Tento koláč má s perníkem společného snad jen to, že se do těsta přidává kypřící prášek do perníku. Moje maminka přidávala do perníku na drobné kostičky nakrájené kandované ovoce a jelikož máme z poslední sklizně opravdu hodně jablek, strouhám do základního těsta místo kandovaného ovoce jablka. I rybízu bylo hodně a v mrazáku jsem měla sáček s mraženými kuličkami, tak jsem zkusila i rybíz a dala jsem ho do těsta před pečením rovnou jen mírně rozmrazený, aby šly kuličky od sebe. Rybíz perník docela chuťově osvěžil.
Ingredience
- 300 g hladké mouky (200)
- 150 g polohrubé mouky (200 + 50 ořechy nebo kokos)
- 225 g cukru
- 1 bal. čokoládový pudink
- 1 bal. prášek do pečiva ( většinou vynechávám nebo dám jen půl balíčku)
- 1 bal. kypřící prášek do perníku
- 1 bal. vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa (podle toho, jak je kakao tmavé)
- 1 lžička skořice
- 2 hrnky mléka
- 1 hrnek oleje
- 2 ks vejce
- 1 hrnek rybízu (mraženého nebo na hrubo nastrouhaná čerstvá jablka)
Postup
Promícháme sypké ingredience, v mléce rozkvedlám vejce, vliji do sypké směsi, přiliji olej a ručně (není třeba robot) promíchám. Nakonec vmíchám rybíz jen částečně rozmrazený (jablka, cuketu odhadem 1-1,5 hrnku) Těsto vliji na pekáč vyložený pečícím papírem, stěrkou urovnám a peču cca 35-40 minut na 170 °C.
Poznámka
Šťavnatost ovoce může trochu ovlivnit konzistenci. Třeba jsem zkoušela tento recept i s cuketou a někdy byl nadýchaný a někdy nižší a tak trochu "gumový". To zase ale zbožňovala dcera. No přiznám se, že jsem kolikrát už ani ingredience nevážila a vše dala odhadem a tak i výsledek byl pokaždé trochu jiný, ale chutný vždycky. :) A docela snadný na přípravu.
Nejsem moc velká pekařka, ale koláče typu zamíchat a nalít na plech, ty dělám. Tohle je super recept, který určitě vyzkouším. Perníkové těsto mám ráda a na mrazáku také ještě trochu rybízu. Díky za recept ☺☺☺
OdpovědětVymazatJá také peču jen když mám náladu nebo nyní, když se musí nějak zpotřebovávat ta jablka. A preferuji také zamíchat, nalít a upéct. :) A když jsou recepty hrnkové, tak to je nejlepší, že se nemusí vytahovat ani váha. :)
VymazatHezký den Majko, hrníčkové buchty mám ráda a dělávám, protože manžel musí! mít něco ke kávě. Nejrychlejší mám též s jablkama, ale na kostičky, hóóódně nasekaných ořechů, rozinky a kandované ovoce. Já všechno ovoce musím kupovat. V dětství hodně sme dělávali sušené jablka, hrušky, švestky a pak sme je dostavali místo cukrkandlu nebo mejdelka. Přeji pohodové dny, hlavně prožité ve zdraví. Dávej na sebe pozor - Míla
OdpovědětVymazatPrecioso blog, me ha gustado mucho. Tienes un nuevo seguidor desde España. Saludos desde http://faunacompacta.blogspot.com/
OdpovědětVymazatMňam, vyzerá skvele!!! Ja teraz robievam dosť často bublaninu. Ale hrnčekové recepty moc nemusím, mám radšej keď je v recepte vypísaná presná gramáž. Prajem dobrú chuť a príjemný deň! 🌞
OdpovědětVymazatTo bych si taky pochutnala.Poslední dobou peču i 2x týdně buchty s povidly.
OdpovědětVymazatPřeji krásný den ☺
Super recept,už jsem vyzkoušela...chutnalo....
OdpovědětVymazat