13 února 2023

Spořte si na důchod

 


Důchodová reforma je strašák všech vlád. Stále však je apelováno na jedince, aby nepočítal se státní pomocí  v důchodu a na stáří si spořil. Prý čím déle si budete spořit, tím lépe. A nyní se rozhoduj jedinče. 

Budou mít tvé naspořené peníze pak nějakou hodnotu, že za tu naspořenou cifru budeš moci žít? 

Horší je, že ty spoříš, bankéři investují (samozřejmě tvoje peníze) a stačí se pak omluvit, že investovali špatně, nebo nebyli vhodné podmínky. Státní podpora +1080, zhodnocení investice - 1984,67. Tož promiň museli jsme ti vzít ze tvého vkladu 904,67. Ale nevzdávej se a spoř dál. 

Ano, letos situace pro investování nebyla příznivá, ale snad za těch dalších dvacet let vkládání......?  

7 komentářů:

  1. Maruško manžel měl penzijní fond dlouhé roky a když ho rušil, tak ani nedostal to, co si tam naspořil, protože strašně moc peněz mu stáhly měsíční poplatky za vedení účtu...To je teď lepší mít spořící účet, ale když je úrok 5,3%, tak to inflaci stejně nepokryje.

    OdpovědětVymazat
  2. Marija, to není moc optimistické... šetříš na důchod, nic si nekoupíš, a peníze ztrácí svoji hodnotu... v padesáti už tě firmy nechtějí, a co pak?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano pro firmy už jsi v padesáti stará, ale měla bys makat do 68. To je právě můj věk. Nedovedu si představit, že bych vykonávala práci, kterou jsem vykonávala. Buď vysedávat u počítače nebo stát u kopírky. Když jsem tiskla materiály na veletrh výrobků, stála jsem u kopírky i celou směnu a skučela jsem bolestí nohou i zad. Už jsem se nemohla dočkat předčasného důchodu. Nenaříkám, že mám tím pádem nižší důchod, jsem ráda, že už je mým pánem pouze počasí. A člověk si spoří a šup, přejde na Euro, kdo ví, jaká bude inflace.... Když se na ten výpis kouknu, tak mi vyjde výhodnější strkat ty peníze do matrace.

      Vymazat
  3. Majko, zhruba tak před 30ti? léty přišel za mnou můj šéf a praví, vyžebral jsem jeden poukaz do Bulharska, kluci ještě neletěli a ty určitě také ne. Já pravila, že nemám na to, oponoval, že dávám každý měsíc na spoření klukům tak ať vezmu z toho, já zase, že to je pro ně...no tak mi udělal osvětu, že pak si za to nekoupí ani válendu a MĚL PRAVDU. Dodnes vzpomínají, jak bylo poprvé u moře. Já šla do důchodu v 60 a když bylo potřeba něco projednat se směňákama, tak jsem jela do práce již 4.50!!! dnes jenom kroutím hlavou, jak jsem to dokázala. Nedovedu si to představit v 68 a to nemluvím o tom co si budou myslet Ti mladí, bystřejší, pohotovější ....tady se mooooc filozofuje všelijakýma akademikama, který ten zdraví selský rozum nemají ani u zadnice.... - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napsala jsi to přesně. Zkušenosti ze života. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Jedna se o fondove sporeni se statni garanci, nejde o klasicke sporeni, ale o investicni akci.Bsude na svete ve vyspelych statech je castka s tohoto soporiciho pilire v pomeru k celkovemu duchodu vyssi nez u nad..Ovsem duchodova reforma neuspela i proto, ze tomu lide a neni moc divu neveri
    .

    OdpovědětVymazat
  5. Ony ty skoky na akciových trzích jsou běžné - právě pro to riziko výkyvů se to doporučuje zejména jako dlouhodobé investování. Tady u tohoto penzijního spoření vidím jako problém to, že mnoho lidí o této tématice moc neví a právě v tom propadu jej ukončí - a tím i realizují ztrátu, která se za nějaké období zas většinou přehoupne do zisku. Připadá mi, že k takovémuto výpisu by se hodilo mnohem větší vysvětlení.
    Zrovna při tom poklesu trhu je výhodnější nakupovat než prodávat (tj. vkládat, ne vybírat), jen se to pere s nastavením lidské přirozenosti :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář