Jako je na perníčky desítky receptů, tak to je i s lineckým těstem na slepované cukroví a jiné. Jestlipak víte odkud pochází původní recept na linecké těsto? letos jsem se dověděla, že prý z města Linz v Rakousku. :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRnYjWslPf1XRAC3bO_m9piDm2RO0VWHebsfkHjCsAb0d7KIsKmV6VCCz_ewjzXWPmEwHAMG4cQs1EIIOsC9o3-YBYjro4HDL6Fvwn0Q3ly_qPFXjJUSsiitAxAOHKF9f4hhTAOs_3IXk/s640/lineck%25C3%25A9+hv%25C4%259Bzdi%25C4%258Dky.png)
LINECKÉ TĚSTO ZÁKLADNÍ
480 g hladké mouky
320 g másla
150 g moučkového cukru
4 žloutky
Na vále zpracujeme rychle vláčné těsto a v mikrotenovém sáčku necháme v chladu i několik hodin. (já tradičně do druhého dne, kdy pak střídám plechy s formičkovým cukrovím. Na mírně pomoučeném vále rozválíme tenkou placku, ze které vykrajujeme tvary a klademe na plech s pečícím papírem. Pečeme v dobře vyhřáté troubě (asi 190°C) Sledujeme pečení a včas vytáhneme z trouby, aby cukroví zůstalo světlé. Slepujeme zavařeninou i krémem a dále zdobíme.
Poznámka
Pokud těsto barvíme kakaem nebo přidáváme ořechy, měli bychom o to méně dát mouky. Pokud slepuji hvězdičky pikantní rybízovou marmeládou, vykrajuji do horní hvězdičky dírku. Pak je ovšem dobré péci plech s dírkovými hvězdičkami samostatně. Hvězdičky s dírkou jsou dříve hotové.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář