11 března 2020

Druhý břeh


Druhý břeh, třetí část 5. dílné románové ságy Hany Marie Körnerové nás zavede do Itálie, kam se provdaná Hermína odebere s celou svou rodinou včetně sestry a její dcery, vydávané za Hermíninu schovanku a rodinou manžela. V několika kočárech se pokouší překročit Alpy, což se jim sice podaří, ale za velmi dramatických okolnosti.
Stefanie se rozhodla žít v Toskánsku na panství svého manžela i s Adélou a Ludvikou. Rodinou zesnulého manžela je okouzlena, ale až do doby, kdy se ji pokusí otrávit.
Ve Florencii se krůček po krůčku začíná uzdravovat André Gisserot. Hermína, která ho považuje za mrtvého, marně hledá jeho hrob. U Velko vévodského dvora se setkává s jeho otcem. Ten v obavě, aby nezjistila pravdu, zařídí jejímu manželovi obchodní cestu do Říma. Hermína se tam potká a smiřuje s baronkou Chlumskou. Zato její vztah s tchyní se stále zhoršuje. Žena ji pokládá za podvodnici a také za Adélinu utajenou matku. Je také rozhořčena, že Hermína dosud nebyla schopna počít dědice.

V Toskánsku onemocní malá Adéla záškrtem a na poslední chvíli ji zachrání vojenský lékař Lorenzo, nevlastní bratr Stefaniina manžela. Rodina ho pro jeho původ zavrhla, ale Stefanie se s ním sbližuje a stává se jeho milenkou. Dramatické okolnosti na panství však přimějí i Stefaninu švagrovou, aby svého nevlastního bratra přijala.
André Gisserot se uzdravuje a začíná po Hermíně pátrat. Hledá ji v Římě, ale setkají se až při karnevalu ve Florencii. první láska však musí ustoupit závazkům a povinnostem. Opouští Itáli a vrací se do Čech. André vstupuje do služeb Habsburků a stává se tajným kurýrem mezi evropskými dvory.

Hermína o Vánocích porodí syna, nikdy si však nebude jistá, kdo je jeho otcem. Dostal jméno Ludvík Jan Kryštof. Druhé dítě Hermína potratila následkem pádu při vystupování z kočáru na zmrzlou zem.
Po lednové popravě krále Ludvíka XVI. se evropské státy chystají k válce. Francouzská revoluce vrcholí. V říjnu je potupně popravena královna Marie Antoinetta a ve Francii nastává období teroru. Na jaře dalšího roku dostává Hermína zprávu, že se musí ve Francii přihlásit o zbytek rodinného majetku, jinak bude nenávratně ztracen. Přesto, že ji manžel a přátelé od cesty zrazují, rozhodne se návrat do rodné země riskovat.

V kulisách historických událostí poutavý děj čtenáře nepustí. Na 331 stránkách má děj spád. Opravdu z pera spisovatelky vyšlo skvostné dílo, které však nekončí, čekají nás ještě další dva díly.

Všechny díly:

Kočár do neznáma
Třetí přístav
Druhý břeh
Dlouhá cesta
Císařská vyhlídka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář