25 května 2022

Vánočka pečená ve formě

 Sice nejsou Vánoce, ale zvykli jsme si snídat vánočku i v jiné dny. Většinou jsme Vánočku mimo Vánoce kupovali, ale při pečení velikonočního beránka jsem objevila, že mám po mamince formu na vánočku. Úplně jsem na ni zapomněla, asi i proto, že maminka vždy pekla vánočku ručně pletenou. 

Na internetu jsem našla recept na vánočku pečenou ve formě a zalíbilo se mi to. Je jednoduchá, i když z kynutého těsta a vždy se podaří a ještě ke všemu chutná i manželovi. 

Zatím jsem ji pekla jen s mandlemi v těstě, nějak jsem nevěděla, jak ji mám posypat mandlemi, když těsto vkládám do formy.  Dneska mě napadlo, dát do formy po vymazání na dno pár půlek ořechů, do každé jamky jeden.  Příště zkusím mandle, myslím, že by na vymazaném povrchu formy držely než na ně dám těsto, protože forma se vytírá tuhým máslem. Já tedy vytírám ztuženým tukem s máslovou příchutí.  tentokrát je vánočka bez rozinek.  Vánočka je velká, při pečení nakyne. 

Postup:

Do mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme vanilkový cukr, špetku soli, promícháme a shrneme do jedné půlky. Do druhé půlky mísy vlijeme vlažné mléko a nadrobíme kvasnice. Po vykynutí přidáme 3 žloutky, rozpuštěné máslo, koření a vypracujeme těsto. Dáme kynout a při kynutí je možné ještě jednou přehnětat a při tom vpracovat rozinky a nasekané mandle. Já tedy těsto hnětu ručně, dokud se nelepí mísy. Není to žádná dřina, protože těsto není moc tuhé, je tak akorát.

Formu vytřeme řádně tuhým tukem hezky rukou. Pak můžeme před vložením vykynutého těsta ještě posypat plátky mandlí. Vložíme těsto a roztáhneme ho k okrajům.  Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C cca 45 minut až hodinu. V půlce pečení přikryjeme alobalem, aby  se těsto nespálilo. 

Zkusíme špejlí a pokud se těsto na špejli nechytá, je hotovo. Ještě chvíli ponechám ve formě a pak vyklopím a nechám vychladnout na mřížce. 

Dobrou chuť. 

Poznámka: na Vánoce však budu nadále dělat vánočky pletené, protože jich dělám více a těsto si mohu udělat najednou a plést a péct postupně nebo menší vánočky dvě na jednom plechu. 

21 komentářů:

  1. Maruško,ani jsem nevěděla,že je forma na vánočku.Od doby,co si peču vánočku doma mám ji ráda a peču i přes rok,zrovna jako mazanec.Máš ji moc pěknou.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já jsem takový příležitostný pekař. Nepeču pravidelně, vždy mě musí něco trknout. Dříve jsem pekla více litá těsta na plech se zimním ovocem nebo třené bábovky. Kynutému těstu jsem se vyhýbala a tak jsem pekla jen vánočku na Vánoce. Na pletení musí být trochu tužší. Do formy může být řidší a to už uhnětu. Pekárnu mi manžel nedovolí, že už těch krámů máme doma dost. 😀

      Vymazat
  2. Dobrý nápad pro ty kdo mají rádi vánočku,forma určitě pečení usnadní. My máme rádi kousek třeba vánočky k odpolednímu kafíčku,nebo koláče,tak bych i tuto formu uživila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně nemusí být těsto tužší jako u pletené Vánočky. Ale to pletení je na Vánoce takový rituál, který k Vánocům patří. Hezký den Marti.

      Vymazat
  3. Dříve jsem vánočky pekla každou neděli dvě.Starší potomci si je brali na internáty.
    Dnes upeču buchty,jsou rychlejší a pro nás dva stačí.
    Přeji krásný čtvrtek ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, já vůbec nepeču pravidelně, a když už mě to chytne, tak většinou z třeného těsta nebo co se jen zamíchá a vlije na plech s ovocem. Ale ráda peču cukroví na svátky. Kdysi jsem dětem pekla dorty. To jsem se také vyřádila. Na zlatou svatbu rodičům jsem napekla dort i cukroví a dokonce i slané pečivo a zobání k vínu.. Už mě ale při delším stání v kuchyni chytnout záda a to je pak mučení. Tak to s pečením nepřeháním. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. A já debil! si tuhle vánočkovou formu po mamince z bytu nevzala! Říkala jsem si, že už těch kameninových forem mám spoustu. Rybu, čtyři beránky, bábovku ..... No teď lituju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona se ta forma dá i koupit v domácích potřebách, ale je dost drahá. Naštěstí mě cena odradila, protože jsem ji malém koupila, když jsem kupovala ošatku na chleba. Ty formy, co se použijí jen k velikonočnímu pečení, mám schované ve skříňce po starém robotu, kde jsou i jiné sezónní věci, a co není na očích, na to se snadno zapomene. Já zase moc lituju staré kuchyňské miskové váhy po tchýni. Přišla tenkrát nějaká sousedka s tím, že jí maminka váhy slíbila. A já blb jsem jí je dala s klidným srdcem. Njn, byla jsem mladá a krotká. A tchýně měla všechno tak opečovávané, v perfektním stavu. Byla ještě že staré školy, pečlivá hospodyňka. Byla ve věku, že by mohla být moji babičkou? Svého jedináčka měla dost v pozdním věku.

      Vymazat
    2. Já vím, že se dá koupit, ale prdím na to. Jámám všechny formy ve sklepě v regále, ale i tam docela zabírají místo. Tu váhu co o ní píšeš jsme měli tady, a ještě jí mám i na chatě po otci.

      Vymazat
  5. Majko, moje teta také měla formu na vánočku, ale kde je jí konec. Teda ten tetin znám, ale o té formě nevím 😊 Jinak já s tím kynutým těstem jsem to už dávno vzdala. Naučila bych se to, ale nějak se mi nechce 😜

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, však já jsem také kynutému těstu nehověla. Mám problémy s ramenem a nemohu ho moc přetěžovat. I když je to spíše svalová než kloubní záležitost. Právě na Vánoce mne to donutilo po maminčině odchodu do nebíčka. Jsem nyní já ta nejstarší a jaksi automaticky jsem převzala pečení vánoček a mazanců pro děti a jejich rodiny. Ale tohle těsto je řidší a tedy snadné. Nevypracovává se dlouho. Ale abych pekla každý týden, to ne. :-D

      Vymazat
  6. Ahoj Maruško, formu na vánočku jsem dostala od kolegyně z práce a takě v ní peču vánočku. Tak to všelijak střídám, jak se mi chce - někdy ji pletu, někdy peču ve formě. A sní se vždycky všechno... Opatruj se. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Pletení vánočky je můj každoroční oblíbený rituál - dělávala jsem klasiku 4 - 3 - 2 a minulé vánoce jsem zkusila plést všech 9 copanů naráz, ale... když já mám z vánočky nejraději to místo, odkud ta druhá copánková řada trochu ujede a je tam takové světloučké měkké nadýchané těstíčko...:-) Přistihla jsem se několikrát, že si přeji, aby vánočka ujela víc a já si vychutnala víc takové dobroty. Tak hodně pohody.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také pletu 4-3-2 zatím jsem nezkoušela všechno najednou, i když jsem viděla to pletení někde na videu. Já se vždy snažím, aby právě neujela, aby byla pěkně souměrná a jistím špejlemi. Jak čtu, tak se o hodně ochuzuji. :-)

      Vymazat
  8. Zdravím Majko, tak zase doma z chaty, ochladilo se, tak trochu polidštit a dokoupit co je potřeba. Já peču - hodně - manžel potřebuje k odpolední kávě cosi zakousnout. Teď hodně bublaninu a na přeskáčku vánočku, nebo z tvarohu štolu. Já zobnu čerstvé a pak mu to vydrží hoooodně dlouho. Kynutému jsem také dlouho nehověla, mindrák od babičky, která musela být dobrá, protože potřebovala nasytit 10 dětských krků. Forma se vždycky hodí, ale kam to všechno dávat v paneláku, tak pletu, kdy jak se mi chce a zda peču velkou nebo z 1/2 dávky. Přeji hezké chvilky na zahradě a dávej na sebe pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Mílo, manžel kávu nepije, ale něco dobrého si musí zakousnout také každé odpoledne, ale to on si kupuje v Lidlu něco jako Marlenku a na to si ještě stříká šlehačku ve spreji. Tak to já zase nemusím. Nechápu, že je manžel jak lunt a při tom si dá každý den sladké. Ale on tvrdí, že je to v pravidelném stravování, což já v létě tedy moc nemám. Ale je to v tom, že to má v genech od malička. :-D Měj se hezky.

    OdpovědětVymazat
  10. Vánočka - tak na tu si netroufnu.

    OdpovědětVymazat
  11. Kaleidoskop podle Hanky:
    Vánočka není tak těžká, jak se zdá. Tedy ta ručně pletená. Člověk musí zvládnout kynuté těsto, myslím, že dost žen se toho zbytečně bojí. Vánočku umím, ale v posledním čase ji nepeču, koupím v Globusu, mají ji dobrou a jsem spokojená. Tu formu znám, ale nemám ji. Je výhodná, protože se tam dá upéct i běžné třené těsto a má to požadovaný tvar vánočky.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsem kdysi pracně pletla(ne vždy s úspěchem) vánočku.Pak jsem si vzala od maminky kameninovou formu a od té doby je pečení hračka.Vánočka je velká,krásně tvarovaná a i ty mandle nahoře se mi podařilo "zajistit".Dělám ji podle starého receptu a od jiných vánoček v té mojí nesmí chybět anýz v těstě i při vysypávání formy.Robot nemám,těsto zadělávám pomocí hnětacích háků na el.šlehači a v pohodě.Zdar všem pekařkám!Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Každou adventní neděli peču vánočku pletenou - už máme takový zvyk. Mám recept ze sušeného droždí a vždycky se povede. Letos budu prvně ale péct ve formě kapříka - tak snad se povede. Přeji všem krásné dny plné vůní cukroví a hlavně všem hodně zdraví. Z Jizerek po vločkách sněhu pozdrav posílá Olina

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář