12 srpna 2020

Velehradské kvašáky

 

Recept na kvašáky, které se dají uskladnit a vydrží až do nových okurek v další sezóně.


Ingredience:

okurky
cibule (pomáhá konzervovat) a mrkev na kolečka
voda
mořská sůl
kopr

může ale nemusí:

křen (křenový list)
vinný list
česnek
Postup:

Nakrájejte cibuli a mrkev na kolečka, převařte vodu se solí, (na 1 litr 3 rovné lžíce). Opláchnuté okurky skládejte do sklenic, prosypávejte kolečky cibule a mrkve, prokládejte koprem. Ještě teplým roztokem soli zalijte a zavíčkujte! Sklenice naskládejte na plech na pečení (budou přetékat) v normálně teplé a světlé místnosti. Během 2 - 5 dnů okurky začnou kvasit, víčko se nafoukne, trochu nálevu vyteče, do okolí se vine lákavá vůně. Po asi 10 dnech (nebo déle- podle okolní teploty) kvašení končí, víčko se samo zatáhne, je možno ochutnávat nebo sklenice uložit do špajzu. Konečně máte zdravě vypěstované biookurky naložené přírodním způsobem "bez chemie". Dobrou chuť!

Poznámka: Já jsem přidala do každé sklenice ještě stroužek česneku, 2 kolečka křenu (nebo kousek křenového listu) a vinný list. Neuvádím množství okurek, záleží na velikosti, ale do sklenky 0,7l se vejdou spíše menší okurky. Cibuli a mrkev prokládám přiměřeně. Důležité je dodržet množství soli na 1 litr..

 Recept je osvědčený a kdo má ty pravé kvašáky rád, ocení právě to, že si je může dát i v zimě. 

********

Stejným způsobem lze vyrobit a uchovat kysané zelí. Nepotřebujete bečku. Zelí ochuťte jak jste zvyklí, nechte chvíli povolit a pak napěchujte do sklenic a řádně zavíčkujte. Proběhne kvašení s malým vytékáním šťávy, pak se víčka sama uzavřou a zelí je připraveno na uskladnění. 



2 komentáře:

  1. Kvašáky prostě zbožňuji, nedokážu se jich dosytit. Občas se s nimi objeví u náměstí ve stánku poláci.

    OdpovědětVymazat
  2. My je letos neděláme, protože nám vůbec okurky nevzešly. Ale recept je opravdu vyzkoušený. Manžel je také miluje a vzpomíná, jak je prodávali že sudu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář