13 října 2021

Než napadne sníh

 Naposledy jsem blogu svěřila, jak se vyvíjel na zahradě srpen a dneska už máme pomalu polovičku října a šíří se zprávy, že na Německo se valí pořádná sněhová nadílka, která se přesune i do nižších poloh a pokračovat bude na naše území.  A zahrada se opravdu tváří hodně podzimně. 

V září už i na zeleninových záhonech nic moc nezbylo, fazolky, které jsem nechala na semeno jsem vytrhala ze země  a po několika kusech zavěsila pod stříšku na boudě "dojít". Poslední dvě cukety jsem kandovala a záhony postupně vyplela, prokypřila a zasela zelené hnojení (vojtěšku a pelušku). Sluníčko nám stále docela přálo a práce šly od ruky. Ale než se opustí chata, bude to ještě hodně práce.
Na sezení v křesílkách už je docela zima, ale vyndáváme je, abychom se lépe dostali k nářadí v boudě. 
Jeden meloun nakonec začal chřadnout a druhý jsme nechali doma dozrát, ale nevydrželi jsme to a byl jen růžový. No stejně jsme ho zasadili pozdě a jen tak z legrace. letošní jaro melounu moc nepřálo 
Dobrou radou mnohdy pomůže i Šedá, která má nad vším přehled. 
Na fotkách je ještě vidět suchá třešeň. 
A tak jednu zářijovou sobotu přijela dcera s rodinou 
a zeť třešeň pořezal za naší vydatné pomoci. Část kmenu jsem si nechala na květináče. 
Manžel mi řezné strany i nalakoval. 
Pod třešní je řádek s malinami, které už jsou hodně letité a už rodily velmi málo a plody mizerné. Byly to lesní maliny. 
Celý řádek jsem tedy vyryla a jelikož maliny rostou z kořenů, musím počkat na jaro, až se nějaké výhony objeví, protože jsem určitě ze země nevydolovala všechno a pak nezbývá než použít herbicid, který zničí i kořeny. 
Mezi malinami se usadily i čemeřice a já jsem k nim přisadila růžičku, kterou mi syn koupil k MDŽ. Uvidíme, jestli přežije. 
 
Zatím, co manžel drtil větve, já jsem opravovala zelený obrubník z vlnitého plastu, který chránil malý trativod a zabraňoval vodě z lesa rozlévat se po trávníku. Rodiče tam měli mnohdy opravdu bažinu. A jelikož jsem ten trativod dělala kdysi já, věděla jsem, jak je hluboko a tak jsem ho nepoškodila. Ale zasadila jsem si tam 4 kapradiny a zasypala drtinou. 
Belgické astry kvetou v plné parádě.
Jablíčka jsou sousedčina. Máme je hned u hranice pozemku a já je vždy obdivuji. Zamýšlím koupit si do záhonu po malinách 4 -5 sloupovitých jabloní. 
Muškáty jsou ještě v truhlíkách, i když už jednou mrzlo. Ale já je nejsem schopná uchovat a namnožit do příštího roku a tak je na likvidaci čas. 
  Rýt zeleninové záhony budu až na jaře. Loni jsem se přesvědčila, že to jde a prý je to dokonce lepší kvůli živinám. Přes zimu by se dostaly hodně hluboko a rostliny by na ně nemusely kořeny dosáhnout. Ubude tak podzimní dřina.
 Během pondělního mrazíku balzamíny totálně odešly. 
 Svačinka
V úterý jsem růže už trochu ostříhala, zakopčila a zakryla. Až uhodí mrazy, už bych to nemusela stihnout v pravý čas. 
Vojtěška na záhonu už leze
V úterý manžel vyčistil čerpadla na vodu, stočil a uklidil hadice.
Práce ještě bude dost, ale myslím, že času bude také dost. Ještě chci zasadit česnek, který se povedl i z jarní sadby.  Ale přece jen, jsem zvyklá ho dávat do země na podzim. Klidně na konci října nebo začátkem listopadu. 

A když se dá kandovat dýně, zkusila jsem kandovat cuketu (recept přinesu později). A jelikož to bylo dobré i před sušením, troufám si říci, že by se z cukety dal stejně udělat dobrý kompot. (tedy pro toho, kdo má rád dýňový). 
Hezký den. 

24 komentářů:

  1. Maruško máš nádhernou zahradu. Dá to spoustu práce, dobře to vím, ale ta odměna v podobě úrody je pak potěšující. My jsme měli zahradu v pronájmu společně se sousedy, ale už jsme pronájem zrušila, protože sama už na to nestačím, protože mám problémy s rukama a při rytí už jsem loni měla co dělat, abych to zvládla. Chybí mi ty brambory, cibule, mrkev, ale co se dá dělat. Ten meloun máš tedy pořádný a určitě byl dobrý a květinky Ti také ještě dělají radost svými květy. Tak Ti přeji, ať Ti i nadále dělá zahrada radost a hlavně ať to všechno zvládáte s manželem ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji. já bych měla plánů na vylepšení, ale když není auto, tak i ledacos dovézt je problém. Syn sice auto má i snacha, ale aby třeba do kufru naskládal dřevo nebo kamení, tak to nepřipadá v úvahu. Náš táta také pěstoval brambory. Já už ne. Rodiče měli všechnu plochu osázenou zeleninou a ovocem a jen mečíky a jiřinky měla maminka dovolené někde na okraji. Vlastně i pivoňky. To byla teprve dřina. Však jsem se tam nachodila pomáhat. Ale byla i doba, kdy jsem to chtěla prodat, protože při zaměstnání ještě dojíždět na zahradu a pomáhat mamince doma, to bylo nad moje síly. Proto jsem to řešila předčasným odchodem do důchodu. Škoda, že si musíme pitnou vodu dovážet, ale jsem ráda, že jsem to neprodala. Manžel ze začátku nejezdil a když pak přijel a viděl, co jsem tam udělala práce, tak si zahradu zamiloval a pomáhá hodně. No hlavně je puntíčkář a tak po mně poctivě umývá nářadí a uklízí přesně na určené místo a to je někdy velmi potřeba. :-D Já zaneřádím sekačku, on ji řádně vypucuje. :-D Natřel okna na chatě, zařídil natření střechy....Ale nějak je méně času na výlety do okolí. Domů chodím už také unavená a pak musím dva dny odpočívat. :-D

      Vymazat
    2. Maruško, to znám. A manžel když už poslední roky po tom, co měl příhodu ( ucpala se mu žilka v mozku u levého oka ) a zjistili mu navíc problémy se srdcem, tak na zahradu moc nechodil a byla jsem na všechno sama. Pak si třeba doma na další den vymyslel výlet a já zmořená prací jsem místo odpočinku výlet nemohla odmítnout a tak jsme jeli i když mě bolelo celé tělo, protože jsem chtěla, aby se také dle možností hýbal. Manžel při té příhodě oslepl na levé oko a už říkal, že jezdit autem by bylo nezodpovědné a že by ohrozil nejen nás, ale i ostatní řidiče a tak strčil řidičák do šuplíku a auto jsme dali synovi. Všude jezdíme hromadnou dopravou stejně jako vy. Měj se moc hezky a přes zimu si odpočineš...

      Vymazat
    3. Už na sebe musíme dávat větší pozor. Už se na odpočívání těším, jenže zase stloustnu. Musím si vymyslet nějaký režim a dodržovat ho. 🙂

      Vymazat
  2. Maruš, kus práce jste už udělali na zahradě, samozřejmě za pomoci micinek. Pro dřevo si Evča určitě přijede, teď má auto v servisu, a služebním to vést nemůže. Dám ti vědět. Pokud nebudeš na zahradě Eva pro tebe přijede domů, ještě se domluvíme. Měj se hezky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To dřevo je v pohodě. nepřekáží. Když vím, že si ho někdo vezme, tak jsem v klidu. My máme ještě naskládané dřevo venku pod schodama a pod verandou, ale to už je starší. Manžel pořád otravuje, že si postavíme komín a zařídíme kamna, ale já vím, jaké to je s kamny. Musí se vymetat a na nové topení pěkně zakládat a než se chata vytopí, jedeme domů. Na to stačí elektrický radiátor, abychom si posušili zpocené oblečení nebo se trochu zahřáli. No jestli je paní ochotná mne v případě, že na zahradě nebudeme, když bude mít čas, vzít mne na zahradu autem, tak to bude úplně konfort. :-D Dneska se nám to počasí teda strašně střídá. Na horách určitě padal sníh.

      Vymazat
  3. Maruško,práce na zahradě máš požehnaně,ale i radost z výpěstků. Dýňový kompot rádi nemáme,ale polévku či pyré ano. Zahradu máš uspořádanou a kočičky jak pomohou řadou, zaslouží si i svačinku.🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti a také už se těším na zimní odpočinek. Když nemusím chodit do práce, tak mi ani sníh nebude vadit. :-D Moje teta vždycky říkávala, že se těší až zahrada zapadne sněhem. Už to říkávám také. :-D Já jsem měla ráda maminčin dýňový kompot a párkrát jsem ho i dělala, ale v poslední době jsem více než na jakékoli kompoty, tak na okurky, čalamády, papriky, zelí a podobně. Ale letos už jsme přecuketovaní, tak jsem vymyslela to kandování. Už jsem jednu várku dávala i do perníku a druhou zobáme jen tak jako gumové medvídky. Není to špatné.

      Vymazat
  4. Majko, to jste si opravdu mákli. Zahradu máte parádní. 👍👍👍 Jak užitkovou, tak i okrasnou. Je vidět, že se tam líbí i kočičkám, které vás určitě pokaždé vítají. Dýňový kompot jsem dělala jen jednou, vylepšovala jsem ho ananasovou příchutí. Byl ve sklepě hodně dlouho, vůbec nešel na odbyt.😀
    Měj hezké dny.🍀🍂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už si to bez uvítacího výboru kočiček nedovedu ani představit. Přes zimu mi po nich bude smutno. Ale chodíme dávat ptáčkům, tak i kočičkám. Naštěstí jsou z hořejší chalupy a tak zimu přežijí. Ale do tepla jako Libuščiny kočičky asi moc pouštěné nejsou. Já jsem ten kompot ráda měla od maminky, ale sama ho moc nedělám, jsem spíše na kyselé okurky, papriky, čalamády a podobně. Ale kandovaná cuketa mi chutnala, zobeme to jako gumové medvídky. :-D

      Vymazat
  5. Maruško,zahrada je krásná.Jsi hodně pracovitá,žasnu,co všechno stihneš a umíš.Kdyby synova přítelkyně neudělala tolik dluhů,tak bych zahradu nikdy neprodala.Měla jsem kam jezdit.Když člověk bydlí v paneláku,zahrada je skoro nutností.Taky jsem věčně na zahradě u sestry.
    Měj se moc hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, Jitko, že my panelákoví jsme rádi, že můžeme vypadnout a třeba si i polebedit na sluníčku nebo ve stínu. A u nás se v poslední době stále někde rekonstruují byty a tak je tu kraválu.... Náš soused přestavoval byt kompletně i včetně nové elektriky a to broušení v panelech to byla hrůza. A trvalo to skoro 10 měsíců než byl úplný klid. Většinou si lidi předělávají jádra, ale on vzal třípokojový velký byt s komorou opravdu z gruntu. Vyklidil to na holé panely. Ale stejně už se těším na zimu, že si více odpočinu. :-) I ty se měj hezky Jituš.

      Vymazat
  6. Maruško, ty jsi opravdu zahradnice tělem i duší. Práce jste měli během sezony i teď fakt hodně, ale zase se můžeš pochlubit nejen rozkvetlou zahrádkou, ale i zeleninou. Jsi moc šikovná. Zdravím 😉👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu Evičko. Jen mne to chození po zahradě nahoru a dolů někdy zmáhá a závidím lidem zahradu na rovině, ale když přijdou větší deště, nehrozí mi zatopená zahrada a pak je mi lidí se zahradou na rovině líto. Ale to chození ach jo, tak se docela těším na zimní odpočinek s knihou. Zahradničení mi do krve napasovli rpodiče a kolikrát dělám i to, co jsem se zařekla, že nikdy dělat nebudu. :-) A zavařování se pak hodí přes zimu. Jen zavelím naželovi co má přinést ze sklepa a to vaření je rychlejší. :-) jen nevím, jak mi to dlouho vydrží se silami. :) Měj se hezky.

      Vymazat
  7. Maruško, klobouk dolů ! Zahrada je úžasná, a Ty taky, jak všechno zvládáš. Je za tím vidět spousta práce. Moje babička se taky vždycky těšila na zimu, protože měli s dědou velký sad, pole a několik menších zahrad... Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klobou dolů, to se tedy musela babička s dědou pěkně otáčet.

      Vymazat
  8. Já se nemůžu dokopat k tomu, abych zasázela tulipány! A to už je docela čas. No to masivní sněžení mělo být včera, ale nijak jsem nezaznamenala, že by u nás na horách sněžilo, jak se všude psalo.....pravda, tady už tři dny po sobě byl lehký mrazík, ale zatím jsem krom omrzlých listů hortenzií a namrzlých pár fuchsií které se stejně na zimu stříhají na dřevo, větší škody nezaregistrovala. Nějak mne letos ta zahrada vůbec nabaví a netáhne.... no jestli mi bude o víkendu už líp, tak na ty tulipány musím vlítnout!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem tulipány nechávala v zemi a pomalu se mi vytrácejí. Ale záhonek s narcisama a tulupánama nechávám vždy zatáhnout, pak sklidím suché listy a na ten záhonek postavím květináš číši s muškátama. :) Včera u nás bylo vyloženě aprílové počasí a manžel se díval na kamery z Pusteven a Lysé Hory a tam bylo bílo. Dneska máme krásný slunečný den a já trčím doma. bolí mě záda.

      Vymazat
  9. Moc pěkné...U nas kvetou růžové kopretiny, sklidili jsme spadané ořechy, letos jich bylo o něco méně a vino, které pořádně dozralo už teď..Zacatkem září jsme prvne měli větší urodu švestek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ořechy jsem zapomněla vyfotit. Letos jsme jich měli zase oproti loňsku hodně. Manžel i já už jsme uvažovali o skácení, že už moc nerodí a možná ohrožuje sousední chatu svo velikostí a diskutovali jsme o tom pod tím stromem a měřili jsme kmen, protože na kácení i na vlastní zahradě jsou zákony a prý je to nějak i podle velikosti stromu. Jenže se nám nepodařilo sehnat nikoho, kdo by si vzal tolik dřeva, všichni tahají už teplo ze země, nechali jsme ořech na místě netknutý. A on ty naše debaty asi slyšel, tak nám předvedl, že je ještě jura a dokáže plodit jak za mlada. Takže dokud nebude soused brblat, kácet se nebude. :-) Rostliny a stromy nám prý rozumí, musíme si před nimi dávat pozor, co říkáme. Já už jsem to zažila vícekrát i v jiných případech, ale to už jsou jiné příběhy. Možná o tom někdy napíšu.

      Vymazat
  10. Maruško, co tam dělají kočičky v zimě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kočičky jsou z chalupy nad námi, ta je celoročně obývaná. Takže mají se kde schovat a papku také dostanou. A něco jim podstrčí i majitel sousední chaty, který si postavil k chatě komín a také už tam druhý rok je přes zimu. I my tam chodíváme dávat ptáčkům a kočičkám také naplníme misky granulemi. Ta šedá k nám kdysi přišla jako jedno ze 4 koťat a už měla třikrát potomky. Bílá je jedna z jejích "dětí". Jakmile vrzne brána od zahrady, už jsou u nás a líbí se mi, že s námi i klidně pobydou a sledují nás, přijdou se pomazlit a takto je nám dobře všem. Jen se asi nemají tak dobře jako třeba kočičky u Libušky ( blog- od cérky z Valašska), které se mohou vyhřívat v teple na posštářcích.

      Vymazat
  11. Ahoj Majka, zahradka je krasna, pekne to tam zveladujete, zaspominala som si zase na letne prazdniny u deda a babicky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Petro, nějak jsem přehlédla tvůj komentář. Zvelebujeme, co je v našich silách. Rozhodně už nepěstujeme tolik zeleniny jako rodiče a i tak nás to někdy zmáhá. Ale vzdát se toho zatím nechci. :) Měj se hezky.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář