01 dubna 2016

Adventní kletba



Královského prokurátora Oldřicha z Chlumu, správce hradu Bezděz, postihne na cestě do Plas prudká sněhová vichřice. Lávka přes rozbouřenou řeku povolí a oddělí ho i se svým panošem Otou ze Zástřizlí a Beatusem, mnichem kláštera v Plasech od doprovodné družiny. Adventní nečas donutil Oldřicha, aby si začal stavět ze sněhu doupě, ve kterém by mohli přečkat tu slotu, když zaslechli zvuky trub. Mnich si uvědomil, že nedaleko by mohl být hrad Krašov, sídlo Hroznatova rodu, jehož pánem je nyní Sezama z Krašova.
Sezama poskytne Oldřichovi přístřeší a pozve ho i na adventní hostinu s divadelním představním o Hroznatovi, nacvičeném studenty. Večer se má také konat svatobarborské mystérium, při kterém všichni sestoupí k modlitbě do krypty pod kaplí, která je po celý rok zatopena vodou a pouze na svátek sv. Barbory se přehradí potok, aby voda do krypty netekla a mohlo se vstoupit. Královský prokurátor se hned ten večer stal svědkem toho, že z druhého patra hradu vypadla nebo byla vyhozena nějaká postava. Nikoho však nenašli. Oldřich se dovídá o vraždách a záhadných úmrtích a zmizeních právě v čase Adventu. V původně pohanském kraji se stále ještě občas věří na démony. A my se ocitáme v příbězích, které se prolínají, jsou tajemné, napínavé, hodujeme s panstvem a prožíváme i starosti a trápení služebných. Sledujeme intriky různých klášterů. Jedna víra ještě neznamená soulad všech služebníků. Jsme napjati, zda se dají objasnit stará zmizení, vraždy a najdeme-li Hroznatou důmyslně ukrytý poklad. V románu se také dovíme, že světský úředník nemůže potrestat duchovního provinilce, i když by třeba byl vrahem právě on. Oldřich však jde za spravedlností a dokáže zařídit spravedlivé potrestání. Ale to už jsem napověděla hodně. Knihu doporučuji. Opírá se o skutečná fakta, určitě se nebudete nudit.
Po přečtení knihy jsem opět pátrala, jak se to má s hradem Krašov dneska. A jsem mile překvapena. Fandím skupině bojující o záchranu, dnes již zříceniny, hradu Krašov. Našla jsem zajímavé stránky s mnoha informacemi.
Stránka je na sweb.cz - snad bude fungovat na stálo.

Jelikož je hrad od mého bydliště dost daleko, netuším, zda budu mít možnost se tam podívat, ale vy ho třeba máte blíž.

Hezký den.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář