22 září 2022

Sněžný měsíc


Knihy autorky Michaely Klevisové nemohou zklamat milovníky detektivek a napínavých příběhů. Autorka tentokrát zavede čtenáře do Beskyd.  Na stráních hor nad vesničkami v údolích jsou usazeny roubenky starousedlíků, o které mají zájem realitní makléři. Spousta domků je již přebudována na chaty, ale prodeji se samozřejmě brání starší lidé, kteří s přírodou srostli. 

Valerie a Olga jsou nevlastní sestry, které právě v jedné takové roubence vyrostly a kde ještě žije jejich matka. Obě mají společnou realitní kancelář a jelikož znají lidi i prostředí vědí, jak se věci mají a v podnikání se jim daří. Ovšem domy se snaží zkupovat i realitní makléř Hanák, který již v lokalitě vlastní hotel a spoustu pozemků. Snaží se přemluvit k prodeji i Valeriinu matku, avšak marně. Jednoho zimního dne však je stará žena nalezena mrtvá venku u svého domku.  Uklouzla na ledě, uhodila se do hlavy. 

Valerie řeší pozůstalost  a má v úmyslu domek prodat. Při třídění věcí narazí na deník s kresbami a ten v ní vyvolá spoustu otázek....Sousedka Tereza jí naznačuje, že matka byla určitě zabita, že to nebyla nešťastná náhoda. 

Nakonec je usmrcena i Olga. Do vesnice přijíždí kriminalista Josef Bergman z Prahy, jenž vyšetřuje smrt realitní makléřky z Prahy, která měla do Beskyd odcestovat. 

V napínavém příběhu je promítnut nejen život lidí, ale i zvířat, která jsou sice chráněná a do Beskyd patří, ale myslivci a hosté Hanákova hotelu pořádají na černo hony. Dojemný je příběh rysice se dvěma mláďaty. 

Knihu doporučuji pro své napětí, lidskost, příběhy z těžkého života lidí na kotárech, kdy člověk dokáže pochopit pohnutky k nekalému činu i odsoudit hnusný zločin. 

7 komentářů:

  1. Maruško,četla jsem a doporučuji všem milovníkům detektivek. Nyní čtu od Silnička Smitha Monzum,jedná se o 13 dílnou ságu.

    OdpovědětVymazat
  2. Majko, také jsem nedávno četla. V knihovně jsou knihy autorky jen na rezervaci, celkem jsem četla už její tři detektivky a líbí se mi. Měj se hezky, příjemný víkend, snad alespoň trochu sluníčkový 😉

    OdpovědětVymazat
  3. Maruško,píšu si.V pondělí se chystám do knihovny.Knížka mě zaujala..Večery začínají být hodně dlouhé
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
  4. Klevisovou čtu ráda, takže už mám na seznam do knihovny napsáno.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Asi se pokusím zapsat do knihovny. Není tak daleko,tam bych mohla dojít.Kniha vypadá velice zajímavě ☺
    Pá ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Maruško, bohužel knih nečtu, jen fotomarijakes.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. V Beskydech už je to hodně zmodernizovane..Cista priroda a snad i tradicni zivot se najde spise v oblasti Jeseniku, Hanusovice a okoli apod

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář