10 června 2022

Lepší nálada

 

Po oné smršti, kterou jsme na zahradě zaznamenali po výměně elektrického sloupu jsem byla dost zdrcená a o víkendu jsem si jen četla a odpočívala. V pondělí jsem se na zahradu vypravila hned brzy ráno, tedy v 7 hodin jsem již za sebou měla hodinovou cestu. Hned jsem se převlékla a pustila do práce. Cibuli, která měla kořeny ještě v zemi a byla jen vyvrácená jsem se snažila postavit a trochu zahrnout zeminou,  zaznamenala jsem náznak řádků v záhonku kopru, takže kopr statečně bojoval s živlem. Všechno jsem řádně zalila a zdálo se, že mi rostlinky děkují. V 8 hodin jsem se vrhla na sekání zahrady, jelikož  bylo mimořádně ráno sucho, žádná rosa. Vzala jsem i obrubníky strunovkou a tentokrát mne to dokonce bavilo. Po ránu jsem ještě nebyla unavená, a když za sebou vidím tu upravenou zahradu, tak má člověk z práce dokonce radost. V deset hodin jsem měla vše hotovo.  Dělníci ještě pod zahradou vytrhávali a odváželi sloupy a pak  přišli za námi a dali se do opravy spodního obrubníku. Jak jsem byla rozhodnutá, že požádám o nějakou tu kompenzaci, ale nakonec jsem na telefonní číslo stavbyvedoucího, které mi chlapi ochotně dali, místo žádosti vyslovila poděkování. Měla jsem ještě dostatek síly na ostříhání a tvarování keřů a vypletí dvou záhonků na druhé straně zahrady. A protože rozkvetly moje oblíbené pivoňky, jsem opět v dobré náladě. Jen netuším, co se zahradou provedl včerejší prudký silný přívalový déšť.  

Hlína kolem sloupu je hodně jílovitá a tak jsme se rozhodli, že koupíme pytel zahradního substrátu, promícháme s kompostem a zaryjeme trochu do toho jílu. Pak tam teprve přesadím novou růžičku, kterou jsem zasadila vedle pivoňky, ale to ještě pivoňka nebyla tak rozrostlá.  nyní vidím, že by tam časem mohla růžička být utiskovaná. Letos asi ještě nepokvete. Zatím kvete maličká růžička, kterou jsem kdysi dostala od syna, byla vlastně pokojová a já jsem ji na podzim dala ven. Svědčí jí to tam. 
Následující záhonek s minikarafiáty přijde celý udělat znova a myslím, že nebude pro mne problém vyměnit všechny obrubníky, vždyť i ty původní jsem instalovala sama. 
A ta zeleninka snad také nějaká přežije. 
Okurkám dávám ještě pár dní šanci, jestli vylezou. 
když manžel odjel domů. tak jsem ještě opatrně plela záhonek s jiřinami a nějaké jsem objevila, že by se snad mohly vyklubat, uvidíme. . Ale podezřele moc se kolem nich motalo mravenců, tak jsem jim notně nasypala do speciální pasti, kterou jsem si vyrobila. Uvidíme, jak moc budu úspěšná. 
Posbírali jsme nějaké jahody, ale je pro ně typické, že v období jahod je i období dešťů. Zítra tam vyšlu manžela, ať nějaké jahody posbírá a hlásí škody po dešti. :)

P.S. Měla jsem tu dotaz na to, že seču zahradu já a ne manžel. Manžel je mi velmi nápomocen tím, že po sekání vyčistí sekačky, případně nabrousí, smotá perfektně šňůru. Sekání samotné by pro něho, jako silného astmatika, bylo velmi vyčerpávající i vzhledem k tomu,  že zahrada je svažitá. Velkou pomocí je pro mne při sekání i odnášení košů. Tak  dva zásobníky vysypu do velkého koše a manžel je odnese do některého kompostéru. Musím ho i pochválit, že pilně vyrývá ze záhonů pampelišky a bodláky, kterých je tu dost, protože máme souseda, který tyto rostliny pěstuje ve velkém na semeno. 
Přeji hezký víkend. 

7 komentářů:

  1. Ahoj Majko, já též sekám sama i cca 20m živého plotu a kolem dokola vše polidšťuji. Manžel něž vyčkal až....pak benzínová strunovka s hlavicí i na křovinořez. Tak jsem se naštvala, koupil mi akorát pro mne strunovku, natáhnu kabel co to dá a jedu. Často a baví mne to. Též plotoštřih, ale ten potvora má moc krátkou lištu. Když je pěkně zkrácená travička tak mám i méně klíšťat a navíc dobrý pocit, že to má "štábní kulturu". Neni nad soběstačnou holku, co je ráda když někdo přidá ruku k dílu - viz: očištění sekačky, promazání nářadí apod. A 13.6. nám začíná dovolená v termálech na Slovensku, to bude zase džungle až se vrátíme. Tak se opatruj, ať Ti to pěkně roste a též trochu relaxuj... Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, klíšťata už jsem letos chytla dvě. Naštěstí na místech, kam jsem se pohodlně dostala.Já dneska jedu s M. na Pustevny. Na stříhání plotu mám dost dlouhou lištu. To stříhání mě také baví, ale nebaví mě ten úklid.😀 Užijte si dovolenou. Na tu moji už se také těším.

      Vymazat
  2. Maruš, jsem moc ráda, že se u vás na zahradě všechno vrátilo do starých koleji. Za chvíli už nebude po té "pohromě" ani památky. Okurky to mají letos těžké, noci jsou pro ně studené, tak ani mě moc nerostou, nevím jestli z nich něco bude. U nás ten veliký déšť škody nenadělal, akorát je všechno zaprskané od hlíny. Víkend bude krásný, tak hurá na plevel, tomu se po deštích daří opravdu dobře. Měj ten víkend pohodový i když určitě pracovní🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čeká mě další pohroma. My máme na zahradě společnou elektriku a platíme zálohy na celý rok a pak nám vyúčtování dělal vždy jeden pán, ale už si to několik let přehazujeme jako horký brambor. Chtěla jsem to dělat, ať je klid, ale manžel mi to zakázal. Mnozí si nahoře udělali vlastní přípojky, ale dole je to komplikovanější. K vlastní přípojce se rozhodl i náš soused a to znamená rozkopat nám zahradu, protože na našem sloupě je ta škatule. Když jsem tedy chtěla také vlastní přípojku, vytasil se manžel s elektrocentrálou a prý nikomu nedovolí kopat elektriku od našeho sloupu. K sousedům by to bylo přes naše trativody a kolem studny. Hrozí, že sousedi budou mít vlastní elektriku, my rozkopanou zahradu a ztracenou povrchovou vodu. Vykašlala jsem se tedy pro tentokrát na zahradu a jela v sobotu na výlet. Dostihlo mne to i tam, telefonické dohadování se sousedkou. Ach jo.

      Vymazat
  3. Majko, jsem ráda, že máš to nejvíc zničené opět celkem v pořádku a teď už snad bude zahrádka jen pro radost. Tak si tam užívej hezkých chvil a odpočívej. Společnost Ti může dělat rodina, ale i kočičky. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, vylovila jsem tě ze spamu. Nechápu, proč hážou do spamu i vlastní uživatele. Ještě nás čeká velké dilema, psala jsem nahoře Libušce. Jsem docela bez nálady.

      Vymazat
  4. Já sekám občas, ale máme zahrádku bez elektřiny a benzinovou sekačku nemám sílu nastartovat. Proto jsem si pořídila takovou aku minisekačku, které vydrží obě nabité baterie sotva na třetinu zahrady, ale je tak lehká na obsluhu, že klidně sekám na třikrát nabíjení baterií.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář