09 března 2022

Vždy připraven..

 ...nemůže být člověk nikdy, zvláště na něco, co ještě neprožil.  Ale snažíme se všichni. Situace je vážná, doba je těžká,  snažíme se  pomáhat, ale musíme myslet i trochu dopředu, proto jsme si s manželem koupili elektrický dvouplotýnkový vařič. Máme totiž jen plynový sporák a troubu a  kdo ví, jak to s dodávkami bude. I když plyn je potřeba i k výrobě elektřiny......Smutné je, že jsme si vybudovali elektrárny a nyní obchodujeme s touto strategickou komoditou na burze......a ceny rostou a rostou a porostou....., protože vláda je "připravena" i na černý scénář.Ale nebudu pomlouvat, nerozčiluji se, snažím se být připravena. Jen ještě přemýšlím, jak dostat z lékaře předpis na léky, které užívám pravidelně stále, abych je mohla mít připravené v nějakém cestovním balíčku. 

Zatím nic nechystám, i když prý svět přeje připraveným, věřím, že k rozumné dohodě dojde a pomoc Ukrajině bude potřeba už jen budovatelská. 

A i když už MDŽ moc lidí neslaví, přesto, že obdivují Ameriku, kde má tento svátek své kořeny, já jsem dostala kytičku lilií v květináči od svého syna. Cestou ji trochu pomuchlal, ale je mu odpuštěno, jsem dojatá. Nevím, jak se jí bude dařit doma, ale pokusím se pokud se jí moc dařit nebude, zasadit cibule na zahradě.  Tam už mám oranžové. 

Všem přeji klidné dny 
 

24 komentářů:

  1. Maruš, moc pěkná kytka, lilie krásně voní. Dáš je pak na zahrádku a budou ti dělat radost dál. Kéž by se už konečně rozumně domluvili a měli jsme klid. I když si myslím, že klid už mít nebudeme nikdy, pořád budeme žít v obavách, co se zase kde stane ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už rozkvétají další květy.Michal je příznivcem kytek v květináči,protože vydrží. Mám 9d něho pár pokojovek.

      Vymazat
  2. Maruško, zdravím. Tenhle vařič jsem měla ve své první domácnosti, kdysi... My asi koupíme krbová kamna, uvažovali jsme o nich už před dříve. Topíme plynem a druhý zdroj tepla by se hodil. Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si v paneláku nemůžeme dovolit.Vu paneláky jsou na přežití asi nejzranitelnější. Musíme doufat, že se situace uklidní.

      Vymazat
  3. Maruško, cítím to stejně jako ty, snažím se nevnímat to, co nemohu ovlivnit a co by mne totálně zlikvidovalo. Tolik lidmi luxusně placených politiků, expertů, mocipánů, organizací s tím nic po celých 8 - 10 let nedělalo a teď to opět odskáčou obyčejní lidé a netušíme, co bude dál. Takže - mějme sílu žít...

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, my také vaříme na plynu a topíme plynem. Dokonce jsme plánovali výměnu klasického plynového kotle Dakon, za kotel kondenzační, ale teď nějak nevím. Podobné vařiče se kdysi dělaly u nás v Rukovu. Před první mateřskou dovolenou jsem tam pár let pracovala. Vyvážely se i do zahraničí. Teď už je podnik po privatizaci zrušený. Jinak já žádný cestovní balíček nechystám. Nemám na to nervy panikařit a doufám, že se to uklidní. Jen si přeji, aby vše brzy skončilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na vařičích se nedá nic moc změnit, leda trochu materiálový design. Všechny jsou si podobné,ale tady se mi líbilo, že má kryt. Pokud nakonec nebude potřeba, dám ho na zahradu, kde máme prastarý ještě s kovovou spirálou. Také nic únikového nechystám a doufám v klid zbraní.

      Vymazat
  5. Majko, snad ani nechci přemýšlet co by bylo, kdyby. Pořád doufám, že přijde nějaká dohoda i když škody už teď jsou děsivé. Dnešní zprávy o útoku na dětskou nemocnici a porodnici jsou zoufalé a moje naděje na zlepšení se nějak zmenšuje. Tak nezbývá než doufat. Přeji klidné dny, pá 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, také se bojím a věřím v klid zbraní.Vsechny sdělovací prostředky mluví jen o těch hrůzách a nic pozitivního člověk neslyší. Můžeme jen doufat.

      Vymazat
  6. Maruško,to neni špatny pořidit si el.vařič.Sice věřim,že bude všechno v pořadku,ale proč se trochu nepřipravit.Dojde k nějakemu vypadku a co potom.El.vařič se neztrati.
    Měj hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a kdyby ne, dám vařič na zahradu, kde máma jen prastarý ještě s kovovou spirálou.

      Vymazat
  7. Člověk musí být vždy připraven.jako pionýr...Doufám také, že se vše uklidní a bude líp.Přeji klidné a pohodové dny..

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Majko, u nás na sídlišti je též plyn ale když mí odešel sporák, tak jsem si koupila kombinovaný. Když neuvařím na plynu, tak upeču na elektřině. Některé národy mají dobyvačnost zakořeněnou a běda když načalstvo chce vlastnit, je exhibionistické a militantní. Afganistán, Čečna, Osetie, Sýrie, Dagestán...je toho hodně kde všude se mrcasili, možná kdyby některé maminky věděli co a jak se budou chovat jejich děti, tak možná by je ani neměli. - Mějte se pokud možno dobře a radujte se z maličkostí - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím Mílo, taky jsem kdysi při výměně sporáku chtěla kombinovaný, ale manžel byl tvrdě proti, protože prý plyn půjde vždycky a elektrika mívá výpadky. Nyní mu to pořád připomínám. Ale nevadí, kéž by nebyl tento vařič potřeba v domácnosti, putoval by na zahradu, tam je prastarý ještě spirálový. Tento nový se mi ale moc líbí. Ty plotny už nejsou kovové ale nevím co je to za materiál že snese takové horko.Ano, radujme se z maličkostí.

      Vymazat
  9. Sporák máme elektrický, topení na plyn. Takže ? Musíme věřit ......
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  10. My to máme jednodušší,plyn u nás v domě zaveden není,vaříme na elektrice. Pokud zmáčkne červenou,není co řešit,jsem že všeho na palici 😱
    Lilie Ti udělá radost doma a pak šup na zahradu.

    OdpovědětVymazat
  11. Já se snažím všechno co by mělo být vytěsňovat. Neřešit to teď, ale až jestli to přijde. A snažím si užívat den za dnem tak jak jdou a co poskytujou. Máme tu indukční dvouplotýnku, ale problém by byl s pečením, topením a ohřevem vody, to všechno máme na plyn. Max bych si z chaty dovezla remosku, nebo půjčila od dcery, ty jedou komplet na elektriku. Ale kde bych si hřála vodu na koupání nebo se vůbec hřála, bůh ví. Jedině že by se musely zas nakoupit přímotopy... ovšem za předpokladu, že by byla i ta elektřina. Takže pokud se nechci zbláznit a zadělávat si na žaludeční vředy, nepřemýšlím o budoucnosti. Co přijde přijde, my s tím stejně nic neuděláme a nic nám nepomůže, tak proč si s tím budeme kazit dnešní dny.

    OdpovědětVymazat
  12. Vidíš, Maruško, ještě před měsícem by se heslu "K budování a obraně vlasti ..." lidé smáli a jak je to aktuální i dnes, bohužel. Já si myslím, že Ukrajinci směřují do bezpečí, tak snad u nás to tak bude. A vařič se Ti bude hodit hlavně na zahradě, stejně, kdyby k něčemu došlo, nepůjde elektrika, jen někdy, do evakuačního zavazadla těžko bys brala vařič, ale nelituj toho.
    Květiny v květináči jsou bezva, déle vydrží, možná poroste v bytě. Je to hezký kup. ☺

    OdpovědětVymazat
  13. Maruško, tak to já vařím taky na plynu, ale na tom z plynové bomby, kterou máme za domem. Takže funguju, i když nejde elektřina a topím v krbu, takže mě fakt nenaštvou;-) snad bude brzy klid na Ukrajině a jak píšeš, budeme pomáhat už jen budovatelsky.

    OdpovědětVymazat
  14. Maruško, takový dvouplotýnkový vařič jsme měli na naší zahradě, sloužil dobře. Taky mám kombinovaný sporák, uvidíme, jak se situace vyvine dál.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář