24 května 2021

Jemné tiramisu bez žloutků

 Receptů na Tiramisu je hodně. Mnozí se předhánějí v tom, jaké je to pravé italské, a při tom Tiramisu není vůbec původem z Itálie. Ale to je pro tentokrát nepodstatné. Italský je sýr mascarpone, který se používá jako základ pro krém tohoto nepečeného moučníku. 

Recepty se liší množstvím a kvalitou šlehačky, použitými piškoty, i použitým sýrem a použitím či nepoužitím  žloutků, přidáním alkoholu a podobně.  Žloutky použít za syrova, jak některé recepty uvádějí je trochu riskantní a šlehání ve vodní lázni zase přijde pro někoho pracné. Místo mascarpone používají někteří sýr Lučina nebo pomazánkové máslo bez příchuti. Jde vlastně o tu jemnou nakyslou chuť. 

Já jsem zatím Tiramisu nikdy nedělala, jednak proto, že v našem obchodě nemají mascarpone a druhak proto, že se mi nechtělo šlehat ty žloutky. 

Manžel mi však přinesl sýr z Lídlu a já se do toho tedy včera pustila. Zvolila jsem recept bez syrových žloutků a  jelikož jsem neměla víno marsal, které je v receptu uvedeno, použila jsem malinko mandlového Božkova.


Ingredience

250 g sýr mascarpone
150 ml silná káva nebo espreso 
200 ml smetana ke šlehání 33 %
3 lžíce víno marsal (silnějšího alkoholu 1 lžíce nebo podle chuti) 
4 lžíce cukr moučka
1 ks vanilkový lusk nebo půl sáčku vanilkového cukru
24 ks dlouhé cukrářské piškoty (2 balení 100 g po 12 kusech)
kakaový prášek na posypání

Postup

Smetanu šleháme s 3 lžícemi cukru a vanilkou až se cukr rozpustí. Přidáme po částech mascarpone a vyšleháme. Do silné kávy dáme rozpustit jednu lžíci cukru a můžeme přidat oblíbený alkohol. Do této kávy po vychladnutí namáčíme jednotlivé piškoty a vysteleme jimi obdélníkovou misku nebo kulatou dortovou formu (některé piškoty přelomíme dle tvaru nádoby). Použít můžeme i do pohárových skleniček. Navršíme polovinu krému a opět poklademe piškoty namočené v kávě. Na závěr rozetřeme zbylý krém a posypeme kakaem. 
Moučník necháme v lednici nejlépe do druhého dne vychladit. 


Rychlé, vděčné, lze i mrazit a mít po ruce pro návštěvu.
dobrou chuť.


10 komentářů:

  1. To je dobrý nápad, tenhle moučník občas dělám, ale bez vajec neznám. Určitě ho příště vyzkouším. Zdravím 😉

    OdpovědětVymazat
  2. Jé Majko, hned bych si dala, zrovna jsem dojela utahaná z chaty. Manžel vyměnil steřelé těsnení na plynové láhvy a na vodovodě a já mezi tím pokosila přerostlou trávu, všude jsem mohla. Vevnitř 8°C,mi fakt bylo zima, jak jsem se zpotila u toho kosení tak dvojnásob. Hned jak sme odjeli, tak začalo krápat. Doma černo a větrno....no zase hnus a to sluníčko co mělo být dnes tak nikde. Vy tam dávejte na sebe pozor a u každodenné procházky krátkou trasu - Míla

    OdpovědětVymazat
  3. Que sabroso, me está entrando hambre. Saludos desde el norte de España.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruš, to je dobrota už od pohledu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško, tiramisu dělám, používám také mascarpone. Jen ho už několik let dávám do skleniček. Vždycky rychle zmizí...Zdraví Tě Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, já jsem nikdy tiramisu nedělala. Byla na něj expert moje sousedka, jejíž zeť byl Ital. Bohužel sousedka už není a já od té doby tiramisu neměla. Asi bych se měla polepšit.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Maruško, děláš mě chutě. ☺ Tiramisu jsem dělala dávno tomu. Objevila jsem recept v jednom časopisu, snad Vlasta. Bylo zrovna před vánocemi a Věra Křesadlová psala, že nepeče, ale dělá dobrotu na talíř velký ovál a bylo to období tiramisu. Snědlo se to během chvilky, tak jak to psala paní Křesadlová u nich, tak u nás,ale přesně nevím jak zněl recept, použil se sýr typu Lučina, piškoty kulaté a vrch byl posypán kakaem, víc nevím. Chuť tiramisu to jo. ☺

    OdpovědětVymazat
  8. Teď jsem se na chatě tak rozežrala s dortama, protože ty zákusky co mají v cukrárně jsou natolik famózní, že prostě každý den něco muselo být. A teď, když sjíždím články co mi utekly, tohle! Už večer mě šla huba šejdrem na něco dobrého a říkala jsem si, že budu muset něco vytvořit.

    OdpovědětVymazat
  9. On si to tiramisu každý dělá po svém :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Přesně takový recept dělám, je hodně moc dobrý a jednoduchý. Mám ráda nepečené dorty. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář