01 prosince 2022

Kacířka

 Lucie Šitinová svou knihou Kacířka zavede čtenáře do začátku 15.století. Od první věty se ocitneme v napínavém životním příběhu Alžběty, dívky, která se se svou babičkou skrývá před rozlíceným davem věřícím tomu, že jsou obě kacířky.  Babička Marie už je stará a nemocná žena a brání se utéci s Alžbětou.  Jen by prý dívku brzdila a davu by neunikly obě. Dívce však dala dopis pro bohatého a váženého muže, kterému důvěřovala a který neměl ani ponětí o Alžbětině existenci.  Přesto věřila, že jedině on může pomoci, protože jedině on zná pravdu o slavném  rodu otcova přítele  Matěje.  Alžběta se převlékla na radu babičky do mužských šatů, aby při cestě nebudila tolik pozornosti. K hraběti, který žil sám na svém panství se sice strastiplnou cestou dostala, ten ji přijal vlídně, zvláště, když si přečetl dopis, který poslala babička Marie. Ale i tady číhá nebezpečí, neboť přítelkyně hradního pána netuší nic o původu Alžběty a považuje ji za svou sokyni. Vyzradila tedy, co neměla. A životy všech jsou opět v ohrožení. 





 
Velmi napínavé čtení do prvního písmenka. Doporučuji pro zimní večery. 

11 komentářů:

  1. Tyto příběhy jsou někdy zajímavé. já jsem teď na čtení lajdák. Mám rozečtené Adventní pohádky a přečtu si vždy jen jednu..Maruško přeji Ti krásné dny..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, manžel mi vždycky něco přinese a když vidí, že kniha leží netknutá, tak mne ponouká a nebo vyhrožuje, že ji vrátí a tak si nakonec ten čas najdu. nyní už se na zahradu nemusí tolik jezdit a ven se mi v tomhle nevlídném počasí moc nechce. :)

      Vymazat
  2. Majko, píšu si do notýsku i když teď mám z knihovny pořádnou nálož. Měj se hezky, pá 😀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Manžel těch knih vždy má také hodně, ale čte pravidelně, má den rozvržený hodně pravidelně. Kdyby se mě někdo kdykoli přes den zeptal, co dělá manžel, tak přesně vím, i když nejsem doma. :-D

      Vymazat
  3. Obsah mě zaujal.Jsem jako Eva píšu si na lístek až půjdu do knihovny.
    Maruško,hezký večer

    OdpovědětVymazat
  4. Píšu si - mám ráda takové příběhy.
    Měj se hezky a díky za tip.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Na historické příběhy jsem se přeorientovala až v posledním roce. A teď, kdy nemůžu docházet do knihovny, mě na moje požádání knihovník (ochotný) zásobuje vždycky aspoň 12 knížkami. V okresní knihovně jsem čekávala na knížky pana Vodrušky dlouhé týdny, ale v naší obecní knihovně je jich hodně a už jsem ho za jeho výběr pochválila. I tuto knížku se půjčím, do konce omezení to jsou 3 týdny, možná i tuto knížku budou mít v naší knihovně. Děkuji za tip na zajímavou knížku a přeji co nejklidnější druhou adventní neděli :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Závidím Ti Tvoji velkou aktivitu ☺
    Přeji krásné dny ☺

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář