01 února 2018

Kakaovo-ořechové řezy s jahodami

Když vás honí mlsná a nezáleží na kráse, stačí na ozdobu mražené jahody, i když s čerstvými by to bylo vzhledově hezčí. Dneska pečeme bez vážení, stačí lžíce.



Ingredience

těsto

4 žloutky
4 vrchovaté lžíce cukr moučka
1 lžíce kakaa
2 lžíce mletých ořechů
1 lžíci oleje
4 bílky na sníh
4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky

Krém

2 celá vejce
3 vrchovaté lžíce cukru
1 kostka másla
trošku rumu (nemusí být)

do náplně a k dozdobení jahody mražené lépe čerstvé

Postup

Vyšleháme žloutky s cukrem, mouku smícháme s kakaem a ořechy, ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli.
Do žloutkové hmoty po částech opatrně přimícháme (spíše obracením) suchou směs vždy s částí sněhu. Nakonec přidáme olej, promícháme a vlijeme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme cca 10 minut na 180°C. Během pečení troubu neotvírat. Kontrola špejlí při dopékání.

Na krém si ručně vyšleháme v páře dvě celá vejce s 3 lžícemi cukru do hustého krému. Takto jsou vejce tepelně zpracována.Necháme vychladnout a po částech (asi tak na 3x) vešleháme do změklého másla.

Korpus rozkrojíme na poloviny. Jednu polovinu potřeme vyšší vrstvou krému a poklademe jahodami. Mražené necháme roztát a okapat. jelikož moje jahody jsou proslazené, není potřeba s nimi dělat nic víc, než je trochu pokrájet a poklást na krém a přiložit dalším plátem. Pokud pracujeme s čerstvými jahodami a nechceme je proslazovat přidáme trochu více cukru do žloutků na krém.

Pláty těsta k sobě přitiskneme, jahody se trochu zatlačí do krému, korpus potřeme zbylým krémem a dozdobíme zbylými jahodami. Já jsem ještě na boky dala mleté ořechy.

 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář