11 dubna 2022

Místo na parapetu

 Kytičky z okna musely uvolnit místo semenáčkům celeru a rajčat. Na internetu jsem četla, že pokud je na okně nedostatek světla, je možné zabránit vytahování rostlinek  trochu pomuchlaným alobalem, od kterého se odráží světlo a rostlinky se netáhnou tak na jednu stranu.  Zatím se mi to osvědčilo. 

Malá Begónie kvete čile na náhradním stanovišti a zdá se, že se jí daří dokonce lépe, než na okně.  Je to takový nezmar. Už ji mám snad 12 let a když ji zanedbám, tak oschne, ostříhám ji a ona zase obrůstá a stále kvete. Snadno koření z řízků a tak jsem si ji i rozmnožila a mám 3. Fialku jsem dostala jako lísteček od vnučky. Má velmi drobné kvítky  moc se mi líbí právě proto, že je taková něžná.  
Lilie od syna už odkvetla, ale zkusím ji na podzim zasadit do záhonu jako to dělávám s hyacinty. 

11 komentářů:

  1. Tak alobal se používá i ve focení jako odrazová deska. Můj tatínek to měl ještě trochu vychytanější. Tím alobalem měl obalené kousky lepenky velké jak truhlíčky v kterých ty semínka měl. Podle mne je lepší ten alobal rovný, ne zmačkaný, máš větší odrazovou plochu.

    OdpovědětVymazat
  2. Maruš, teď si mi připomněla, že mám begonii ještě ve sklepě. Jsem kozel zahradník, už pro ní letím 🥰

    OdpovědětVymazat
  3. Když vidím tvoje rajčata, tak si rvu vlasy, já mám teprve první pravé lístky, nj. nemoc. Však to doženou. Lilii bych klidně dala zvykat na chlad někam do chodby a pak vysadila hned, ty u nás už nakvétají, takže nějakou zimu očividně snesou. Ať to nemusíš půlrok sušit doma, určitě se chytí. Pěstění zdar.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško, hezky Ti to roste a hlavně kvete. Krásná begónie ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško, s tím alobalem je to dobrá vychytávka! Zeleninka musí být, taky jsem pěstovala kdysi "všechno" jedlé.
    Ta begónie, to jsou barvičky! Tu jsem nikdy neměla. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Begonie nechávám přezimovat, ale někdy se mi je nepodaří "oživit". Letos to asi budce stejné, zasazené mám tři a zatím nevylezla ani jedna. Nevadí, v Pražské tržnici si vždycky můžu nějakou pěknou vybrat. Majko, měj se hezky, pá 😄

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško,ty máš úplnou zahrádku na parapetu.Když jsme si nechávali v bytě měnit okna měla jsem přání široké parapety.Okna nám měnil manžela synovec a přišla jsem z práce a rozbrečela jsem se.Synovec manžela ukecal,že jsou lepší užší.Sotva na ně postavím květináč.
    Lilie jsou nádherné.Uvažuji,že si koupím domů.Měla jsem je na zahradě a chybí mi.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško to je paráda. Za něho je je nádherná. Jsi šikulka po všech stránkách.

    OdpovědětVymazat
  9. Obdivuji každého, kdo umí s kytičkami a rostlinami vůbec. Mně kvete na dvorečku to, co jsem tam před lety zasadila a o nové se nepokouším. Tak ať se daří.

    OdpovědětVymazat
  10. Ta begonia je krasna, asi si nieco podobne kupim do kancelarie :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář