13 března 2020

Dlouhá cesta

Dlouhá cesta je 4. díl pětidílné ságy Hany Marie Körnerové.

V září 1793 ovládli Francii jakobíni a jejich soupeření o moc s girondisty vyvolalo novou vlnu poprav. Pod Gilotinou skončilo téměř dvacet tisíc lidí.

Do této atmosféry, která nese oficiální název Teror, se v květnu 1794 Hermína de Marigny vydává na naléhání matčina právníka, aby zachránila alespoň zbytky rodinného majetku. Brzy si uvědomuje, že podcenila riziko, protože z Čech situace nevypadala tak hrůzostrašně. Když odhalí, že byla do Francie vylákána, je na záchranu už pozdě. Právníkovi důvěřovala, protože on jí kdysi poslal nejen rodinné šperky, ale matčin dopis a deník. Jenže z jeho syna se vyklubal zrádce, Hermína je zatčena a odsouzena k smrti. Ve strašných podmínkách vězení stráví dlouhé týdny.

Stefanie se o sestru bojí, odjede do Florencie požádat o pomoc Andrého Gisserota. André již byl ženatý a čekal prvního potomka, ale přesto neváhá a okamžitě odjíždí do Francie na pomoc Hermíně. Díky kontaktům s odpůrci revoluce André dostane Hermínu z vězení a její místo ve vězeňském kočáru zaujme stará společnice Ludvika, což Hermína odmítá. Proto spolu s Andrém a jeho muži eskortu následuje do Paříže.

27. července je Robespiere - zastánce Teroru - zatčen a popraven. Francouzská revoluce fakticky končí. Vězni jsou propuštěni a do Čech se vrací s Hermínou i Ludvika. Těsně před hranicemi je v jednom hostinci Hermína poznána bývalým vyšetřovatelem. Ten ji chce zastřelit, ale Ludvika se vrhne proti kulce. Hermína převeze tělo oddané společnice do Čech a loučí se s André Gisserotem a netuší, zda se ještě někdy v životě uvidí.

Doma zjistí, že v Čechách nemají ani ponětí o tom, co se ve Francii děje. Sama nedokáže mluvit o tom, co musela vytrpět. Uzavírá se do sebe a její vztah s manželem i zbytkem rodiny se postupně ochlazuje.

Na 329 stránkách opět čtenář zažije s hrdiny ságy nepředstavitelné napětí. Vřele doporučuji celou 5. dílnou ságu, ale příběhy se dají číst i samostatně. Leč tomu, kdo se rozhodne pro celou ságu doporučuji číst od prvního dílu.


Všechny díly:

Kočár do neznáma
Třetí přístav
Druhý břeh
Dlouhá cesta
Císařská vyhlídka


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář