04 března 2021

Únor na zahradě

 Od poslední návštěvy zahrady připadlo ještě trochu sněhu, ale už se moc dlouho nezdržel. 15. února se udělal tak krásný den, že jsme se rozhodli pro návštěvu zahrady. Ale jelikož jsme ranní ptáčata a po obědě už je  pro takový výlet pozdě, zvolili jsme opět taxi. Tím jsme na zahradě během 15 minut. Nechali jsem se dovézt jen pod zahrady a pěšky se vydali přes louku. Trochu jsem se propadali, ale nevadilo nám to. Máme dobré obutí i oblečení. 

Na zahradě se ještě nedá nic dělat, ale obhlídla jsem ji, manžel opravil terén pod spodní brankou, protože krtci se dohodli, že nás na zahradu nepustí a když prý  tam udělají hromádky, branku neotevřeme. Ale to se přepočítali. Nasypala jsem do misek kočkám, do krmítek ptáčkům, jen tak do hrdla jednu štamprličku slivovičky (dostali jsme ji za darované mirabelky na kvas), kochala se z našich strávníků a usoudila, že obrubníky z plastu budou potřeba opravit všechny. nakoupili jsme zatím jen na obrubník pod boudou. 
Tohoto černobílého kocourka jsem vídávala na louce číhat u myších děr. Už je to starý mazák.  Dokáže se o sebe postarat a zatím nikdy nás o pomoc nepožádal. Ale letos poprvé přišel, možná mu to poradila Mazlinka s Šedou. Mazlinka s Šedou se krmí z jedné provizorní misky společně a pro nového návštěvníka jsme dali misku zvlášť. Vypozorovala jsem, že si nechává něco na později. Mazlinka sežere všechno, ale tento životem ošlehaný kocourek už ví, že je potřeba myslet i na další dny. Byl ze začátku hodně bojácný, ale už ví, že mu neublížíme.
Rozvrhla jsem si, co budu příště na zahradě dělat a vydali jsme se pěšky na autobus. 

V pátek 26. února jsem se vypravila na zahradu už obvyklým způsobem, tedy v 6:30 na autobus a pak pěšky do kopečka. Zvládla jsem to a měla jsem ze sebe radost. Zvládla jsem toho ten den hodně. Podzimní práce díky úrazu zůstaly netknuté a bylo co napravovat. Sluníčko už dokonce hřálo, sníh nikde. Ostříhala jsem všechny suché květiny, vytrhala zapomenuté letničky, ze skalek odstranila tlející listí, vystříhala všechny loňské malinové šlahouny, rozhrabala krtince, hodně omladila přerostlý šípkový keř a vykopala dvě náletové ostružiny. ......Práce mne bavila. Měla jsem z ní dokonce radost. 
Radost jsem měla i díky prvním květinkám a včeličce, která už se nemohla dočkat stejně jako já. 

Na rytí zeleninového záhonu se docela těším. V pátek však také vláda rozhodla o nových omezeních pohybu a já jsem se rozčílila, že mi to rytí je zakázáno, že nestihnu zasít a podobně.  Když jsem pochopila, že není, že na svou zahradu mohu v rámci okresu klidně jet, zaradovala jsem se a chystala se tam v úterý. Tedy chystala. Nakonec to dopadlo tak, a to jsem celá já, že jsem návštěvu zahrady odložila. No co, když můžu kdykoli, tak nemusím přece hned. :-D Dneska už tak krásně není, ba je škaredě. No co už.
 
Mějte se krásně a hlavně zdraví. 

24 komentářů:

  1. Tak to vypadá - aspoň podle všech znaků - že jaro už je tady. Sice mi dnes přišla zpráva z radaru, že ještě bude sníh a mráz, ale to bude poslední záchvat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zima bude ještě chvíli vzdorovat, ale jaro se vehementně hlásí o slovo. :)

      Vymazat
  2. Maruš, ty si už dělala na zahradě? U nás je mokro a musím si ještě na práci na zahradě počkat. Ty si ve břehu, kde se opírá sluníčko, tam vám to vyschne raz dva. Hodně si toho udělala, si šikovná. Dnes bylo pěkně hnusně a odpoledne i prší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, u nás je to tedy ze svahu proti sluníčku a ten svah má i za výhodu, že voda stéká dolů a nedrží se v kalužích. N něco má ten svah výhodu. Jen to chození stále hore dole je někdy vyčerpávající. Ty máš na zahradě všechno hotové už na podzim, tak nemáš kam spěchat. :)

      Vymazat
  3. Majko, krásné fotky, které už opravdu dokládají, že jaro je skoro tady. 👍🌞🌺 Ovšem u mně, coby kočkomila, vítězí ten krásný kocour. 💓🐱
    Já zahradu zatím jen obhlížím, do včerejška tu byla mlha, v noci lilo a dnes, i když se udělalo hezky, bylo všem hrozně mokré, takže jsem odložila své zahradní činnosti. Musím vyčkat, až to trochu oschne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kocourkovi chvíli trvalo než se osmělil. Když jsme se přiblížili utekl. Ale už se dal i pohladit. My máme zahradu do svahu proti sluníčku a tak voda jednak steče a jednak to lépe vyschne. U nás také odpoledne dneska pršelo a čeká se i nové sněžení, ale už to myslím nebudou ty hromady. :)

      Vymazat
  4. Přesně dle předpovědi dnes napadl ten bílej sajrajt.... naštěstí ale jen pocukrováno, doufám, že to bude do pár hodiny pryč. To slunečné počasí posledních dní mne řádně namlsalo, ale hlavně vytáhlo ven krokusy, talovíny a sněženky.

    OdpovědětVymazat
  5. Majko, jseš pilná jako ty včelky. Je vidět, že se nemůžeš dočkat. Já jsem také jako na trní, ovšem já se nemůžu na chatu dostat, protože ve vesnici udělali referendum myslíc si, že v sousedním okrese jim bude lépe a chudáci se přepočítali, jenže já se na chatu do konce března nedostanu.Teče nám 2 m od plotu (zde ještě potůček)říčka Brtnice a na břehu jsou javory, listí spadne i za náš plot tak je hrabu, nosím do obecného kontejneru na kompost cca 150-200 m, tak jako spadané 10-15 cm jehličí borovice, ani nevím jaké, které vůbec naráčí tlít. Kdo to tam vysazoval patří mu...my sme to koupili v roce 2002 a svá léta jako i 2 lípy a olše to již mělo. Je to potřeba pokácet, pořád to jaksi odkládáme, protože musíme zavolat mladé muže co vládnou technikou kácení od zhora a to je tak na celý den za dost velký peníz. No a záchvěv zimy je dnes tady. Poprašek sněhu, za chvilku bude z toho břečka. Dávej na sebe pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, my zase chceme takto pokácet ořech, také se musí opatrně od vršku, ale zatím ještě zvažujeme. Také je z něho strašně moc listí. Ale uklízet ještě listí někoho jiného to je na palici. Že máte nyní zahradu v jiném okrese je také děs. Jsem hodně zvědavá, jestli ta opatření přinesou nějaká kladný výsledek.

      Vymazat
  6. Udělali jste si pěknou procházku na zahrádku :-) Už přemýšlím, že si na balkon pořídím několik truhlíků a něco do nich nasadím, aspoň bylinky a něco na okrasu. Ještě s tím ale počkám, zatím mi na to přijde docela chladno.
    No jo, kocourek mě hned upoutal. Je to krasavec, a podle fotek bych řekla, že to bude pořádný kousek. Dostalo se mu u vás pěkného přivítání, to je dobře. Myslím, že ony si kočenky mezi sebou poví, kde jsou vítané :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu velký kocour. jsem zvědavá, jestli si v létě najde opět své místečko u myších děr nebo už se nechá obsluhovat u nás. :-D

      Vymazat
  7. Je vidět, že už se toho zahradničení nemůžeš dočkat. Už bych také ráda zavítala na zahradu, třeba jen na otočku, ale teď nesmíme. Musím počkat, jen jsem zvědavá, kde nakoupím všechny ty kytičky, které každoročně kupuji v tržnici nebo na farmářských trzích. Je mi líto i těch pěstitelů, pokud jim nedovolí otevřít, kde to všechno prodají. Měj se fajn a pozor na nožku ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já mám zahradu z části užitkovou a z části okrasnou. A loni jsem nemohla porýt tu zeleninovou část a něco se seje už v březnu a tak jsem netrpělivá, jestli to stihnu všechno dohnat a připravit. Ale můj manžel říká, že prý líný sedlák má nejlepší brambory. :-D

      Vymazat
  8. Maruško, musím se usmívat a jsem ráda, že na zahradu můžeš. ☺ ♥ ☺

    OdpovědětVymazat
  9. Majko, to jsou ale panoramata na té první fotečce. Zahrádka se již také těší .o)
    Krásné dny
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta panoramata mám přímo před nosem a vidím to už od počítače. :-D

      Vymazat
  10. Já už jsem také minulý týden makala a byla jsem ve svém živlu, práce na zahradě mi strašně chybí.
    Takhle rozkvetlo nemám, ale lezou cibuloviny, tak bude zase krásně barevně.
    Pěkné dny, Maruško a jsi tedy v kondici, když už šlapeš kopce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. JJ, Simi, jsem v kondici. Chůzi si užívám a mám z ní radost. Dneska jsme šli s manželem 7,5 km procházku a šlapala jsem docela rychle, abychom se zahřáli. Tedy já byla zpocená, ale manžel brblal, že tak daleko nepůjde, že je mu zima. :-D

      Vymazat
  11. Tady je opět -8°C,ale jaro už je cítit ve vzduchu ☺
    Přeji krásnou neděli ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I u nás už ráno zase mrzne, ale jak píšeš. Jsme na jaro všichni naladěni a určitě se dočkáme. :)

      Vymazat
  12. Mam tie najkrajsie spomienky na Zahradku, babicku a deda, na les, kde sme chodili na hriby, po vodu do studnicky, letne prazdniny stravene na Morave (heart) 

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Les nad zahrádkou dostal zabrat, musel být částečně vykácený, ale jsou nasazené nové stromky. krajina se mění asi všude. :) Často si s dědou jakože povídám, radím se s ním. :-D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář