26 března 2015

Velikonoční beránek nebo bábovka


Recept na velikonočního beránka se hodí stejně jako na bábovku. Je to těsto lité do formy.




Základní těsto

2 sklenice mléka
1 sklenice oleje
1 a1/2 sklenice cukr moučka
4 sklenice polohrubé mouky
1 a 1/2 prášku do pečiva
2 vejce

Na vylepšení
kokos, mleté nebo sekané ořechy,čokoláda, mletý mák a pod.

Postup

Základní těsto:
Vejce rozšleháme ve vlažném mléce, přidáme olej a nalijeme do suché směsi. Zamícháme a plníme do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové nebo beránkové formy. Doporučuji vylepšwní tohoto základního receptu.

Vylepšení

Těsto je hustší a já ho ještě doplňuji směsí strouhaných ořechů, kokosu,čokolády, nebo mletého máku, ale měly bychom pak dát o něco méně mouky.

Postup v obraze
Pečeme cca 45 minut a zkusíme špejlí, zda je beránek propečený. Pokud se ještě na špkli chytilo řídké těsto, je třeba ještě dopéci. Špejle musí být suchá. Hotového beránka vyklopíme z formy, necháme vychladnout a zdobíme dle chuti. Někdy poliji beránka čokoládou, jindy sitronovou polevou a posypu kokosem nebo bílkovou polevou a posypu kokosem. Na místo očí vpíchnu hřebíček.

Neuvádím teplotu trouby, protože jsem zatím pekla v plynové a neměla jsem možnost termostatu. Letos vyzkouším s termostatem a teplotu doplním. Doba pečení také závisí na druhu formy.
Těsta mi vždy trochu zbylo ještě na nějakou menší figurku, ale pokud nemáte formu, stačí zbytek upéci v malé bábovce. Další velikonoční figurky
Veselé Velikonoce a plno jarní pohody s blízkými přeji všem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář