27 listopadu 2022

Adventní Olomouc

 Dnes je první adventní neděle, zapálili jsme první svíčku na adventním věnci. Pro mne a syna však ten adventní čas začal již ve čtvrtek, kdy jsme  jeli do Olomouce na revmatologii, abychom se zaregistrovali k pozorování a případnému léčení Bechtěrevovy choroby páteře. Pozvaní jsme byli na 9:00. Cestu jsme si důkladně prostudovali na internetu, připravili trasy v mapách a naplánovali si i prohlídku některých kostelů,  hlavně díky mému nadšení pro chrámové varhany. Už na našem nádraží nás vítal nazdobený stromeček. Později v Olomouci jsme zjistili, že tam mají totožný. Docela by mne zajímalo na kolika stanicích je stejný stromek.  Ten Olomoucký jsem ale nefotila, bylo kolem něho dost lidí a my jsme se spíše zajímali o koupi tramvajenek. 
Do čekárny ordinace jsme dorazili přesně půl hodiny před smluvenou dobou, a protože jiný objednaný pacient zatím nedorazil, vzala paní doktorka hned nás. Po vyšetření však konstatovala, že to na Bechtěreva nevypadá, i když je v krvi přítomný gen, který signalizuje onemocnění, ale pro absenci doprovodného čehosi nemoc nepropukne. Synovy bolesti mohou mít spíše neurologickou příčinu. Po odebrání dvou zkumavek krve a vypsání žádanky na rentgen, který si můžeme nechat udělat u nás, jsme se rozloučili. Bylo právě 9 hodin. A my máme plánován odjezd až po 15 hodině a oběd v restauraci Kikiriki. Je super.  Rychlá obsluha, chutná jídla a přijatelné ceny, slušný výběr. 

  Na Horním a Dolním náměstí už probíhají předvánoční trhy, tak hurá tam. Tedy měla jsem co dělat, abych uhlídala peněženku. Ne však před zloději, ale před mým nadšením nad krásnými dekoracemi a chutí nakupovat. A odolávala jsem docela zdatně díky vysokým cenám. Musela jsem však přesvědčovat sebe i syna, že tuhle krásu budeme jenom obdivovat. Nakonec jsem koupila skleněné andílky a neodolala jsem formičkám na perníkový stromeček.  Většinou peču chaloupku, ale dá opravdu hodně práce a stromeček jsem si dělala vyřezáváním kolem papírových hvězd ještě po mamince.  Perníčky mám už upečené, ale v pátek jsem si kvůli stromečku udělala další těsto a dneska dopoledne jsem se vrhla na vykrajování a pečení. Ještě jsem přikoupila 4 další formičky.
Perníčky jsou tedy upečené a už je zbývá jen nazdobit. A to bude zase fuška, při které budou bolet záda. Mám jich kolem 200. S pečením vánočního cukroví začínám většinou na Mikuláše nebo brzy po něm. 
Ale takové množství jako loni, to asi nebude. 
Hezký první adventní týden, ať se vám daří vše, na co sáhnete, ať máte jen dobrou a povznášející náladu, ať jste zdraví a spokojení. 
 

21 komentářů:

  1. Maruško, pane bože, ty jseš sebevrah...200? to by mne omývali. No asi to rozdáš, ale i tak. U nás se kromě drobného pekl i betlém, ale sme dva starci, tak sme od toho upustili. A upeču tak 3-4 druhy, pak Fančinu vánočku a štolu, vánočka muší bejt a štolu z tvarohového těsta můžeme oba dva. Mladí pečou jinak (i rohlíčky jsem nemohla obalovat v cukru) a holky jsou šikovné. To jsem docela ráda, že M za zadkem neni strašák z Bechtěreva, ale ono se nedej bože vyvrbí zase něco jiného...hlavně aby nebylo hůř. Tak dávej na sebe i ty dva chlapi pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, já mám ráda maličké formičky a tak i ty perníčky jsou malé a vlastně ze dvou dávek těsta je toho dost. Já si na zdobení pustím televizi a dělám to ve svém pokoji a ani nevnímám čas. Tedy posléze ty záda. perníčky dávám hodně vnukovi, on nesměl ořechové cukroví a perníčky zbožňuje. A Snacha mne požádala, jestli bych jí letos nenapekla, že na to nebude mít čas. Dceři pomůýže péct Violka, ona je velice šikovná a tvoří ráda, ale Evě nikdo nepomůže. Jinak jsem ráda, že Michal nemá snad toho Bechtěreva, ale jak píše Vendy, asi to bude běh na dlouhou trať. Holt budeme mazat a mazat....

      Vymazat
  2. Dcera nadhodila, že by se jeli podívat vlakem, tak se chci přifařit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice letos prý v rámci šetření nejsou nazdobené ulice jako jiné roky, ale i tak jsme si to užili. Večer nebo pozdě odpoledne je to lepší, možná kdybych tam jela jen za tímto účelem, jela bych později, protože stejně se stánky všechny otevřou asi až kolem 10 hodiny. My jsme chodili stále dokolečka. pak jsme šli na oběd do maličké, ale příjemné restaurace Kikiriki. Pečou tam i koláče, mají své stránky a super ceny.

      Vymazat
  3. Jinak je skvělá zpráva že to Bechtěrev není. Ovšem pokud to bude neurologické, tak to bude dlouhé hledání. To si teď užíval muž. A ačkoli byl v nemocnici stejně na zdroj jeho potíží nepřišli....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, jak by Michala dostali do nemocnice. To by pro něho bylo hodně stresující. Ale že by to nemusel být Bechtěrev, tomu jsem ráda.

      Vymazat
  4. Majko, já tomu pečení moc nedám, ale rohlíčky být musí. Něco málo upeču, ale fakt jen málo. Já jsem ještě na vánočnbích trzích nebyla, ale určitě si některé ujít nenechám. Hezkou adventní neděli, jdu zapálit svíčku, pá 😀

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško,co ty všechno stihneš.Jsi velmi pracovitá a tím myslím i tvoji zahradu.A šikovná na vše.Nádherné cukroví a ty perníčky.
    Ty máš v sobě výtvarné nadání,to zase,když si vzpomenu na tvé obrázky.Já zatím nezačala s cukrovím.ale když se do toho dám,tak to jede.První adventní víkend jsme prožili s rodinou.Nějaké oslavy a dnes ještě návštěva u nás.
    Tak snad to bude mít syn dobrý,hlavně,že to není ta nemoc.
    Měj hezký adventní večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Perníčky, jsou nazdobené, ale nedařilo se, nějak se mi poleva roztékala. Prostě na Pinterest to vystavovat nebudu. :)

      Vymazat
  6. Maruško, tolik cukroví... Já letos snad jen tři druhy a konec. Jsme už sami, vnoučata velká a tak to nebudu nijak přehánět. Přeji vám všem příjemné dny a hlavně se opatrujte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaru, to cukroví je z loňska, však jsem psala, že ho letos tolik dělat nebudu. Ale snaše jsem to slíbila, tak uvidíme. Perníčky se mi moc nedařily, ale stromeček se mi líbí (na moje poměry). :)

      Vymazat
  7. Maruško,to je dobře že u Michala to není až tak moc vážné,ale musí se opatrovat ,snad se to zlepší.Jinak žasnu nad tvou pílí a pečením.také jsem dělávala perníčky,ale letos toho moc nebude.Jedu totiž s dcerou a slovenskou rodinou přes svátky (5 dnů)do Tater.byla jsem tam již 2x a bylo to vždy úžasné.Tak nebudu muset vařit a péct jako jiné svátky a strávím to s nimi na horách.Měj hezký advent a s prací to moc nepřeháněj...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, tak si Vánoce krásně užiješ. Pro mne to znamená vařit a vařit
      Hosty budí mít na oba vánoční svátky a docela se těším, až bude po.:)

      Vymazat
  8. Hodně krásného cukroví jsi vyfotila a na perníčky se těším, jak budou vypadat, ale nejlepší je ta lékařská zpráva, aby to bylo OK. Ono každý má "něco", ale záleží jak se to projevuje a pak dá léčit. Ať se daří! ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No Hanko, ty perníčky letos mic povedené nejsou. Vždycky koukám na Pinterest, na tu nádheru, ale ještě se mi to nepodařilo. Ale nevadí, stromeček je docela roztomilý. Však já sem pak dám i ty moje hrůzy. Jinak cukroví je jen ukázka, kolik toho bylo loni. Snad se mi podaří se letos krotit. Ale na cukroví je ještě čas.

      Vymazat
  9. Maruško, cukroví máš úžasné a to množství. Já mám upečené a nazdobené perníčky, jinak nic. Chci toho letos upéct méně - míň druhů a menší množství. Ale to říkám každý rok... Jenže dávám cukroví tátovi, dětem... Měj se hezky a přeju hlavně zdravi ! Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, to cukroví je jako ukázka z loňska. Já začínám péct později, protože mnohé cukroví je i krémové. Já si pak vždy jeden den udělám těsta a pak postupně peču. Ale chtěla bych se krotit.

      Vymazat
  10. Je dobře, že se nepotvrdila to co bylo původně naznačováno.
    Perníčky mám taky napečené, ozdobené. Mám je hlavně pro děti ke vstupence na naše vánoční představení a zbytek pro vnuka, který má perníčky rád. Cukroví začnu péci až kolem Mikuláše. Taky si říkám, že letos napeču méně, snad to předsevzetí splním :-).
    Hezké dny adventu !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, každý rok chci péct méně, ale vždy to dopadne tak, jak na fotce z loňska. Ale všechno strašně podražilo, tak se mi to letos asi podaří..

      Vymazat
  11. Marie, díky bohu to nebude ta zlá nemoc, držím palce, aby bylo lépe.
    Tvé cukroví mě ohromilo, tolik druhů a tak krásné, k tomu kdybych sedla, tak budu mít 200 kg. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  12. Maruško, v Olomouci jsem byla jen jednou v životě, a to před 40 lety, kdy jsem skládala zkoušky na VŠ. Nakonec, ač mne přijali, jsem školu vzdala, neb jsem se raději vdala. :-) Máš stejné plastové krabice na cukroví. Jsem ráda, že je mám, využívám je docela často během roku. Přeji pohodové dny. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář