02 listopadu 2022

Září a říjen na zahradě

Dny se krátí, na zahradu jezdím stejně jako v létě po šesté hodině, ale na batoh si připevňuji malé blikátko, abych bezpečně přešla přes komunikace. Sluníčko vychází, když už stoupám pěšky k zahradě. 
Koníci mě vítají kousek pod zahradou
Už máme sklizenou veškerou úrodu a na zahradě dominují jiřinky a listí. 
Mečíky jsou očištěné, osušené a připravené na odvoz domů, kde přečkají zimu. 
Na zeleninových záhonech už roste jen červená řepa a zelené hnojení. Postupně jsem vyvážela kompostéry na další záhony, sekala trávu a chystala se k postupnému zazimovávání zahrady.  

A je tu říjen

Sousedka si naříká, že jí na zahradě srnky ožírají stromky a ještě nějakou úrodu. Já jsem byla zatím v klidu. Až jednoho dne přijdu na zahradu a v mokrém trávníku mne zaujmou rozryté stopy a vedou k záhonu s červenou řepou. A hele... po červené řepě se slehla zem. Srnky ožraly listy mladé řepy a při tom řepu vytahaly ze země.  Posbírala jsem několik malých hlaviček a udělala doma salát k jednomu obědu a máme tedy sklizeno. 
Jinak jsem v říjnu poryla zeleninové záhony, ostříhala všechny suché kytky, vytahala letničky, ošetřila  pivoňky, sklidila do sklepa oleandr a už se raduji jen z milovaných jiřinek, které pokvetou až do prvních mrazů. Tedy ještě poslední sekání trávníků a sbírání ořechů a neustálé hrabání listí.  
 
Zlikvidovala jsem i jahody, posbírala sazeničky a zatím nasadila do truhlíků. Ovšem nestihla jsem již připravit nový jahodový záhon a tak asi zaryji truhlíky do země a jestli sazeničky přežijí zasadím je na jaře. 
Bílá čemeřice kvete jako na jaře
Při sběru semínek cínie mi pomáhalo naše české slunéčko sedmitečné. Ořechů máme 8 kg.  
Poslední říjnová návštěva zahrady byla ve znamení pěkného slunečného dne, ale najednou kolem poledne překvapil rychlý nástup mlhy. Doslova se na nás přivalila. Prostě je tu podzim. Ještě nás čeká dost práce. Záhon pro česnek mám připravený, v nejbližších dnech půjde do země. Zatím bylo dost teplo a tak jsem s tím otálela. Spodní záhonek už možná neporyju, ale to se může i klidně na jaře. Asi tam dám ty jahody. 
Ještě vyřešit vlastní elektriku a budu spokojená. Je to sice trochu oříšek, ale snad to dobře dopadne a dřív, než nám tu společnou v únoru odpojí. 
Všem přeji hezké dny. 

9 komentářů:

  1. Maruško, máš to také pěknou cestu na zahradu. Východ slunce miluji. Super. Na zahrádce poklizeno, jiřiny ještě kvetou, máš sklizené lískové oříšky a kočička by se ještě ráda mazlila. Moc hezké fotografie, které vždy potěší. Přeji Ti ještě mnoho krásných dní.

    OdpovědětVymazat
  2. Majko, moc hezky jsi zdokumentovala práce na zahradě. Fotky jsou parádní a barevnost tvých jiřinek obdivuji. Jsi opravdu pilná a za to se ti zahrádka každý rok odměňuje. Měj hezké dny, zdravím, pá 😀😉

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško,tvoje zahrada je nádherná,je za ni vidět spousty práce.Jsi velmi pracovitá.

    OdpovědětVymazat
  4. Maruško,srnky potvůrky ví co je zdravé. Moc hezké fotografie ze zahrádky.

    OdpovědětVymazat
  5. Maruško, zdravím. Jsi jako včelička a zahrádka se Ti za to odměňuje. Ty jiřiny jsou kouzelné ! Já mám ještě plno práce na obou zahradách, zbrzdila mě nemoc, ale pokračuju... Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Maruš, vždycky když píšeš o cestě na zahradu si říkám, že už jenom z té dlouhé cesty pěšky do kopce musíš být utahaná a ne tak ještě něco dělat. Srnky ti chodí pomáhat a jak vidím i kočičky z těch máš určitě větší radost. Jiřiny máš nádherné, hlavně ta fialková je boží. Já už jsem je včera sklidila i bez mrazu, už jsem chtěla porýt celou zahrádku a mít to za sebou. Říjen byl krásný měsíc, dobře se dělalo na zahradě, žádné mokro, bylo teplo a svítilo sluníčko. Dnes ještě letos naposled poseču, ale to bude brnkačka, tráva už je řídká a sem tam, ale chci to mít v pořádku. No a to listí, vzadu na zahradě, to bude ještě chvíli trvat, ale s tím pomáhá Pepan. Jak skončí práce na zahradě, tak určitě konečně vyrazíme na Muso, těším se🥰

    OdpovědětVymazat
  7. Bohužel já se nemůžu pochlubit skoro žádnými zahradnickými pracemi. Nestihla jsem před operací skoro nic a teď mám zahradu zavalenou spadaným listím, přerostlou trávu a nevypleté záhony....

    OdpovědětVymazat
  8. Maruško, mám rád zvířátka, tak za mě koníčci a kočičky super. Viděl jsem na našem okně už dvě ty asijské, škaredé slunéčka - potvory!

    OdpovědětVymazat
  9. Za mne vítězí ořechy. Potřebovala bych tak 6 velkých a 6 malých, dají se z toho dobře dělat medvídky pro vnučku na obdarování kamarádek. Budu muset navštívit tržnici. Ta mlha jak píšeš se u nás najednou provalila také, odjeli sme ze zahrady v sluníčku a najednou se to valí, málem sme neviděli kam jedeme. Já tohle počasí nemusím, to vlhko zaleze všude. Pomalu chvátej, dávej na všechny pozor, opatrujte se - Míla

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář