02 dubna 2021

Minuta na rozloučenou

 Knihu Hany Marie Körnerové Minuta na rozloučenou bych zařadila jak mezi dobrodružnou literaturu, tak i romantickou. Romantickou i díky příběhu Marianny Bergnerové. 

Znuděná vysokoškolačka, dcera vědce a cestovatele Bergnera se rozhodne zanechat studií a odjet s otcem na výpravu do Argentiny. O cestě má své mylné představy ovlivněné brakovou literaturou a romantickými filmy. I když je varována některými zkušenými členy výpravy, že taková cesta je nebezpečná a nehodí se pro ni, přesto a možná i právě proto, na truc všem, se rozhodla pokračovat a plavit se na člunech proti proudu řeky Paraná do hloubi pralesa. 

Výprava je přepadena domorodci a členové výpravy jsou rozděleni. Marianna se ocitne ve velkém nebezpečí a na kraji svých sil. 

A právě průvodce Antonio Montero, který ji od výpravy zrazoval, jí pomůže překonat to nejtěžší,  zamilují se do sebe a jsou oddáni v kostelíku v jedné indiánské vesnici. Oba ví, že sňatek je platný jen před Bohem. Marianna po skončení výpravy odlétá domů do Mnichova, kde zjistí, že je těhotná, avšak za žádnou cenu to nesmí vědět ani její otec, ani otec dítěte. Vše zařídí tak, aby bylo o dítě postaráno a sama denně za chlapcem dojíždí. 

Kniha je rozdělena do tří částí, které vlastně představují tři etapy Mariannina života. Osud nakonec Mariannu a Antonia přivede  k oltáři a k svatbě platné i před úřady a Marianna odchází žít do Buenos Aires. Brzy však pozná, že díky jazykové bariéře i častému pracovnímu vytížení manžela žije téměř sama v cizí zemi. 

Pod jistou záminkou odjíždí do Mnichova, kde se doví o havarii letadla, kterým cestoval na služební cestu její manžel. Antonio a všichni cestující včetně posádky zahynuli. A zdrcená Marianna zjišťuje, že čeká další dítě..........

Od autorky jsem zvyklá na velmi napínavé knihy hned od začátku a i když mne  tato  nakonec nepustila, přesto jsem ze začátku knihu vzala do ruky na několikrát, než jsem se více začetla. Přesto ji doporučuji, protože napínavá je a romantická také. 

3 komentáře:

  1. Od autorky jsem četla Děkuji, sestřičko a Prosím vás, sestřičko. Až bude otevřená knihovna, určitě se po některé její knize poohlédnu. Přeji hezké svátky ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  2. Já právě čtu a zatím se mi moc líbí. Hlas kukačky byl též hodně zajímavý příběh. Krásné svátky :-)))
    Hana B

    OdpovědětVymazat
  3. To musí být opravdu napínavé a krásné čtení.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář