12 října 2016

Vražedná mše

Detektivní román z období vlády Václava IV. je další knihou, která mě zaujala. Tentokrát však není dílem mého oblíbeného autora. Románem Vražedná mše jsem se začala seznamovat s tvorbou Jana Bauera a mám tušení, že se stane dalším mým oblíbencem. Píše podobně poutavě jako Vlastimil Vondruška, kterého jsem již několika díly představila.

V Kutné Hoře se schází zemský sněm. Na jeho úvod se v chrámu svatého Jakuba koná slavnostní mše s účastí samotného krále. Během této mše je zavražděn vážený a velmi bohatý šlechtic Hynek z Lichtenburka. Nikdo netušil, kdo by mohl být tak troufalý a přímo v chrámu Páně spáchat takový zločin. Vyšetřováním je pověřen zástupce královského sudího Jakub Protiva z Protivce a pomáhá mu františkán Blasius. Jakub Protiva již vyšetřuje i krádeže v obchodních skladech tržiště.
Brzy po první vraždě je v uličce nechvalné pověsti nalezeno tělo dalšího bohatého šlechtice Břeňka z Riesenburka. Stejným způsobem jsou zavražděni i další dva případní svědci, kteří naznačili směr vyšetřování.
Otevřením závětí obou šlechticů vyšlo najevo, že veškerý rodový majetek odkázali jakémusi Bratrstvu svatého Josefa Pěstouna. O tomto bratrstvu nikdo nic bližšího neví, jen to, že se ohání glejtem samotného arcibiskupa. Proč vážení šlechtici zapomněli na své potomky a zemřeli rukou vraha těsně po změně závěti ve prospěch onoho bratrstva? .....


Detektivní román zachycující období počátku 15. století mohu vřele doporučit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář