24 března 2022

Perunův hněv

 Thriller Arnošta Vašíčka Perunův hněv zavede čtenáře do Beskyd, do krajiny kolem posvátné hory Radhošť.  Samotná hora skrývá mnoho tajemství, je protkána sítí chodeb, jeskyní a "důr", kde přebývají netopýři a dle pověstí je v zemi ukrytý i poklad. 

Jeskyňář Petr Molenda jde kontrolovat přístroje, které monitorují pohyb horniny. Podivuje se, že všichni netopýři najednou uletěli. nedokázal si to vysvětlit, protože na jeskyňáře byli zvyklí. K přístrojům však nedošel, protože hora se otřásla a zasypala ústupovou cestu. 

Jak se dostat ze závalu, když samozřejmě pod zemí nefunguje mobil a dcera, která by Petra postrádala přijede až druhý den? 
Otřes byl tak silný, že došlo i k narušení a prasklinám přehradní hráze Šance. Mladá geoložka Jana Pivodová bojuje i proti znovuotevření uhelného dolu ve Frenštátě, protože obrovská ložiska metanu v podzemí hory by mohla způsobit rozsáhlou katastrofu, pokud by se v hoře začalo těžit.   Podloží hory Radhošť je stále živé a k menším, či větším posunům horniny dochází a metan se uvolňuje přirozenou cestou všelijakými otvory. V knize se autor opírá nejen o fakta, ale i o pověsti a zkušenosti starých kdysi pohanských věštců a léčitelů. A jsou to jen pověsti nebo fakta? Za pokladem se vydají i dva Rusové, kteří od bývalého důstojníka, který ve Frenštátě kdysi  pobýval získali indicie, jak se k pokladu, horou přísně střeženému,dostanou. 
Knihu doporučuji nejen milovníkům Beskyd......zažijete napětí...

Zvonička na Horečkách nad Frenštátem pod Radhoštěm  symbolizuje boj o Beskydskou krajinu a zastavení těžby. 

4 komentáře:

  1. Maruško,děkuji za tip. Mám na cestě do naší knihovny knihu Hájenky a hajní Beskyd od pana Anderleho. Doporučila jsem ji knihovnícim a požádala o zakoupení do knihovny. Vyhověly,zakoupily a tak se moc těším na skvělé příběhy těch, kdo v našich Beskydech žijí 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je prima, že ti knihovnice vyhověly. Tak by to mělo být, ale splnit přání každému nejde. Na tuto knihu je dokonce pořadník.

      Vymazat
  2. Díky za upozornění, knížku si určitě přečtu. Mám takové naše záhady ráda.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář