17 února 2018

Boty do nebe

Další z oblíbených detektivek je kniha Jarmily Pospíšilové Boty do nebe.

V první části knihy se seznámíme se všemi aktéry detektivního příběhu a jejich osudem, jejich problémy a životními prohrami, abychom se v postavách snáze orientovali. Hlavní roli v příběhu hraje bylina oměj šalamounek. Prudce jedovatou roslinu najdeme ve volné přírodě, ale tvoří i okrasnou květinu našich zahrad. A jistě již tušíte, že právě tato rostlina je příčinou smrti dvou důchodkyň. Jelikož jed nezanechává vnější znaky, může se smrt po požití zaměnit s běžným infarktem.
Zde však došlo k náhlému úmrtí dvou starších kamarádek a smrt je zastihla při hodování na pečínce, ke které si daly jablkový křen. Při rozboru se zjistilo, že právě sklenice s jablečným křenem obsahuje jed z oměje šalamounku. A sklenici daroval retardovaný zahradník za nákup většího množství květin manželce inženýra Tolnera. Manželé křen s jablky nejedí a tak se Tolner rozhodl křen odvézt své tetě.

Zahradník byl starší člověk, retardovaný, ale velmi zdatný ve znalostech květin, zeleniny a ovoce, jeho zahradnictví bylo vyhlášeno široko daleko. Byl pracovitý a o všechny jeho úřední záležitosti se staral jeho bratr. Bez něho Jakub nic nepodepsal. Křen s jablky si vyráběl sám ze svých produktů. Jaký by však on měl mít zájem na otrávení kohokoli? Zaslechl sice Tolnera, jak se baví s manželkou o pozemcích přilehlých k zahradnictví a patřících právě retardovanému zahradníkovi. Prý má možnost získat je za pakatel,. neboť mu synovec zahradníka dluží 300 tisíc a on je ochotný mu dluh za přenechání pozemků smazat. Samozřejmě, že pozemky mají mnohem větší hodnotu. Jakub nerozuměl všemu o čem se manželé baví, ale věděl, že jde o půdu a ta se přece neprodává.
Vyšetřováním se zjistilo, že křen se nalezl i u jiných úmrtí docela nedávno.
Amatérská vyšetřovatelka Marie Kovandová se vrhá do pátrání spolu s detektivy. Vlastně se snaží pomoci i retardovanému zahradníkovi, který určitě nemá s případem nic společného a snaží se i zmírnit dopad vyšetřování na jeho psychiku.
Kdo má tedy prsty v záhadných úmrtích a proč?

Knihu doporučuji.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář