15 března 2022

Už se klube

 ...jaro ze země....

Včera jsem se vrátila ze zahrady doslova úplně hotová. Tedy nejen, že jsem měla hotovo své předsevzetí v jarních pracích, ale i moje tělo už doma nedokázalo více, než sníst něco málo jídla a zalehnout. 
Tentokrát jsem se nevezla taxíkem, ale šla jsem od autobusu pěšky pěkně do kopečka hned brzy ráno.  Hned jsem se převlékla, přivítala se s kočičkami, naplnila jim misky a vrhla jsem se na uklízení truhlíků se starými květinami ve sklepě.  No jo, resty z loňska. Když jsem shrabala staré spadané zbytky ze sousedových tújí, kterými byl česnekový záhon doslova přikrytý, odhalila jsem, že česnek roste.  Sousedovy túje mě štvou.  Překyselují půdu a škodí pěstovaným plodinám?  Binec s tújí jsem měla i na trávnících a tak jsem vše shrabala a vrhla se na poslední rytí. 
Ale nejprve jsem potřebovala vydolovat z kompostéru kompost. Tím otvorem dole toho moc nevydolujete.  Tak jsem nakonec kompostér rozebrala,  ometla a zkompletovala  znova hned vedle hromady kompostu.  Nezpracovanou hmotu jsem naházela zpět do kompostéru  a hromadu kompostu jsem se jala zarývat do záhonu. A já blbec neumím odpočívat, také bylo docela větrno, abych posedávala venku, a proto jsem makala dokud nebylo hotovo. Už mě bolel celý člověk.
Mám hotovo. Uvařila jsem si kávu a šla zatím trochu fotit kytičky...
Sněženky se už rozmístily na více míst po zahradě. Dostala jsem je od Libušky a už jsou zde jako doma. 
Mohutně se na zahradě zabydlela i čemeřice.  Napočítala jsem 11 trsů.  Včeličky už také pilně pracují. 
I hyacinty se hlásí, i když jsou na docela stinném místě.  
A narcisy a tulipány o sobě také dávají vědět.  Někteří víte, že jsem přišla loňskou zimu o celou velkou sbírku jiřinek, protože jsem ji nemohla dát přezimovat. Bylo mi to hodně líto, proto jsem si zakoupila šest nových jiřinek po dvou kusech. Dvě jiřinky jsem také dostala darem od Libušku z Kožuškova.  Už se těším až pokvetou a budou mi dělat radost až do podzimu.  
Čas nemilosrdně letí, zjišťuji, že už jsem pomalu měla jít na autobus. Čekat ještě hodinu na další se mi nechtělo, když se ještě moc nedalo sedět venku, tak rychle převlíct, hodit do sebe to kafe....teda šílené fofry.  I hodinky zaznamenaly, že jsem pak na autobus  utíkala. Stihla jsem ho a nechala se dovézt až k poště do města. Jenže odtamtud mi jede autobus až skoro za půl hodiny, nakupovat šel manžel, ta já nemusím a než čekat, šla jsem pěšky opět do kopce.  Dneska mám v nohách přes 10 km a to rytí, které mne nejvíce zmohlo mé chytré hodinky vyhodnotily jako lehkou aktivitu. Tak to mě naštvalo. :-D

Mějte se hezky a hlavně klidnou mysl.

30 komentářů:

  1. Maruško, hezky Ti to kvete a Ty jsis pěkně mákla ! A ty hodinky by mě taky naštvaly: o) Měj se hezky. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště si nastavím na hodinkách cvičení. :-D Protože si myslím, že tělocvik to byl pořádný. Příště si dám do těla při opravě schůdků přes skalku. Jsou poskládané z kamenů a trochu se za léta svezly a všelijak naklonily. Už po nich nechodím, jenom manžel, já si to raději trochu obejdu. Jenže dokud se na nich nepřizabije, tak se do opravy nehrne. A nyní nevím, zda to opravovat, až tam nebude a nebo raději za jeho asistence. Jenže když by měl při tom brblat, tak asi raději sama. Lenko měj se hezky .

      Vymazat
  2. Já zatím dělám na zahradě pomalu, nechci to přepálit, navíc včera jsem byla na obstřiku s tenisovým loktem. Jak se snažím odlehčit té pravé ruce, zase zatěžuju víc levou a tak se po čtyřech letech zas ozval dost nepříjemnými bolestmi. Tudíž ho nesmím vůbec alespoň tři dny zatěžovat. No trochu jsem dneska hrabala, ale jen lehce a raději spálila suché trávy a vyhrabané větvičky. A dost....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je Vendy jasné. Dovedu si to představit. Když mne chytne jednou za čtyři roky rameno, tak se nemohu ani učesat nebo se snadno obléct, natož dělat něco na zahradě. Manžel byl s tenisovým loktem na rázové vlně a pomohlo mu to na pár let. Tak ať se ti loket uklidní.

      Vymazat
  3. Maruško, to sis tedy dala do těla! Po zimě je takový nápor opravdu vyčerpávající. Udělala jsi opravdu hromadu práce a to si umím představit, že jsi padla vyčerpaná do postele. Tvůj příspěvek s fotografiemi se mi moc líbí a jestli to nevadí, dám už odkaz na tento článek do výzvy "Volání jara", protože právě takové příspěvky tam patří. Můžeš ještě přidat další. některá děvčata z té naší skupinky už mají příspěvky i dva a může jich být víc. Hlavně ať se vzájemně potěšíme jarní náladou a nezabýváme se všemi těmi nepříjemnými zprávami posledních dní, které na nás denně všechna média chrlí...Přeji Ti krásné dny ve zdraví a s prací už to nepřeháněj. Ještě určitě bude chladno a možná i nasněží...Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé, že když jsem ryla poprvé, tak mě to nezmohlo vůbec, ale je fakt, že jsme tenkrát jeli na zahradu taxíkem a nedělala jsem kromě rytí nic jiného. Jenže já jsem ten týpek, co jde něco dělat a cestou uvidí, že tohle by se mělo udělat a tak to udělám hned a tak podobně a na ten nejdůležitější úkol už není tolik sil a udělat ho stejně "musím". Měla bych se ukáznit. Ale k tomu dojde, jakmile se trochu oteplí. Budu více odpočívat. Jaruško, článek můžeš zařadit do výzvy, já jsem na to myslela, ale nakonec zapomněla napsat. Děkuji a měj se hezky.

      Vymazat
  4. Majko, ty jsi teda fakt pilná jak ta včelička, za jeden den jsi toho stihla hodně, takže se ani nedivím tělíčku, že se mu to moc nelíbilo. Já jsem ještě na chatě nebyla, občas tam zajede manžel, takže nějaké hrabání a střihání obstaral on. Čekám až bude trochu teplo a to mě bude čekat nejdřív úklid chaty, abychom tam už mohli zůstávat přes noc. Těším se na to, vymýšlím, co letos zasadím do truhlíků, ale moc velké změny to zřejmě nebudou. Muškáty chybět prostě nemohou. Zdravím 🌞

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, já jsem tam byla podruhé. Celou zimu tam jezdil za kočičkami a na kontrolu manžel. Na podzim jsme se cosi dohadovali ohledně zazimování chaty a on mi řekl, stejně sem celou zimu nejezdíš a já se hájila, že to není pravda, že tam také jezdím. Potvrdila se manželova slova. :-D
      Evičko, vy si pak na chatě budete lebedit až do podzimu, to je paráda. Naše chata na delší pobyt není stavěná. Má sice WC a umyvadlo, ale do splachovací nádržky liju vodu kýblem, čerpadlo jsme museli odpojit a jímka by na delší pobyt nestačila a pitnou vodu si musíme dovážet. Původně to měl být jen zahradní domek 4 x 4 m a majitelé stavbu překročili všichni a museli asi 5 let stát, dostali vysokou pokutu, protože je to v chráněné krajinné oblasti. Nakonec bylo povolené dostavění a tak je chata i bez komínu a nelze vytápět kamny nebo tuhým palivem. Máme jen elektrický radiátor. Ale tak 2x za sezónu tam o prázdninách se synem přespíme. Je to škoda, ale do přestavby se mi nechce. Naštěstí to nemám od bydliště tak daleko na dojíždění jako vy. A děti ať si s tím pak udělají, co chtějí. Spíše to asi prodají.

      Vymazat
  5. Obrovský obdiv k tvé aktivitě, já se až stydím, jak jsem proti tobě líná. Ale i tak si dovoluji podotknout, abys také myslela na sebe a zdraví. Hodně klidu přeji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, nestyď se, po zimě je každý pomalejší a já jsem to přehnala, nejsem ukázněná a pak jsem dva dny jen hekala a polehávala u knížky. :-D

      Vymazat
  6. No, už bylo načase, i když ta letošní zima nic moc. Aspoň tady dole ve městě. Na kopcích si užívají lyžovačku ještě doteď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zima byla fakt dalo by se říci v nižších polohách bez sněhu. Už by mohly ustoupit i ty ranní mrazy a studené větry.

      Vymazat
  7. Maruško,to jsi si tedy mákla.Ale určitě to stálo za to.Odměnou ti bude krásná zahrada.Máš to tam moc pěkný a kouzelnou chaloupku.V téhle době je nejlepší fyzická práce.Aspoň mně to pomáhá,než vysedávat u počítače,kde jsou pořád nové zprávy a nepřečíst si je by mi nedalo.Ale potřebuji dělat s fotkama,tak některý večer tu budu muset vydržet.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem hodně rozlámaná, dva dny jsem měla pohybové potíže, ale radost z dobře vykonané práce to převážila. Máš pravdu, myšlenky jsem soustředila na to co dělám a určitě si mozek odpočinul od chmurných zpráv, kterých je strašně moc a nic se nelepší. Měj pokud možno klidné a spokojené dny.

      Vymazat
  8. Maruško,moc hezké fotografie jarní❤️

    OdpovědětVymazat
  9. Krásně to kvete, naše zahrádečka je ve stínu, tak se toho ještě tolik nevylíhlo, aspoň myslím, poslední dny trávím v posteli. Konečně u nás ovšem zapršelo, po asi 6 týdnech sucha, tak třeba to ty kytky probudí. Už se těším, až se na to taky budu moci vrhnout, jsem pozadu se setím, až hrůza.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na setí je ještě čas. Sice rajčata nebo salát a celer v kelímkách za oknem mám, ale loni jsem brzy zasela mrkev a pak přišel ještě sníh a zima a nic mi nevylezlo. I hrášek byl mizerný a to jsou plodiny, které se sejí jako první. Já s tím ještě čekám. Moje maminka vždycky říkávala, že líný sedlák má největší brambory. :-D Ale rodiče také makali od brzkého jara, oni dokonce neměli nikde trávník, všude rostlo "žrádlo", jak jsem vždycky nadávala, když jsem musela víkendy trávit shrbená nad záhony. Dneska je to jiné, jsem v důchodu a nemám toho pěstování jako rodiče. Nechala jsem jen jeden velký záhon a dva menší. Chci si užívat i jinak a nebýt jen otrokem zahrady. :)

      Vymazat
  10. No teda, potřebovala bys kouzelný prsten, vždyť i Pán Bůh nestvořil svět za jeden den. Nejhorší je se spotit a pracovat, to jsem si nemohla pak ani sednout tam, kam i císař pán chodí sám. Majko, spěchej pomalu, vše chceš mít hned, ale když něco, tak bude muset vše počkat ...však máš zkušenosti...no ale před zahrádkou klobouk dolu...my na chatě akorát vyvětrali, na práci nechci raději ani myslet...dávej na sebe pozor a nestrhej se - Míla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mílo, potřebovala bych někoho, kdo by mě občas zastavil. Ale doufám, že až se oteplí budu více odpočívat na sluníčku. Nevím, proč jsem si zvykla jezdit domů už v půl druhé a vždycky spěchat na autobus. Je to ještě z doby, kdy jsem ze zahrady ještě jezdila za maminkou. Nyní bych mohla pobýt i déle, jenže to je to, že já sedím, kochám se a najednou mi padne zrak na cibuli, která je propletená plevelem....... musím se naučit říkat, zítra je také den.... Dneska jsem šla zalívat kytky, padl mi zrak na ošatku a zadělala jsem na chleba. Nedělám to pravidelně, tak proč dneska? Prostě jsem magor. :-D

      Vymazat
  11. Krásné jarní fotečky Maruško,tak trochu ti závidím (ale v dobrém)že o tohle jsem přišla,nedá se ale nic dělat,život jde dál...Máš to na zahradě moc pěkné.Dá to také hodně práce,ale když vše kvete je z toho radost.Jen to nesmíš s prací přehánět,aby jsi si neublížila.Přeji pěkné dny na zahradě s kočičkama..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evičko, tuším, jak ti je při pročítání mých zahradních činností. Ale obdivuji tě, že sis našla dokonalou náhradu a žiješ naplno. Tvoje cestovní aktivity a komunita přátel vaší skupiny, to je zase to, co já v dobrém závidím tobě. Takové cestování je opravdu osvěžující. Jsi také obdivuhodná v blogování a focení. Měj se nadále fajn a hlavně zdraví.

      Vymazat
  12. Maruš, hezky sis mákla. Krásně ti to tam už kvete. Jsem ráda, že se sněženkám u tebe daří, však také jejich předci pocházejí z lesa pod Budičkou. Taťka je kdysi donesl z toho lesa domů, je to už víc jak 60 let.Tehdy se to ještě mohlo, dnes už né.🥰

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pěkné, takže se po letech vratily do rodiště předků. V přírodě už je vidět není. Třeba se ze zahrádek zase rozrostou i do okolního lesa.

      Vymazat
  13. Tohle je na jaru to nejkrásnější, jak se všechno probouzí, klube a rodí. První potěší sněženky a bledule a pak už je to samá krásná barvička. Třeba se mi někdy splní sen a bude i ten baráček se zahradou a zvířátky ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My bydlíme v paneláku a za zahrádkou kousek dojíždíme. Vždy závidím trochou domkářům, že mají zahrádku na pohled, ale jsem moc ráda, že máme alespoň tohle. 🙂

      Vymazat
  14. Nádherná barevná zahrádka. Ať ti dělá i nadále radost. Ale s tou prací to nepřeháněj!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až se trochu po zimě rozhýbám bude líp. Ale musím se naučit odpočívat a nekoukat kolem sebe, co je ještě potřeba udělat. Hezký den přeji.

      Vymazat
  15. Kompostér jsme kdysi měli, ale takový ten kupný z plastu. Je fakt, že tím otvorem dole nešlo nic vyhrabat, ale rozebrat ho mě fakt nenapadlo ...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář