Receptů na Tiramisu je hodně. Mnozí se předhánějí v tom, jaké je to pravé italské, a při tom Tiramisu není vůbec původem z Itálie. Ale to je pro tentokrát nepodstatné. Italský je sýr mascarpone, který se používá jako základ pro krém tohoto nepečeného moučníku.
Recepty se liší množstvím a kvalitou šlehačky, použitými piškoty, i použitým sýrem a použitím či nepoužitím žloutků, přidáním alkoholu a podobně. Žloutky použít za syrova, jak některé recepty uvádějí je trochu riskantní a šlehání ve vodní lázni zase přijde pro někoho pracné. Místo mascarpone používají někteří sýr Lučina nebo pomazánkové máslo bez příchuti. Jde vlastně o tu jemnou nakyslou chuť.
Já jsem zatím Tiramisu nikdy nedělala, jednak proto, že v našem obchodě nemají mascarpone a druhak proto, že se mi nechtělo šlehat ty žloutky.
Manžel mi však přinesl sýr z Lídlu a já se do toho tedy včera pustila. Zvolila jsem recept bez syrových žloutků a jelikož jsem neměla víno marsal, které je v receptu uvedeno, použila jsem malinko mandlového Božkova.
Ingredience
150 ml silná káva nebo espreso
To je dobrý nápad, tenhle moučník občas dělám, ale bez vajec neznám. Určitě ho příště vyzkouším. Zdravím 😉
OdpovědětVymazatJé Majko, hned bych si dala, zrovna jsem dojela utahaná z chaty. Manžel vyměnil steřelé těsnení na plynové láhvy a na vodovodě a já mezi tím pokosila přerostlou trávu, všude jsem mohla. Vevnitř 8°C,mi fakt bylo zima, jak jsem se zpotila u toho kosení tak dvojnásob. Hned jak sme odjeli, tak začalo krápat. Doma černo a větrno....no zase hnus a to sluníčko co mělo být dnes tak nikde. Vy tam dávejte na sebe pozor a u každodenné procházky krátkou trasu - Míla
OdpovědětVymazatQue sabroso, me está entrando hambre. Saludos desde el norte de España.
OdpovědětVymazatMaruš, to je dobrota už od pohledu :-)
OdpovědětVymazatMaruško, tiramisu dělám, používám také mascarpone. Jen ho už několik let dávám do skleniček. Vždycky rychle zmizí...Zdraví Tě Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Maruško, já jsem nikdy tiramisu nedělala. Byla na něj expert moje sousedka, jejíž zeť byl Ital. Bohužel sousedka už není a já od té doby tiramisu neměla. Asi bych se měla polepšit.
OdpovědětVymazatMěj hezké dny. 🍀
Maruško, děláš mě chutě. ☺ Tiramisu jsem dělala dávno tomu. Objevila jsem recept v jednom časopisu, snad Vlasta. Bylo zrovna před vánocemi a Věra Křesadlová psala, že nepeče, ale dělá dobrotu na talíř velký ovál a bylo to období tiramisu. Snědlo se to během chvilky, tak jak to psala paní Křesadlová u nich, tak u nás,ale přesně nevím jak zněl recept, použil se sýr typu Lučina, piškoty kulaté a vrch byl posypán kakaem, víc nevím. Chuť tiramisu to jo. ☺
OdpovědětVymazatTeď jsem se na chatě tak rozežrala s dortama, protože ty zákusky co mají v cukrárně jsou natolik famózní, že prostě každý den něco muselo být. A teď, když sjíždím články co mi utekly, tohle! Už večer mě šla huba šejdrem na něco dobrého a říkala jsem si, že budu muset něco vytvořit.
OdpovědětVymazatOn si to tiramisu každý dělá po svém :-)
OdpovědětVymazatPřesně takový recept dělám, je hodně moc dobrý a jednoduchý. Mám ráda nepečené dorty. :-)
OdpovědětVymazat