pátrání po záhadách v minulosti je tam dost.

      Vymazat
  4. To bude pro mě tip na pobyt v nemocnici 👍

    OdpovědětVymazat
  5. Píšu si na seznam do knihovny. Díky za tip.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  6. Já mám nachystanou novou knihu od J.Johanssona :Prorokyně a hlupák.Jeho dvě knihy : Stoletý stařík.... a Analfabetka jsem přelouskala během pár dní.K této nové se nemůžu dostat-nějak mě zlobí zdraví.
    Maruško,měj krásné a klidné dny ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář