26 března 2015

Světlé velikonoční perníčky

Mnozí již s velikonočními perníčky začali dávno, ale z tohoto těsta je možné perníčky upéci i těsně před svátky, jsou hned měkké a nepotřebují uležet.



Ingredience

Těsto
2 ks vejce
1 lžučka jedlé sody
2 lžíce med
5 dkg Hera
13 dkg cukr moučka
30 dkg hladká mouka
2 lžičky perníkového koření
na potření po upečení 2 ks vejce

Poleva
1/2 ks citron
30 dkg cukr moučka
2 ks bílek

Postup

V malém hrnci rozpustíme za stálého míchání Heru se 2 lžícemi medu a 13 dkg cukru. Přelijeme do mísy, přidáme 2 vejce , perníkové kožení a postupně vmícháváme hladkou mouku a přidáme sodu.
Těsto vypracujeme a necháme chvíli uležet na chladném místě. Mělo by být tuhé a nelepit. Hodně záleží na mouce a pokud bude těsto řídké, přidáme mouku.
Na pomoučeném vále vyválíme asi 0,5 cm silný plát a z něho vykrajujeme tvary. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme zprudka ve vyhřáté troubě asi 3 minuty. Po vytažení z trouby ještě horké potřeme rozkvedlaným vejcem pro získání krásného lesku.

Na polevu smícháme cukr, bílky a šťávu z 1/2 citronu a šleháme tak dlouho, dokud nevznikne hladká bílá hmota.
Pomocí celofánového sáčku s ustřihnutým růžkem zdobíme dle vlastní fantazie.
Moje zkušenosti.
Já již nepoužívám na zdobení bílky, ale tzv. královskou glazuru (prášek, který se rozmíchá s vodou) zakoupenou ve specializovaných cukrářských prodejnách


Kdo se o perníčky pokusí, tomu přeji hodně zdaru. Letos bych chtěla zkusit trochu barevnější provedení a jestli se zdaří, přidám fotky. hezké jarní dny.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář