23 prosince 2020

Vánočka vynikající

 Poprvé jsem o Vánocích 2014 sama pekla vánočku. Dosud pekla pro celou rodinu maminka. Měla jsem trému, ale podle tohoto receptu se povedla a chutnala náramně. Maminka mi poradila fígl, jak zajistit, aby se vánočka "nesesula". Stejný recept jsem použila na velikonoční mazanec. Ten ovšem nemusím zaplétat.

Z uvedeného množství ingrediencí upečeme jednu velikou nebo dvě menší vánočky. Ta menší je dlouhá akorát na plech. Možná jsem mohla na jeden plech dát dvě, ale to jsem si netroufla, aby se nespojily. Jak už jsem řekla, použila jsem recept stejný jako na velikonoční mazanec. Takže v postupu je uveden bochánek, ale dle obrázků pleteme vánočku.
Protože jsem chtěla udělat 4 vánočky, udělala jsem těsto z dvojité dávky. Nastal ovšem problém s mísou. Moje největší potravinová je na 4 litry. Ingredience ji zaplnily po okraj. Mícháním množství trochu kleslo, po vymíchání jsem těsto vyklopila na vál a s podsypáváním jsem těsto prohnětla rukama a pak rozdělila do dvou mís. Těsto jsem nechala kynout jednak podle receptu, ale několikrát jsem ho vyklopila z obou mís a znova rukama vypracovala. Nemám domácí pekárnu a ani ji už nechci. Možná mi neuvěříte, ale to hnětení těsta rukama na vále má také své vánoční kouzlo. :)
Těsto jsem si zadělala ráno a pekla k večeru. nejlépe tak po 8 hodinách. Každou mísu jsem rozdělila na 2 části. Z první části jsem si vytvarovala válec a ten nakrájela na 9 dílů. Z každého dílu jsem vytvarovala delší válečky na pletení. První pletenec byl ze 4 dílů. Viz obrázek výše. Upletla jsem ho na vále a přenesla na plech s pečícím papírem. Hřbetem ruky jsem mírně zatlačila na střed, aby se trochu roztáhl. Další pletenec je cop ze 3 pásků. Ten se položí na první vrstvu již na plechu. Zbylé dva válečky se jen přehazují přes sebe, trochu při pletení vytahují a přeloží se přes celou vánočku jako třetí vrstva i přes okraje spodních vrstev. A nyní necháme vánočku ještě tak 20 minut kynout než ji potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a dáme péct. 
A první vánočka kyne na plechu a horní pruh se začíná sunout na jednu stranu vánočky. Snažila jsem se ji napravit, ale marně. Uvidíme, co to udělá. No tak první se úplně nepovede. Strčila jsem vánočku do trouby a volala mamince, abych se pochlubila, jak mi to jde. Přiznala jsem i malou chybičku a maminka mi poradila. Spíchni vánočku na několika místech špejlí. Rychle jsem to udělala ještě i u té v troubě. Je to opravdu výborný fígl. Další vánočky jsem "sešila" hned při kynutí na plechu.
Když děláte vánoček více, začněte druhou plést tak 25 minut před upečením předešlé. Jedna vánočka se mi pekla necelou hodinu. Jestli je upečená zkusíme zapíchnutím špejle. Když se na ní nezachytí žádné těsto, je hotová.
Vánočky se povedly všechny. A chutnaly také, jen já jsem si ji přicukrovala a možná i do těsta bych dala ještě trochu více cukru nebo vanilkový cukr navíc. :)

Ať se daří a krásné svátky přeji všem.
V roce 2021 jsem udělal z jedné dávky 1 velkou vánočku a jeden věnec. 

14 komentářů:

  1. Vánočku jsem za svůj život neupekla ještě ani jednu, mazanec asi 2x. Já s tím kynutým těstem nějak bojuji, i buchty u nás peče manžel, zdravím ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kynuté těsto, které se musí vypracovávat pořádně v míse také nedělám, proto buchty nepeču, ale tohle je v míse hněte jen do doby, dokud se nelepí na vařečku a pak se přendá na vál a hněte v rukách. A to už není pro mne tak namáhavé. maminka s ním i bouchala o desku. Také to dělám. :)

      Vymazat
  2. Vánočku přímo ne, ale vánoční ovály peču, zrovna tak mazanec na velikonoce. S vánočkou se mě již nechce motat, šetřím si nožičky. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem letos těsto vyklopila z mísy, tak jsem také uvažovala, že udělám prostě šišatý mazanec a manžel mi to schvaloval, ale syn chtěl vánočku a já jsem si říkala, že ono to motání není zase tak pracné. Už vím, jak na to a tak mi to šlo rychle.

      Vymazat
  3. Maruško, vánočku jsem pekla poprvé a naposled někdy ve 20 letech. Moc se nepovedla, od té doby jsme ji nedělala. Ale Tvůj fotopostup je hodně lákavý, tak jsem si ho opsala a SNAD někdy udělám, je to velmi lákavé. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U tohoto receptu se mi líbí, že se ráno zadělá a večer se peče nebo se zadělá večer a ráno se peče. Rozinky a mandle se do těsta přidávají až po prvním vykynutí. Klidně když rychle kyne se může přehňácat :) na vále i několikrát.Ale velmi důležité je nechat spletenou vánočku a "sešitou" špejlemi ještě tak 15-20 minut kynout a pak teprve potřít vejcem, posypat mandlemi a dát péct. Zatím se mi povedly vánočky vždycky. A z tohoto množství mám vždy 2 a jsou akorát na délku plechu. Zatí, se vždy povedly.

      Vymazat
    2. Díky za další rady, i to ukládám. :-)

      Vymazat
  4. Jsi dobrá. Vánočku ani mazanec jsem nikdy nepekla. Nerada dělám kynuté těsto, ale už jsem letos přemýšlela, že to zkusím. Zatím byla jen myšlenka, třeba o velikonocích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepeču ani kynuté buchty kvůli tomu vypracovávání těsta. Tady je to ale trochu jiné i tím, že se těsto jen zpracuje dohromady a chvíli se vypracovává v míse la pak se překlopí na vál a už jen oběma rukama hněte. Maminka s ním i bouchala o desku. Není to zas tak pracné. A já jsem letos zapomněla, že se to začíná v míse a tak jsem to patlala hned na vále. Všude mi teklo mlíko a vejce, ruce jsem měla jak čuně a přemýšlela, že něco dělám špatně, že jsem si třeba špatně navážila ingredience. Tento článek jsem totiž ani nečetla celý, když jsem tady dávala obrázky ze starého blogu a je překopírovávala texty ze zálohy. Takže ono to jde nakonec upatlat i přímo na vále. :-D Ale začít v míse je lepší, příště už budu vědět.

      Vymazat
  5. Maruš, taky vánočku zadělávám večer a ráno peču. Musí se upletená nechat kynout,jinak praskne, děláme ji stejně. Akorát je zašpejluju vždycky dvě špejle šikmo proti sobě, když jsem dala špejli rovně i tak se mi rozjela. Ještě do vajíčka na potření dám trochu citronové šťávy, vánočka tak rychle nečervená.

    OdpovědětVymazat
  6. Majko, moje babička měla 10 dětí = hladové krky musela zasytit, takže pekla a pekla. Já získala tím pádem komplex, že to nikdy nebudu mít jako ona. Dodnes slyším:"Miluška, veď sa neboj, čo je na viac, odkroj, tam prilep a nepoznáš, ako sa to spečie", pravda nepoznám, ale mindrák mi zůstal. Též jeden fígl na voňavější těsto vánočky. Ona část mléka nahradila štávou, z v mém mládi těžkodostupných pomerančů. Vánočku dělám zřídka, máme raději štolu z tvarohového těsta, ale když ji dělám, tak jako babička=část mléka nahradí pomerančová štáva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zkusím pomerančovou šťávu příště.Už jsem vyzkoušela i tvarohovou vánočku.Byla také dobrá. Možná, že je těsto podobné, jak na štolu.

      Vymazat
  7. Tak teoreticky to už umím. Koukala jsem letos i pod ruce mamce a ten fígl zná taky .-) Ale čtyři vánočky, to je tedy mazec. Povedly se. I podle fotografie. Určitě výborné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo pečení 4 ks je fakt náročné na čas. Letos jsem pekla už jen 2 ks. Snacha změnila stravování, svědčí to zdravotně i synovi, tak kynutá vánočka by neuspěla. :)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář