21 dubna 2021

Očkování

proti covid-19 jsem zatím nezvládla. Tedy lépe řečeno nezvládla jsem registraci na očkování, vlastně úplně přesněji.... nezvládla jsme rezervaci termínu očkování. A to jsem si o sobě vždy myslela, že jsem počítačově zdatná, tedy alespoň průměrně počítačově zdatná a vyplňování formulářů pro mne neznačí překážku. Vždyť na internetu nakupuju, platím, za celou domácnost jsem on-line vyplnila sčítací formulář.....ale covid-19 mi otevřel oči. Jsem naprostý amatér, trotl, debílek z konce světa. Tedy na fotce je manžel, ale já tam někde jsem taky.:)

Už několik dní čekám na PIN2, abych se konečně dopracovala k termínu očkování, pro které jsem se rozhodla, abych mohla v létě jet třeba na dovolenou alespoň po Česku. Po odpolední procházce pípla  SMS s PIN2 a adresou, kde mi umožní PIN2 uplatnit. 

A nastal masakr. Na tu adresu jsem se prostě nemohla dostat. Stále jsem byla na začátku celého řetězce registračního, házelo mne to na registraci a měla jsem zadat telefonní číslo. Tož dobře........zopakovala jsem celou registraci v naději, že někde na konci najdu ty potřebné kolonky kroku 5. pro vložení PIN2 a povedlo se. Kde se vzaly, tu se vzaly, kolonky se ukázaly. Hurá, jsem tam. Vyplnila,odeslala a byla jsem v prčicích.

Prý pro toto číslo a tohoto pojištěnce je již registrace provedena. Co nyní. Volala jsem na 1221 a poradili mi, že mám tedy počkat na další PIN2 a pak se dostat až na bod 5 na přesné adrese, kterou v SMS uvádějí.Zase za týden? Ach jo.

když jsem pak v e-mailu klikla na stav registrace, našla jsem tam opravdu registrace 2 a tu dřívější označenou jako neplatnou. 

Tož vám všem, kteří máte o očkování zájem, držím palce, ale vy to jistě zvládnete. Hezký den.

29 komentářů:

  1. To je teda smutný příběh. Ale já rozumím, mi když o něco jde, tak chytám nerva a klikám jak o život. S Pin 2 jsem ale byla opatrná, musíš začít tím čtverečkem rezervace. Tedy ne od začátku. Myslím ale že na té lince 1221 by jim to mělo jít spravit, pokud ne, tak to je špatně. A navíc si opravdu myslím, že pro starší je to přihlášení on line těžké. Na druhé straně, když to je správně odklikáno, tak to funguje. Držím palce. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na čísle 1221 mi operátorka řekla, že to opravit nejde. Možná mně to nechtělo na ten 5 bod pustit, protože byl systém přetížený, nevím. Na SMS jsem čekala týden. Uvidíme, či bude dál.

      Vymazat
  2. U nás registraci zařizoval muž, takže to šlo mimo mne. Registrovaní jsme a zatím jen týden čekáme. Snad to dopadne dobře i když ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Registrací jsem zvládla v pohodě, ale pak tu rezervaci ne. To mi nešlo vůbec dostat se k těm kolonkám.

      Vymazat
  3. Maruško,buď ráda,že jsi se neregistrovala hodinu po půlnoci,kdy začal start registrace _ 65+. Manžel mě uklidňoval,že na tu registraci mám čas dopoledne. Já se probudila po krátkém zdřímnouti a hurá, přece to zvládnu sama. Jo podařilo se,za pár hodin přišela SMS na objednávku termínu a hned druhý den očkování. To manžel koukal,ale nervy jsem měla jako Lenka �� Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marti, registrací jsem měla bez problémů, na SMS jsem čekala týden a pak mne to nechtělo pustit do rezervace termínu. Možná, že v noci není systém tak přetížen. I když jsem si v e-mailu klikla na stav rezervace, tak mi to pořád padalo, asi až na pátý pokus mně to tam pustilo a tam jsem viděla tu dvojí registraci.

      Vymazat
  4. Já jsem to zvládla celkem hladce,zregistrace bez problémů,jen jsem musela 2 dny čekat na termín,poněvadž nebyly vakcíny.Po dvou dnech jsem to znovu zkusila a již mi to nabídlo 3 možnosti vybrat si den i hodinu bez problému.Bylo to ale v únoru.....Očkování proběhlo v pohodě,žádné negativní zdravotní problémy.Přeji Maruš,aby to dobře dopadlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vždyť to říkám, že jsem trotl. Na SMS jsem čekala týden a pak mě to nechtělo k rezervaci termínu vůbec pustit. Musím čekat další týden a nevím, jestli v tom nemám hledat nějaké znamení,varování, že bych do toho neměla jít.

      Vymazat
  5. Maruško, my se s mužem registrovali 14. dubna a od té doby čekáme na druhý PIN. V Praze to moc "neodsejpá". Dcery tchán, kterému bylo v litopadu 70, se registroval 1. března a také ještě stále čeká. Máme se spolužačkami na WhatsApp vytvořenou skupinu a všechny, které žijí mimo Prahu už jsou proočkované, či mají termín. Problém měla jen jedna, která uvedla špatně rodné číslo, po zavolání na 1221 jí řekli, že se má znovu zaregistrovat, což učinila. Očkovaná byla v úterý.

    Znamení v tom nehledej, to očkování je opravdu jedinou šancí, jak se z toho marasmu vyhrabat. Naši sousedé bydlí v domě s 92 letou babičkou. Když měla za sebou obě očkování, rozhodli se uspořádat oslavu toho, co museli odložit. Sešlo se jich deset. Večer telefonát ze školky, že je tam covid. Oba pravnoučci byli pozitivní. Dostali do všichni, včetně babičky, těhotné maminky a dvouletého kloučka. Babička měla jen rýmu, všem ostatním bylo hůř. Tatínek těch dvou ze školky se z toho už druhý měsíc stále léčí a pořád není v pohodě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko někdy bych chtěla pochopit, jak ten systém funguje. a možná raději ne :)… Tak Ti přidám další info. Jsem onko pacient, ale podle mé mudr bez nároku na kód pro chroniky, což je diskutabilní. dobrá. takže mám astma III. stupeň, takže po nějaké vcelku velké námaze jsem dostala kód jako chronik. Na rezervaci jsem čekala víc než 3 týdny v obrovském očk centru, kde to prý odsýpá a je dost vakcín. Na stránkách o očkování jsem sledovala, že ty malé místečka mají ve frontě 100 lidí a očkují třeba 200, /100 před rezervací/. A ke znamnením : mi před odjezdem na očkování vybuchl a hořel v ruce kulmofén, vypadla elektřina a nahodit šla jen ve skřínce, ke které jsem se kvůli zarezlému zámku nemohla dostat. Bez elektřiny jsem neotevřela bránu a nemohla vyjet, nakonec jsem si ve skřínce rozřízla prst... Po dojetí na místo očkování se nakupilo 2x tolik lidí, než bylo pozvaných ptž nesmyslně zavřeli očkování v nemocnici a všechny poslali do centra. Fronta asi 500 lidí. Všichni pozvaní. Po zaparkování auta asi po 20 minutách jsem zjistila, že v řadě aut dávají botičky. Nebudu dál popisovat .. měla jsem pocit, že těch znamení je tolik!!!!!! ale odvážně jsem se naočkovala, a oddychla si, že to mám za sebou. Taky si myslím, že to je jediná cesta. Lenka z Ostravy Ps. případ s covidem v rodině, který popisuješ je typický. U nás taky plno takových, kousek ode mě zůstal naživu jen pán na vozíku 85, naočkovaný, jeho mladší žena a syn to nedali... atd atd..

      Vymazat
    2. Alenko, no už to nevzdám, jen si musím pak při rezervaci termínu dát pozor. Bratr se už tajké nechal očkovat, má za sebou první dávku a jeho přítelkyni termín posunuli. Je na slovensku a prý očkují každou věkovou kategorii jinou vakcínou. Přítelkyně je mladší, tak dostane jinou, kterou zrovna neměli. U nás v nemocnici se očkuje snad tím, co uvádějí bez ohledu na věk.

      Vymazat
  6. Majko, já měla též hrůzu, přišla mi sms tak jsem si zamluvila termín a před termínem mi přišla sms, že to je posunuté o 2 dny, tak jsem přemýšlela zda to nešlo někam na Aljašku a mužovi to nedalo, tak zavolal na dajaké číslo co bylo uvedeno jako koordinátor, tak mu potvrdili, že to odsouvají o 2 dny, protože personálu kvůly nemoci mají málo. Se mi ulevilo. U nás to jde, sice mohlo by rychleji, ale jde.Na to, že je to široko - daleko jediné očkovací centrum, tak se kamarádka 65+ zaregistrovala a dnes již byla na první dávce. Je to úleva, ale stejně neni to výhra, musíme si dávat ještě dlouho pozor a být opatrní...už aby tomu byl konečně konec. Majko, bude dobře, vydrž, nervy mají vliv i na žaludek a nenič si ostatní zdraví....dávej na sebe pozor - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, budeš mít výhodu, certifikát si stáhnš do mobilu a máš ho furt při ruce, to já protože miluji to svoje staré véčko, tak jako debil nosím papír A4. - Míla

      Vymazat
    2. Mílo, já jsem viděla, že k očkování dávají kromě papíru i kartičku ve velikosti občanky. Ukazovala mi ji přes e-mil jedna blogerka. Myslela jsem, že je to prostě stejný princip u všech. Nosit papír, to se ten papír za chvíli ucuchtá, ať jsi sebeopatrnější.

      Vymazat
  7. Já se radši nahlásila jak už jsem psala k praktikovi. Asi tam cinknu jak to vypadá....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme také čekali na praktika, ale pak jsem se prostě rozhodla, protože to mám do centra blíž, jen jsem při registraci uvedla vysoký tlak a chtěli po mně kód, který mi dá ošetřující lékař. Tak jsem volala svému doktorovi a sestra, že o žádných kódech neví a bavila se s doktorem a ten řekl, že žádné kódy nemá, že to mají odborní lékaři a já na to, že vysoký tlak mi léčí on a tak mi doporučili tento bod vynechat, prostě neuvádět žádné onemocnění. Nikdo z nich neřekl, že mne mohou naočkovat také. Včera manžel volal stejnému doktorovi a sestra si ho zapsala a prý mu pak zavolá. Oni ani nemají mobil na poslání SMS. A manžel nakonec tvrdí, že bude naočkovaný dřív než já. Je to možné. Tak jsem zvědavá, jak dlouho budu zase čekat.

      Vymazat
    2. Manžel má taky vysoký tlak, stresovou epilepsii, obezitu....takže hodně rizikový. Já si říkala že praktik ví nejlíp jak na tom je, než jít někam do anonymního centra. Mě tedy taky nic o žádných kódech ani pinech neříkala, jen si nás zapsala, a řekla že si mám buď zavolat, nebo nám zavolá ona a řekne že můžeme přijít.

      Vymazat
    3. Já si od roku 1998 léčím astma, v roce 2018 infarkt, teď jen tachykardie a obezita. Ovšem kritéria pro přidělení PINu jsou jiná. Astma bych si musela léčit kyslíkem, z IM jsem se vyhrabala, atd. atd. Prostě jsem si počkala až na to, až se bude moci hlásit věková skupina 65+. Praktici kódy nemají, měli je jen specialisté a jejich platnost vyprší 30, dubna.
      Prakzici jsou odkázáni na to, kolik dávek dostanou. Zatím je to bída.

      Vymazat
    4. Manžel toho má také více..astma, alergie a také tvrdí přesně to, co ty. že jeho doktor ho zná nejlépe. Vlastně už k němu chodíme celé roky. Dneska nám oznámili, že bude postupné rozvolňování a ke kadeřníkovi s testem nebo očkováním. Tož to se ten kadeřník pěkně prodraží. Moje směšná ofinka už začíná dorůstat a za chvíli to bude na culík. Ale když mám delší vlasy, tak mi také více padají a lámou se. Snad to ještě chvíli vydržím.

      Vymazat
    5. Mně v létě začaly dost padat vlasy a kamarádka mi doporučila koupit si v lékarně pupalku. Do týdne mi padání přestalo a vlasy mám teď i hustší. Předtím jsem si kupovala různé doplňky na růst vlasů a nepomohlo mi nic. Vyzkoušej to

      Vymazat
    6. Já mám vlasy dost husté a právě mi rostou rychle, proto jsem trpěla absencí kadeřníka. 🙂

      Vymazat
  8. Ano Majko, máš pravdu, kartička Ti zůstane, ale tento papír co já myslím, tak u očkování se ti budou ptát na mail i mobil, na mobil Ti přijde po ukončení očkování druhou dávkou, PIN a ten si v mailu zadáš do zazipovaného certifikátu, ten je v pdf a je to oficiální doklad se státním znakem a personáliemi, kde si byla očkovaná, jakou šarží vakcíny.Je tam číslo občanky a též takový ten znak co je dnes všude na čtení a má tvar čtverce. Jo a je to česky i anglicky. Muž mi to chtěl zmenšit a zalít do fólie, ale bylo to tak malé, že to nebylo k přečtení. Ta papírová kartička možná by stačila pro potřebu u nás, ale pro zahraničí tohle je originál mezinárodní certifikát.
    - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak QR kod bych si mohla načíst do mobilu, to jo. Do zahraničí se nyní nechystám a kdo ví, jestli nebude třeba při zahraničním styku stejně karanténa. A k holiči s teytem nebo s průkazem. Tak mi Mílo drž palce, ať mi brzy přijde ten další PIN. Měj se hezky.

      Vymazat
  9. Mně se tedy do očkování vůbec nechce. Ale s tím, jak tady všechno funguje a nefunguje, se na mou věkovou kategorii dostane až kdo ví kdy. Nepřijde mi fér, aby očkování pak mohli všechno a ti neočkovaní nic. Zatím ani nevím, jak přesně to očkování funguje, prý i když je člověk naočkovaný, může někoho nakazit, což je na prd... ty informace se tak různí, že z toho má jeden v hlavě akorát guláš. Letos asi dovolenou pořešíme formou výletů na volně přístupná místa v rozumné dojezdové vzdálenosti od Brna. Přemýšlela jsem i o ubytování, ale když nevíme, jak to bude, tak se pak blbě něco plánuje. Zatím to vypadá tak, že to odjezdíme autem, ve finále je jedno, jestli člověk platí ubytování nebo benzín.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já mám svého cestovatelského průvodce také ve věku, kdy se bude očkovat Bůh ví kdy. V nejhorším třeba bude muset mít test. Sice je v práci testují každý týden, ale zase jim nedávají žádný doklad o výsledku testu. Jen jim po vyhodnocení všech, řeknou, kdo je pozitivní a co má dělat a jak se mají chovat ostatní, kteří s ním pracují.
      Také mi to přijde nefér. Očkování je vlastně dobrovolně povinné. Na jednu stranu říkají, že nikoho nenutí, ale když chce jeden normálně žít, tak se musí podvolit. Očkovací vakcína je vlastně slabší dávka nemoci, na kterou si až tvé tělo vytváří samo protilátky. Vlastně se s neznámou nemocí seznámí a kdyby ji náhodou později potkal, bude mít už lehčí průběh a nehrozí mu třeba smrt, ale může samozřejmě v tu dobu nakazit další osobu. Pokud bude ale očkování intenzivní a proočkuje se většína národa, nemoc citelně oslabí. Ale jelikož mutuje, bude se zase přeočkovávat......Velmi jsem doufala, že v létě bude opět atmosféra klidnější, ale kdo ví, co nám zase politici připraví jinými kroky v jiné sféře. Tak mám takový pocit, že polevuje strašák kovidu a tak se musel na světlo dostat zase jiný strašák....je to všechno na prd.

      Vymazat
    2. Očkování nezabrání nakažení anebo jak se už ukazuje znovunakažení i po jeho absolvování plnou dávkou, nicméně zabrání fatálním a těžkým průběhům. A jak píše Majka, člověk v tu chvíli může i nakazit. Na tom jestli bude nutné přečkování každý rok nebo v delších intervalech se zatím vědci neshodnou, protože nemají zatím dostatek relevantních dat. Tady jde teď hlavně o to, aby se vytvořila alespoň určitá kolektivní obranyschopnost. A hlavně pořádné plány pro další možný vývoj epidemie, jak by tenhle stát měl fungovat. To co tu vytváří vláda za chaos a držení lidí pod krkem je tak akorát cestou do pekel.

      Vymazat
    3. Vendy, proto je mi divné, že očkovaní nemusí mít testy. Mohou se nakazit a díky mírnému nebo bezpříznakovému onemocnění mohou nákazu roznášet při aktivitách, které jsou jiným bez testu zapovězené.

      Vymazat
  10. Tady nebyl vůbec žádný problém.Přihlášení do centrálu,požadavek na KV Arénu...za pár minut jsem dostala termín i druhý.Několikrát mi to připomněli...Organizace v očkovacím centru byla vynikající.

    OdpovědětVymazat
  11. Maruško, nakonec jsi to zvládla! Ono někdy s komunikací přes net bývá problém, taky jsme se občas zasekli. Ale ohledně očkování nám to šlo vše jak po másle. A organizaci u nás mohu jen chválit. Jsme doma tři, každý šel jindy a od někoho jiného, ale na všechny chvála.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář