04 listopadu 2021

Trochu mě to rozhodilo

 Minulou středu, den před státním svátkem, jsem využila opět k zahradničení. Na zahradu jsem vyrazila ještě za tmy s blikátkem připevněným na popruhu batůžku a reflexními pruhy na rukávech. Silnicí vedoucí na zahradu  v Krhové dříve projelo sem tam auto, ale co je obec přístupná jen z jedné strany  díky rozsáhlé rekonstrukci hlavního tahu na Rožnov pod Radhoštěm, je tu frmol a naštvaní řidiči zrovna ohled moc nemají.  Silnice bez chodníku je tedy pro chodce skoro nebezpečná. Ale já když nejedu ráno, už se později nedonutím. Než dojdu na zahradu už se rozední. 

Nakrmila jsem kočičky, nachystala záhon pro česnek, shrabala listí z celé zahrady, postříhala ještě nějaké suché květiny, upravila kompost a spokojeně se vydala na zastávku k autobusu 12:30.
Takový provoz aut osobních i nákladních na úzké silničce jsem zaznamenala v tuto dobu poprvé. Co se sakra děje? Už abych byla na zastávce. Tam jsem se ujistila, že stojím na správné straně, protože autobus jezdí nyní úplně jinou cestou, než dříve. Plánuji si, že nakoupím v přestupní stanici, že bych to mohla stihnout. Ale vlastně co se ta Rožnovka opravuje, tak si člověk nemůže plánovat vůbec nic. Město je stále ucpané, auta jezdí krokem, pokud nestojí úplně. Zpoždění jedné linky je někdy i 20 minut. A tak stojím a přemýšlím, že zpozdění je už dost velké, že to už nakoupit nestihnu. No nevadí, nakoupím u nás. Zastaví u mne auto a paní se dotazuje, jak se dá projet obcí, protože do Valmezu se nelze dostat, nelze jím projet a ona potřebuje na Vsetín do práce a jestli prý čekám na autobus, tak ten se sem nedostane, protože  nad kruháčem u hřbitova je velká havárka. Nezbývá než jít pěšky. Trochu mne to rozhodilo. Unavená a ještě takový kus pěšky? Naštěstí  hlavní  silnici lemuje chodník. Když jsem přicházela k návsi, hlásil místní rozhlas, že  lidé nemají čekat na autobus, který se do obce nedostane a také jezdit auty do města nelze kvůli vzniklé dopravní situaci.   Je hezky a tak se smiřuji a nespěchám, vlastně si chůzi užívám. Před rokem touhle dobou jsem nastupovala do nemocnice na operaci kotníku.
 Mám dojem, že na této cestě byly dříve alespoň 3 lavičky, říkala jsem si, že posedět na sluníčku by se docela dalo. Ale lavička jen jedna a obsazená. Potkávala jsem lidi, kteří šli zase z města a dovídala se, že havárka je velká, že snad 4 auta a jsou tam hasiči, policie i záchranka.
A již se blížím k vlakové zastávce Krhová a vlastně na kraj města. Už to nemám daleko a možná nakonec stihnu přece jen na přestupní zastávce nakoupit, ale pojedu samozřejmě až dalším spojem. 
A opět informace od protijdoucího. Havárie pěti aut.
U Lídlu potkávám další kamarádku, co jde domů do Krhové a říká, že je v sobě 6 aut a z toho prý i kamion. 
Došla jsem k autobusovému nádraží, nakoupila a domů jsem jela naší linkou MHD přesně na čas, samozřejmě až dalším spojem. Domů jsem přijela po druhé hodině. Když to tak sečtu, přímo od zahrady mi cesta domů trvala 2 hodiny. Ze zpráv na internetu jsem se dověděla, že   došlo ke kolizi dodávky a 6 OA. Ale město je ucpané i bez havárky.  Kdo nezná Valmez a musí přes něj jet, tak si ho bude pamatovat navěky. 

21 komentářů:

  1. Tady si dovolím k tomu něco napsat, protože zítra to bude přesně měsíc, co jsme se vrátili z dovolené na Valašsku, konkrétně jsme měli ubytování v Rožnově a vyjížděli jsme na výlety (až na to dojde řada, dám na blog) a po této trase jsme za ten týden jeli mnohokrát. Konkrétně o Krhové mohu napsat, že ji "znám", samozřejmě jen jako turista, byli jsme tam i několikrát na oběd. Takže vím, kde to je a jak tam ta dopravní situace vypadá. Je otřesná. Je to těsně před ValMezem a tam se nám to, z pohledu řidiče, vůbec nelíbilo, úseky rozkopané, každý den se to měnilo a když jsme dnes jeli tak, zítra to bylo uzavřené a nová trasa, v podstatě dvakrát jsme na Rožnov jeli přes Hrachovec a přes ten most přes Bečvu jsme se napojili na silnici na Zašovou, Zubří a do Rožnova, myslím Meziříčská (?). Řekla bych, že ten úsek z Krhové do ValMezu je nejhorší a vůbec se nedivím, že tam je tolik havárek, jsem ráda, že jsme to přečkali bez úhony. Nezávidím vám tam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta velká nehoda se stala na výjezdu směr NJ, ale na kruháči u benzínky Shell u hřbitova, nebo spíše na vjezdu do města ze směru od Nového Jičína. Jinak nyní se automaticky ze Vsetína do Rožnova jezdí přes Hrachovec. Nyní je úplně uzavřena odbočka do Krhové ze směru od Rožnova. A lidi tedy odbočují už u vlakové zastávky Hrachovec a jedou úzkou silnicí přes Hrádky, do Krhové a pak teprve doprava na Jičín nebo doleva na Hranice. Mezříč je rozkopaný pořád. Už komunisti měli projekt na obchvat města a dosud nebylo možné ho uskutečnit. Doufáme, že ten hlavní tah na Rožnov bude do konce roku hotov, protože jakmile napadne sníh, tak se můžou jít všichni klouzat, protože přes Hrádky si auta nevyhnou. Už nyní jezdí lidem po pozemcích. MHD dokonce neobsluhuje část zastávek a to právě MHD Krhová a staří lidi, kteří nejezdí často a nemají třeba internet marně čekají na zastávce jako obvykle až se od nějaké dobré duše doví, že měli čekat na úplně jiné ulici a to ji ještě přejít, když je tak strašně frekventovaná. Těším se na reportáž z dovolené. Doufám, že i přes ty mezříčské peripetie jste si ji užili. :)

      Vymazat
    2. To, co jsem popisovala byla situace před měsícem. Ale když ani starousedlíci se kolikrát nevyznají, co si mají počít ti, kteří městem jen projíždějí a vůbec jsou tam poprvé. My jsme jeli na Žerotínský zámek a zpátky tam byly takové zmatky, že přítel se normálně zeptal strážníka MP jak má jet na Rožnov. Ten říkal, ať vypne navigaci, že to je stejně jinak a dobře nás nasměroval. I tak jsem si všimla, že jak dopoledne tak i odpoledne byly kolony aut na cestě včetně kamionů.
      Ta moje reportáž bude později, dám vědět. Na Valašsko jezdím celkem pravidelně, ale ten Mezříč dává zabrat... všem. ☺

      Vymazat
  2. To byla tedy nezáviděníhodná situace,já nevím, nestačí už vše kolem a k tomu navrch autonehody. To je opravdu už moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi jsou všeobecně ve strašném stresu a napětí. Jsem ráda, že už jsem v důchodu a nemusím tohle řešit každý den.

      Vymazat
  3. Maruš, co se u nás děje je katastrofa. Autobusy jezdí i nejezdí. Pepan šel nedávno od doktora pěšky u přejezdu stál autobus i když už měl před dvaceti minutami odjezd. Jak šel, tak se ho lidé na zastávkách ptali, jestli tam nestojí autobus. Prostě nejel a hotovo. Jsem ráda, že nikam nemusím na nic není spolehnutí. Na procházku se jít nedá, to by člověk přišel k úrazu, jedno auto za druhým i tam, kde byl dříve klid. Chudáci lidé, kteří jezdí do práce z Valmezu vlakem, jak se dostanou včas na nádraží z naší obce nevím ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pracujících je mi fakt líto. Doufám, že to do konce roku bude hotové. A já už nyní nemusím na zahradu tak často, tak to také vydržím. Ve řtvrtek chceme jet na konečnou a pka jít pěšky na Trojačku, odtamtud kolem zahrady, nakrmit čičinky a domů. :)

      Vymazat
  4. Majko to je opravdu nepříjemné, když se člověk chce na něco spolehnout a nemůže a musí úplně změnit svoje plány a rozhodnutí. jinak fotografie jsi cestou pořídila moc hezké. je tam u vás opravdu krásně a snad se i ta dopravní situace v dohledné době zlepší. Moc to vám všem přeji. Krásné dny Ti přeji i když zrovinka prší, alespoň u nás ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za ta malá písmena na začátku vět. Neposlouchá mě malíček levé ruky.

      Vymazat
  5. Maruško, tak to je nepříjemné, když je nějaká havárka a vše je jinak. A že jich je... Jseš dobrá, že vyrazíš už za tmy na zahradu za prací. Měj se hezky a opatruj se. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, já jsem prostě skřivánek křížený sovou a když mám před sebou nějakou práci, tak musím zahájit co nejdříve. A vlastně, když jdu později, tak přímo proti slunci a vlétě je to hodně nepříjemné. Nyní sluníčko vstává, když já už přicházím k zahradě. :)

      Vymazat
  6. My.že jezdíme hodně,tak mohu říci,že od Turnova je omezená doprava na Liberec,tam se staví nový most a směr Jičín,tam se dělá nová křižovatka připravuje se to na rychlostní komunikaci,která povede Českým rájem.Všude jsou semafory a jezdí se v koloně.Nehody jsou také časté a to zdržení je někdy opravdu na dlouho.Podél silnic se bojím chodit,lidí chodí dost a někteří ani nevědí,po jaké straně mají chodit.
    Maruško,ale příroda je tam krásná.Jezdíš tam jako na chatu.I když zahradu by chtěl mít člověk u nosu,ale to by musel mít i domek.Já měla zahradu kousek,jezdila jsem na ni většinou na kole.Na něj jsem si mohla i něco naložit.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My auto nemáme a manžel jezdí také na kole, ale nyní právě tou cestou kudy jezdívá, je neoficiální objížďka, trochu kratší než ta oficiální. Cesta je úzká, auta v protisměru mají problém si vyhnout a jezdí po krajích pozemků domkářů a i ten cyklista je tam ve velkém ohrožení. Já už na kole nemohu. Dříve manžel vozil za kolem speciální vozík za kolo, ale na elektrokolo musí mít jinou úchytku a zatím ji nemá. Ale i tak v brašnách na kole dost přiveze a hlavně odváží úrodu. Zdy neřídí dopravu nikdo, ani semafory a je běžné, že aut je plný kruháč a nemohou z toho kruháče vyjet.....No jsem šťastná, že už nemusím do práce. Snad to do konce roku stihnou.

      Vymazat
  7. Tak to bylo opravdu nepříjemné překvapení, a procházka se ti pěkně protáhla. Ta hromadná autonehoda, to je opravdu strašné :( Fotky z přírody jsou pěkné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si nakonec tu procházku docela užila. Když nikam nespěchám, tak to jde. Lituju řidiče, je to tu opravdu hrozné.

      Vymazat
  8. Je mi opravdu líto,že jsi musela tak namáhat svůj kotník.
    Ono je to s auty všude stejné.Fotky jsi udělala moc pěkné.
    Přeji Ti ještě další sluníčkové dny ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, kotník mě vůbec nebélí, mám pocit, jako nych s ním nikdy nic neměla. A to říkali, že je tam 3 mm posun. Srostlo to pevně a nic nepřekáží. A dalo by se říci, že chodím více než dříve. Do města jdu raději pěšky než autobusem, alespoň jednu cestu. Spíše mě bolí záda a pravá kyčel, ale to bude spíše problém těch zad. Jako malá jsem měla skoliózu a do té nohy se to asi přenáší. Ale nebolí mě to stále. A jak říkal můj ortoped kdysi, na bolest si člověk musí zvyknout a pak už nebolí. :-D

      Vymazat
  9. Maruško, to je "radost" takové cestování. Doufám, že příště až pojedeš na zahrádku nebude ještě k tomu bouračka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že už bude líp. Docela to hoši zvládli rychle a MHD od včerejška už jezdí normálně jako dříve a i městem je průjezd lepší, i když město bývá kolem 14 hodiny také strašně zbržděné.

      Vymazat
  10. Majka soferi su v dnesnej dobe cim dalej tym viac bezohladni a neohladuplni... Snad sa dopravna situacia u vas coskoro skludni. Prostrednictvom tvojich fotiek som si zaspominala na prechadzky s Dedom, smer na zahradku a v okoli VM :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera už se zprůjezdnila původní cesta a Rožnovka už je průjezdná oběma směry, tak snad bude líp. Docela to zvládli rychle, v co nikdo skoro nedoufal. Vždycky, když se sunu na zahradu, tak si vzpomínám, jak jsme chodili s rodiči. Už nahoru chodím také docela ztěžka.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář