07 března 2020

Kočár do neznáma

Románová sága Hany Marie Körnerové je obsáhlé dílo čítající 5 knih, v nichž čtenář sleduje osudy hrstky lidí prchajících před revolučními změnami z Francie. Ocitáme se v Evropě po pádu Bastily v roce 1789 až do rozkvětu císařství v roce 1806.

1 část Kočár do neznáma

Hraběnku Julii de Marigny donutí strach o holý život svůj a hlavně svých dvou vnuček, 16 leté Hermíny a 17 leté Stefanie, aby narychlo opustila Francii a hledala útočiště u příbuzných v Itálii. Z Francie utíkalo spousta šlechticů před revolucí. I po cestě však riskují vlastní život, protože v tajné skrýši kočáru převezou raněného aristokrata Vincenta Gisserota do bezpečí. Ten se zakoukal do starší Stefanie a slíbil, že ji určitě vyhledá.

Hraběnka s vnučkami našla útočiště u sestřenice v Římě, kde se jim na čas dařilo dobře, ale přece jen o příbuzné s nejistým majetkem někde ve Francii zájem opadal. Navíc Hermína vyslechla rozhovor sestřenice s babičkou, aby dívkám řekla pravdu. Babička odmítla a ještě té noci opustily Řím a odcestovaly na sídlo v Kampánii, jehož byla hraběnka Marigny spolumajitelkou. Žít musely skromně, ale byly v bezpečí.

Stefanie krásně malovala a pravidelně chodila k pobřeží okouzlena mořem. Tam ji také vyhledal Vincent Gisserot a začal ji svádět a přemlouvat k útěku se slibem svatby. Milenci odjeli tajně do Říma. Hraběnku ze zármutku a starostí stihla mozková mrtvice a Hermína se o ni pečlivě starala. Převzala hlavní roli v rodině. V souvislosti se svatbou navštívil Hermínu bratranec Vincenta André, který přijel pro Stefanin rodný list a doklady o původu. Hermína je hledala a nenašla a obrátila se na farnost, o níž v dokumentech drobnou zmínku našla. Co však zjistila, jí vyrazilo dech. Její sestra byla jen o pár měsíců starší, nemohly tedy být sestry. Hraběnčin švagr s jizlivou radostí sdělil Hermíně okolnosti zrodu a pravdu o původu Stefanie. Hermína krkolomnou cestou a podvodem za pomoci Andrého opravila zápis v matriční knize, ale nikomu se s tím nesvěřila a nechala sestru v domnění, že jsou opravdu sestry.

Stefanie již před svatbou žila v domě sestřenice hraběnky Marigny a sestřenice dokonce vyhradila komnaty i pro Vincenta, což bylo z morálního hlediska nemyslitelné, ale služebnictvo mělo dohlédnout, aby se snoubenci nemohli stýkat o samotě. Ale vynalézavý Vincent si našel skulinku a tak se stalo, že Stefanie byla ve svatební den již těhotná. Matka ženicha však nesouhlasila se svatbou s dívkou ze šlechty, která má majetek vázaný někde ve Francii a je vlastně chudá, navíc přišla i na to, že je Stefanie těhotná a zostudila ji tak, že se svatby sešlo. Stefanie porodila holčičku na Ischii, avšak nemanželské dítě by v tehdejší době mělo těžký osud a tak Hermína podnikla kroky, aby dítě bylo bráno jako její schovanka.
Hraběnka Marigny se začala zotavovat ze své nemoci a snila o svém panství v Čechách a tak se tam dámy vypravily i s malou Adélkou a doprovod jim pomohl zajistit André a jeho přítel. Cestou chtěla Hermína získat peníze prodejem nějakých rodinných šperků, ale klenotník nechtěl přijmout prsten, o kterém pravil, že jej zná, že má nevyčíslitelnou hodnotu a kdysi ho vyráběl jeho mistr pro samotného krále. Prsten byl součástí celé soupravy, avšak tu Hermína nenašla. Jak se dostal prstem k ní?

Cesta do Čech byla svízelná a ženám šlo i o život. Konečně stanuli před zámkem ve Východních Čechách v městečku Heřmany, kde hraběnka Julie de Marigny prožila dětství a který zatím spravovala jiná hraběnčina příbuzná.

Obsah knihy jsem napsala velmi stručně, i když se to tak nemusí někomu jevit. Kniha je velmi poutavá, plná zvratů a událostí, překvapení, tajemství..... V některých knihách čtenář jako já přeskakuje mnohé nudné pasáže, ale tady to nejde, tady není nic nudného, naopak se od knihy nelze odtrhnout.
Manžel četl knihy přede mnou a měl pochopení, že nic nedělám a jen čtu a když jsme plánovali jet na zahradu, tak mě musel přesvědčit, ať tu zahradu beru jako reklamu u filmu nebo seriál, který bude pokračovat až se vrátíme. :)

Všechny díly:


Kočár do neznáma
Třetí přístav
Druhý břeh
Dlouhá cesta
Císařská vyhlídka


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář