18 června 2022

Drak spí

Detektivky Michaely Klevisové jsou v naší městské knihovně, a určitě ne jen v té, velmi žádané a čeká se na ně v pořadníku.  Já jsem měla tu čest teprve s jednou knihou a určitě sáhnu i po dalších.

Kniha Drak spí mne opravdu zaujala nejen napětím, ale i příběhy lidí žijících v malé pohraniční vísce, poblíž zaniklé obce, ze které byli po válce vystěhováni německy mluvící obyvatelé, kteří odešli do Rakouska.     

Eliška nebyla v Hůrce 14 let. Poslední prázdniny,  které na své chatě s matkou strávila se ale muselo něco stát, protože se chování matky značně změnilo a už nikdy na chatu nechtěla jet a prodala ji příbuzným.  Po smrti matky, kterou považovala za sebevraždu se do Hůrky vypravila, aby vypátrala, co se stalo, že se její matka tak změnila. V obci měla dvě velké kamarádky, vlastně zde znala všechny obyvatele a doufala, že se od nich něco doví.  Jednou z obyvatelek na které si Ela pamatovala byla i čechorakušanka Dora,  které se narodila v Rakousku manželům odsunutým z českého pohraničí a po letech koupila dům po předcích a do Hůrky se natrvalo nastěhovala. 

Po příchodu Ely zmizela Bára, mladší sestra Eliščiny kamarádky Sandy. Ve stejný čas se do vsi vrátila i druhá kamarádka Natálie se svým kamarádem fotografem Danielem, dcera Anežky, která žije v domku se svým bratrem Tonym a ledacos se o jejich soužití povídá. 

Natálie s Danielem viděli na procházce kolem blat podezřelé auto a dva lidi, kteří pod rouškou noci a se zhasnutými reflektory chtěli do močálů hodit velmi těžký pytel. Brzy je i Natálie, úspěšná blogerka a spisovatelka, která si plánovala v nedaleké obci otevřít cukrárnu, nalezena mrtvá ve stodole své matky a strýce. Natálka měla na noze stejné tetování jako žena zavražděná před rokem v Praze. Ono tetování pak  naznačovalo, že obě vraždy mají něco společného. Proto se do vyšetřování zapojuje nakonec i pražská kriminálka a pomalu rozplétá nitky propletených vztahů v obci.  Kolikrát už si je čtenář jist, kdo je pachatelem, ale nakonec je všechno samozřejmě jinak a jedno překvapení stíhá druhé. 

***********

Autorka je právem dvojnásobnou držitelkou ocenění Nejlepší česká detektivka. 

Milovníkům tohoto žánru knihu doporučuji. 

4 komentáře:

  1. Nedávno jsem dočetla její dvě knihy, na tuhle se určitě v knihovně poptám. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám teď raději veselejší knihy.Ale kniha,kterou jsi přečetla musí být opravdu dobrá.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Všechny knížky této autorky už mám přečtené, je opravdu skvělá autorka detektivek.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář