14 září 2021

Srpnová zahrada

 Po návratu z dovolené jsem se opět pustila do zahradničení. Kromě sekání zahrady jsme začali sklízet plody naší práce nebo spíše plody rostlinek, o které jsme s láskou pečovali. Už pár let nezavařuji okurky ve velkém, ale vždy po pár skleničkách a tak je to i s vařením kečupu, sušením rajčat, vaření čalamády...I květinová zahrada se mění ve své barevnosti i druzích. 

Navštívil nás také projektant, který navrhuje způsob provedení výměny sloupu. Na vlastní oči viděl, co všechno by obnášelo dostat se jeřábem co nejblíže sloupu. Uvažuje tedy o odstranění sloupu rozřezáním a vybudování dřevěného sloupu  tzv. áčka na betonových stojnách.  Řezání betonu, to bude tedy také docela hnus. Chata jistě dostane šedý povlak. Termín výměny stále není znám. A ten áčkový sloup  ukrojí určitě mnohem více místa z pozemku. 
Neuvěřitelné. Meloun jsem zasela do země koncem června jen tak z legrace, když se ukázalo, že i okurky se konečně chytly. 
Mirabelky jsem třepala a sbírala v dešti. Bylo docela obtížné se domluvit s pracujícími, kteří si chtěli plody posbírat na kvas. Když bylo vhodné počasí, byli v práci a když měli volno, pršelo. Ale nakonec si 80 litrů odvezli a na  půllitřík páleného se pak mohu těšit. :) Kdysi jsme pálili slivovičku, ale s těmi sudy je dřina a bez auta je to obtížnější. Raději si dělám likér z černé jeřabiny nebo bezinek. Ale černá jeřabina rodí jako o závod a dobře se sbírá ve stoje. nemusím lézt na žebřík nebo po stromě. 
Mějte se hezky a užívejte pěkných dní než přijdou ty pravé podzimní plískanice. :)

15 komentářů:

  1. Maruško, ty jsi pilná jako včelka. I z malé zahrádky dokážeš dostat maximum, jsi fakt šikovná. Kromě zeleniny ti stále nádherně kvetou i kytičky a koukám, že se k vám nastěhovaly i kočičí přírůstky(nebo to vidím blbě?¨. Měj se krásně a užívej, možná poslední teplé dny, zdravím 🙂😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, vidíš dobře. Šedá kočička, která k nám chodí od kotěte nám představila na začátku srpna letošní koťata. Ještě jsou plachá a občas se neobjeví všechna najednou, ale chodí a já už bych si bez nich nedovedla představit práce a odpočinek na zahradě. :)

      Vymazat
  2. Jak vidím, kočičky pořád chodí na svačinku, jsou rády, když přijedete. S tím dřevěným sloupem to snad bude lepší, třeba vymyslíš jak ten dřevěný dvoják využít, když už ti tam bude strašit. Ten fialovožlutý Mečík je parádní. Měj se hezky, krásné počasí prý končí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kočičkám se u nás líbí a někdy mám dojem, že jim majitelé ani nedají nažrat, když po několika dnech, kdy tam nejsme jsou jak u misky pořád. necháváme jim i na další den misku u boudy i u sklepa a vždy je všechno prázdné. Sloup zabere více místa, možná, že by se k němu dala dát nějaká popínavá růže, ale prý se tak po deseti letech musí sloup vyměnit. To dřevo toho tolik nevydrží jako beton. Ale určitě si konečně opravím obrubníky, které mám koupené, ale nemá cenu to nyní dělat, když nevím, co půjde pryč a co nového přibude. Ale říkám si, že všechno zlé, je k něčemu dobré. Třeba i s tím mým kotníkem. Já si totiž myslím, že v té lýtkové žíle jsem měla sraženinu krve už dříve po občasných vyvrknutích a výronech, protože jsem mývala často křeče a zlomenina kotníku a snaha o operaci vedla k odhalení trombu a k následnému léčení. Křeče už nemám. Asi to tak muselo být. :) Máš pěknou ikonku. :)

      Vymazat
    2. Máš pravdu, všechno zlé je k něčemu dobré.
      Asi sis ten kotník loni zlomit měla, operace ti třeba zachránila život, kdo ví.

      Vymazat
  3. Maruš,Ty jsi pilná jak včelička,snad zavaříš i šišky ze stromu..Máš to tam moc pěkné,barevná zahrádka a kočičky ,radost pohledět...Užívej dokud to jde a než přijde zima,měj se fajn....

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško moc hezky jsi nám přiblížila srpen v zahradě. Je vidět, že ti vše roste a kvete pod rukami.

    OdpovědětVymazat
  5. Opat sa mi pripomenuli chvile stravene na zahradke u Babicky a Deda cez letne prazdniny 🥰

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, moc hezké všechno. Zavařuju taky od všeho trochu, spíš pro radost. Zahrádku máš pěknou a obdivuju kytičky. Je to paráda, když to všechno kvete ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Jsi opravdu moc pracovitá.Každý ždibíček zahrádky využiješ.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkná upravená zahrádka a spoustu úrody. I když je za tím spousta práce. Ať se daří, Marija.

    OdpovědětVymazat
  9. Maruško, krásná úroda i vše, co ti roste a kvete na zahradě. Opravdu radost pohledět. Měj krásné dny a užívej zahrady než ji zakryje bílá peřina;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásná zahrádka, úroda se opravdu vydařila :) Já nezahradničím, ale moje babička je letos také s úrodou nad očekávání spokojená, při minulé návštěvě jsem dostala domácí zavařený kompot :)

    OdpovědětVymazat
  11. Majko, dá to spoustu práce, ale ten výsledek stojí za to. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
  12. Maruško máš moc hezkou zahradu. My jsme už na letošní rok pronájem zahrady zrušili, protože manžel už nemůže pomáhat s rytím a já mám problémy s lokty a tak už jsem to také nezvládala. Tak mi zbyl na opatrování záhonek před bytovým domem a to mi stačí. Měj se krásně a opatruj se.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář