25 srpna 2023

Květinová zahrada

 

Dneska nebudu moc řečnit. Zatím co minulá reportáž z naší zahrady nebyla moc barevná, dneska to napravím. Na fotkách je průřez období konce května do současnosti, tedy téměř konce srpna. 
Trochu více fotek a moc děkuji za trpělivost, jestli jste došli až sem. Hezký den. 

17 komentářů:

  1. Maruško,já jsem se kochala.To je taková nádhera a je za ní spousty práce.Ale to už vím,že
    jsi velmi pracovitá.Vždy mě bodne u srdce a říkám si,
    zda jsem neměla vymyslet jiné řešení,abych pomohla synovi,než prodávat zahradu.
    Nový majitel mě už několikrát zval,ale já nejsem schopná.Je mi to pořád líto.
    Ale mohu chodit kdykoli k synovi na zahradu,bydlí od nás kousek.
    Měj se hezky a užívej té krásy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jituško, já jsem ji kdysi, když jsem ještě pracovala, také chtěla prodat. Prostě jsem nestačila na její údržbu. Ale nějak mi docházelo, že když ji chci prodat, musím ji trochu udržovat, aby se našel kupec. Tak jsem to řešila předčasným odchodem do důchodu. Měla jsem pak čas na zahradu i maminku. Nevím, zda bych byla schopná jít se podívat, kdyby mne nový majitel zval. Když zve, chce se pochlubit, jak to tam má krásné a mě by z toho bylo smutno. Asi bych nenašla odvahu tam jít. Ve vedlejší kolonii, kolem které chodíme si nový majitel jedné starší chaty udělal stálé bydlení. Asi se rozvedl a koupil chatu, ke které přistavěl místnost, vyměnil okna, stříšku na vchod, celé to zateplil, upravil pozemek, postavil krásný přístřešek na auto, no krása pohledět. A dělal si všechno sám, vždycky jsem ho v duchu obdivovala a říkala si, to by původní majitelé koukali, co se dá udělat ze staré chatky.

      Vymazat
  2. Koukám jakou dominantu máš z té růžičky! Krásné mečíky i jiřiny a jak ti jdou acidantery.... mě vůbec ani nevylezly, natož aby mi kvetly. Za to mi letos dělají radost montbrécie po tom pokusu nechat je přes zimu v zemi jen je nastlat listím. Vyrostly a nádherně kvetou. letos to zkusím i s mečíky, mám dvě hlízy které mám pořád v zemi a každý rok vyrostou, ale nějak nekvetou. Tak stejně mám takové bídné hlízy tak jestli přežijí nebo ne je fuk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já si vůbec nejsem vědomá toho, že jsem si acidantery objednávala. Ale pravděpodobně přišly spolu s mečíky. nebo jsem na to zapomněla. Ale když pak vykvetly, byla jsem překvapená. Nevěděla jsem, zda je vyndávat jako mečíky a tak jsem je vyndala. Mají trochu jiné hlízy, takže je poznám. Při vyndavání mečíků vždy něco v zemi zůstane i přes zimu a pak se divím, že mám mečíky i vedle mrkve nebo ve fazolkách. Ale ty přezimované mi většinou nekvetou.. Já už jsem si zvykla je vyndávat a pak je dávám vždy jinam. Letos jsem je nasadila moc blízko k hortenzii, která dostala nové místo, když musela kvůli elektrice ven. Ujala se pěkně, ale je chudinka obklíčená natěsno mečíkama. Musím na to příště myslet. Růžičce od tebe se daří, je košatá a už jsme ji několikrát tvarovali. Jen mne letos naštval manžel. Já jsem některé větve odstříhávala, ale jen ty, které se pak daly z té koruny vytáhnout. No a manželovi se ještě jedna nelíbila a než jsem stačila cokoli udělat, tak ji přecvakl a pak nemohl vytáhnout. Už byla určitě rozvětvená a tvoří část koruny. A tak část koruny uschne a bude vypadat blbě. On je prostě beran.

      Vymazat
  3. Maruško máš tu zahrádku přímo vymazlenou. Koukám, že už i to trápení se sloupem jste vyřešili. Krásně Ti vše kvete. My už zahradu dva roky nemáme a jsem ráda, protože letos by nebylo čím zalévat a je tu strašné sucho. To bych se té vody z domova nedotahala...Tak si užívej krásných květů a ať vám zahrádka dál děla radost. Měj se moc hezky a omlouvám se za smazání původního komentáře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, sloup jsme vyřešili už loni letos jsme řešili dokončení vlastní elektrické přípojky, abychom nemuseli být odkázáni na společnou elektriku, kterou už nikdo nechtěl spravovat a hrozilo,že ji vypnou. Ostatním to budou dělat na podzim. Ale kopat cestu pro kabely si musí každý sám. No už to máme a snad už se budeme moci věnovat jen prijemneěším věcem. Vody máme dost, vozime si jenom pitnou.
      Měj se hezky

      Vymazat
  4. Marija, máš krásnou zahradu. Krásně ti to kvete. Opravdu obdivuji. Těch barevných jiřinek a gladioly mají zajímavé barvy a obrovské květy... Krásné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gladioly jsou hodně těžké s vyvracejí se. Tak si je beru i domů do vázy. Je jich hodně druhů. Já mám asi 6 barev. Jiřinky mám ráda o všechny jsem před pár lety přišla a tak jsem si jich zase pár pořídila. Kvetou až do mrazů.

      Vymazat
  5. Majko, tvoje nádherná zahrada je opečovávaná s láskou a je to na ní vidět. Fakt krásná 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi děkuji. Zatím nás to baví 😊 Jen si fakt musíme najít více času na odpočinek. Nemáme vše krásně vypleté, ale stačí, když se poseká trávník a vše je hned hezčí.😄

      Vymazat
  6. Teda, Maruško, já být včelou, tak se z tvé zahrady nehnu.Moc krásně ti vše kvete. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkná pochvala. No včeličkám se daří a v minulém článku jsem dala fotku i video, jak se u nás zabydluje sršeň. :)

      Vymazat
  7. No to je nádhera... je to úžasná odměna za tu práci, kterou zahrádce věnuješ. Mně letos vyjma hortenzie všechny kytičky sežrali takoví ohavní "bezdomovci" - tedy nějací hnědí fujtafláci bez ulit. Spoustu jsem jich posbírala, hodila slípkám sousedů, jak mi poradila sousedka poradila, ale tím, že je to na chalupě, kam jedu jednou za týden, tak jsem pohromě nemohla zabránit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, se slimáky bojujeme už roky. Kupuju jim takové modré granulky. Oni se nachají nalákat a zahynou. Jinak opravdu sežerou všechno. My tam jsme v průměru 2x do týdne, ale někdy se s manželem vystřídáme a jsme tam tedy častěji.. Pokaždé zahajujeme sběrem těch odporných potvor. Manžel je dává do zavařovačky, pak když si vařím kávičku, tak je také zaliji vařící vodou a posléze vyliju na kompost. Někde jsem to vyčetla. Je zajímavé, že v některých oblastech škodí přemnožení šneci a v jiných zase ti hnědí slimáci.

      Vymazat
  8. Maruš, zahrádka ti krásně kvete už nebude po práci s elektrikou ani památka🥰

    OdpovědětVymazat
  9. Maruško zahradu máš opravdu krásnou, plnou barev , radost pohledět ! Je vidět, že Tě to baví a rozumíš tomu. Lenka

    OdpovědětVymazat
  10. Zahrádka je nádherná.Kytici mečíků dostávám každý rok k narozkám.
    Přeji další krásné dny na zahradě Eva H.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář