14 listopadu 2022

Elektrická přípojka, část 1.

 V naší zahrádkářské kolonii měla sice elektriku a elektrické měřáky s pojistkami každá chata, ale vše bylo navedeno na jeden hlavní ektroroměrový rozvaděč a my jsme jen hlásili stav na našich hodinách pověřené osobě ( někdo ze zahrádkářů) a ona osoba propočítala i ztráty a my jsme pak zaplatili spotřebu a zálohu na celý rok.  Postupně se však někteří, kteří si chatu uzpůsobili i k celoročnímu bydlení, zařídili vlastní samostatné přípojky a nastal problém, že nikdo nechtěl vzít na sebe již odpovědnost za společnou elektriku.  Rozhodli jsme se tedy, že si požádáme o vlastní přípojku. Neměl by to být problém, když máme na zahradě sloup. 

Žádost na ČEZ podána, přijata, zaplacen poplatek 5 000,- kč a čekání. Na sloupě přibyla nějaká nová krabička. Až po měsíci jsme se dopisem dověděli, že stavba byla dokončena. Ta krabička je tedy přípojková skříňka. Dále se čeká na revize, aby ČEZ mohl pokračovat a elektriku zapojit. 

Na ČEZ jsem dostala krásný letáček, jak je jednoduché připojit se na elektrickou síť, jak vše vyřídíme u jedné osoby, jak můžeme být spokojeni....bla...bla....

ČEZ prodej má smluvní partnery, kteří provedou elektroinstalaci a revize,  oslovila jsem všechny pro náš okres. Nikdo neprovede ruční výkop. K nám se bagřík nedostane. Jen jsem se dověděla, že při ručním kopání se nemusím bát, že překopnu stávající kabely, které vedou od sloupu k dalším chatám a hlavnímu rozvaděči i do naší chaty. Kudy mám kopat? Nikdo nebyl ochotný situaci omrknout. 

Nakonec se nabídl zeť, že nám pomůže a nyní v sobotu jsme využili krásného dne a ten chlap to zvládl za dopoledne.  Manžel mu trochu pomáhal, já se starala o oběd a občerstvení a vyplela jeden velký spodní záhon.  Kopalo se od sloupu tedy od té skříňky na hranici pozemku. Snad to bude vyhovovat.

Muselo se však kopat do oblouku, protože ne vždy je kratší cesta schůdnější. ČEZ distribuce totiž při jarní výměně sloupu, nechala ten původní betonový v zemi, jen ho chlapi uřízli kousek pod úrovní země.  Naštěstí jsem podle starších fotek a obrubníků odhadla, kde tedy ten sloup je, abychom se mu vyhnuli a na jiných fotkách viděla, jak si kdysi elektrikáři nasprejovali zahradu, kudy vede elektrika. Všechno fotím a nyní se vyplatilo.  

Poloha původního sloupu vůči obrubníkům. Starý sloup uřízli a nechali pod úrovní země.
 Nový sloup je postaven níže pod obrubníkem.
 Při kopání zeť objevil nejen to hlavní vedení, ale i vedení do chaty. A nyní jsem zvědavá, na co se budou smluvní partneři vymlouvat, když už máme vykopáno. Bojím se, že přednost mají montáže solárních panelů a nějací důchodci s přípojkou pro ně nejsou zajímavým kšeftem. Necháme se překvapit. 
Moje zbožné přání je, aby se to podařilo do sněhu. 
Mějte se krásně a ať všem všechno daří. 

16 komentářů:

  1. Tak to jste šikovní a já držím palce aby to bylo co nejdříve. V sobotu u nás počasí nic moc slunečno, když už jste to meli naplánované a mladý měl volno a čas tak bylo dobře, že to vyšlo na slunečno. Tak zbývá se spoléhat, že i specialisté rozvoďáci budou mít čas...a pak ještě ten výkop - nebudeš ho zasypávat sama vid? - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milo, až se bude zasypávat, bude to znamemat, že máme vyhráno a to klidně ráda pomohu. Když ryju záhony, tak tahle úprava terénu bude radostnější. Už se těším, jak si na jaře opravím obrubníky a záhonky. Už to po obnově volá dlouho. Hrozí nám mrazy, tak jsem jela v úterý dokončit zazimování. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. Maruško,rozhodli jste se správně.Ještě,že máš ochotného zetě a provedl výkop.Přeji,aby jste vše do zimy zvládli.
    Když jsme měli zahradu,tak z každé strany byla jedna a sousedi se rozhodli,že chtějí mít na zahradě vodu a elektriku,protože v chatkách bývali i na celý víkend.Muselo se kopat hodně metrů.Manžel se toho nezúčastnil.Tahala jsem vodu roky v kanystrech na kole,pokud nenapršelo do sudů.Manžel je líný a na zahradu ani nechodil.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj manžel zahradu ignoroval,. když měl jet pomoci mým rodičům, tak brblal, že on chodí do práce a o víkendu si potřebuje odpočinout při nějakém výletě a ne makat na zahradě. Sice pomohl, ale co jsem si musela vyslechnout, to jsem rodičům neřekla. I když jsem to pak dostala já, tak tam nejezdil a já jsem z toho byla tak utahaná při zaměstnání a péči o maminku, že jsem to chtěla prodat. Když pak jednou přijel, vysekli poklonu, kolik jsem tam udělala práce a od té doby tam jezdí rád a maká hodně hlavně chtěla údržbu chata.

      Vymazat
  3. Maruško,občas na pohled jednoduché se stává složitým. Máš šikovného zetě a to je výhra,nyní už jen to dokončení 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad to klapne, i když firma má nyní dost zakázek.

      Vymazat
  4. Jo, to jsou ty menší chatařské radosti. Já mám obavy kdyby se něco stalo s kabelem od hlavního jističe do chaty, tak mám hodně velký problém. Nevím pořádně jak a kudy je vedený a kdo by mi ho případně vykopal. Nám se sice bagřík na pozemek dostane bez problémů, ale zjistit kde v nejbližším okolí by ho někdo měl. Takže se modlím, aby ještě dlouho žádný problém nenastal i když tedy otec byť elektromechanik tam tu elektriku tedy hodně zbastlil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ti držím palce, abys nikoho nemusela shánět. Kudy elektrika vede, to dokážou elektrikáři vystopovat a zakreslit. jenže je problém, že dneska už jsou na všechno i jiné normy a co platilo a bylo vyhovující před lety, dneska třeba neprojde. Nám na to právě napadl sníh, ale já zatím nezoufám, když tak se bude pokračovat na jaře. Když jsme dělali výkop s tátou kvůli přepadu vody ze sklepní studny, tak jsme také pokračovali až po Novém roku zjara. když tak se ještě něco přikope. Ono kolem vánoc kolikrát bývá tepleji než na podzim. Musíme doufat, že všechno dobře dopadne.

      Vymazat
  5. Majko, budu držet palce, ať všechno dobře dopadne. ČEZ a nejen on, zákazníkovi naslibují i nemožné a pak se jeden diví. Kdysi jsem si u nich objednala ČEZ mobil, vše proběhlo bez problémů pouze po telefonu. Minulý rok jsem chtěla smlouvu zrušit a ejhle. Vyplnit podepsaný dotazník na zrušení. Proč podepsaný, když nikde můj podpis neměli? Nakonec jsem musela dojít na pobočku a tam po nepříjemném čekání osobně vyřídit. Nešlo ani zanechat žádost na nějaké podatelně, hezky pěkně čekej. Takže držím palce ať se brzo dočkáte 😉😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, když vidím ty reklamy ČEZu, jak je všechno super, tak mě vždy napadne nějaké vulgárnější, mezi slušnými lidmi nepublikovatelné vyjádření. Ale snad to nakonec dopadne. Do konce února nám půjde společná elektrika a když by to ještě nebylo, tak to chvíli vydržíme. Sekačku většinou potřebuju až někdy v dubnu. :) Měj se hezky. Venku nám krásně sněží. :)

      Vymazat
  6. Maruš, moc vám přeju, ať elektriku co nejdříve zapojí. Zeť je šikovný, že to tak brzy zvládl.🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když přijel, tak říkal, že to asi celé neudělá, ale prý máme dobrou zem, tak mu to šlo dobře. Teda ono to tak vypadalo z našeho pohledu, když se na to člověk díval, záda nás nebolela. Ale nadřel se fakt dost. Jsem mu vděčná. Syn má nyní jiné starosti a ani jsem mu neříkala. Ale až se bude zahazovat nebo bude třeba něco ještě vykopat, tak už řeknu zase Robertovi.

      Vymazat
  7. Maruško, držím palce, abyste měli vše co nejdříve vyřešené. Snad to do sněžení stihnete. Přeji ať se to podaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, děkuji. Do sněhu už jsme to nestihli, právě dneska od rána slušně chumelí, ale to nevadí, on je vlastně čas do konce února, kdy vypnou tu společnou elektriku. Výkop by se zřítit neměl.

      Vymazat
  8. No,jo-jak by prokazovali nějakou práci úředníci????
    Jste šikulky,že jste to všechno zvládli ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, ještě nemáme dobojováno, ale snad to nakonec klapne.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář